Annonce
Viborg

Milliardvirksomhed fik gratis parkeringspladser stillet til rådighed

Mandag og tirsdag parkerede en "uddannelsesbus" fra Google tværs over 12 centrale parkeringspladser ved domkirken. Arkivfoto: Morten Dueholm
I to døgn parkerede Google en bus, som spærrede en række parkeringspladser ved Viborg Domkirke. Virksomheden betalte nul kroner for at låne den centrale plads.

Viborg: Manglen på parkeringspladser i Viborgs midtby har optaget både handelsliv, politikere og kunder, særligt siden dele af Fischers Plads sidste år blev lukket og siden revet ned.

Det forhindrede dog ikke Viborg Kommune i at lukke en række p-pladser i begyndelsen af ugen. Det skyldtes, at virksomheden Google kom til byen med sin "uddannelsesbus," hvorfra man uddannede virksomheder og borgere i at benytte en række digitale værktøjer.

Kurset kaldes Google Succes Online, og det har som formål at "styrke den digitale udvikling," og det er da også et punkt, hvor Google må misundes af mange. I hvert fald driver Googles ejer, Alphabet, en solid forretning. Den omsatte således for 256,5 milliarder kroner i fjerde kvartal sidste år.

Normalt må man holde i en parkeringsbås i to timer på Gammeltorv foran domkirken, inden en kommunal parkeringsvagt stikker en afgift i vinduesviskeren, men Google-bussen holdt altså solidt placeret på tværs af i hvert fald 12 pladser mandag og tirsdag.

Ifølge Viborg Kommune var der afsat 20 pladser til bus-besøget, men den gestus kostede ikke Google en krone: Kommunen forærede nemlig pladsen væk til den amerikanske gigant.

Annonce

Hiver milliarder ud af Danmark

Googles kursusvirksomhed har også været til stede i andre byer, heriblandt Horsens. Ligesom i Viborg var det den lokale borgmester, som bød velkommen.

Det affødte stor kritik fra blandt andre Anders Sørensen, digital chef i Danske Medier, samt Peter Orry, ansvarshavende chefredaktør for Jysk Fynske Medier, som ejer en lang række dagblade, herunder Horsens Folkeblad og Viborg Stifts Folkeblad.

Kritikken går blandt andet på, at Google hiver milliarder af kroner ud af det danske marked - uden at betale skat, som andre danske virksomheder gør.

- Man skal ikke være blind for, at Googles engagement i projektet bunder i, at den amerikanske tech-gigant årligt profiterer op mod fire milliarder kroner på det danske marked, som føres ud af landet, uden der betales skat på linje med danske virksomheder, siger Allan Sørensen, digital chef i Danske Medier således til Horsens Folkeblad.

Ikke 100 procent kommercielt

At Google bare kan lægge beslag på cirka 20 af midtbyens sparsomme antal parkeringspladser i to døgn, forklarer formand for teknisk udvalg, Johannes Vesterby (V), med, at "uddannelsesbussen" var inviteret hertil.

- Det er Viborg Kommune, som sammen med erhvervsrådet har fået dem hertil, siger Vesterby.

Han har intet med dén beslutning at gøre, men forholder sig gerne til de beslaglagte parkeringspladser.

- Det var meningen, at det skulle foregå på Hjultorvet, men der var ikke plads nok. Alternativet blev Gammeltorv, som vi vurderede var mindst til gene, siger han.

Men hvad er perspektiverne, hvis andre virksomheder gerne vil bruge parkeringspladser i næste uge, Føtex ugen efter og Meny om to uger, fordi de gerne vil vise noget frem, så skal de vel have lov til det?

- Jeg tør ikke sige, om det her var 100 procent kommercielt - det tror jeg da ikke, at det er. Jeg tror, der må have været noget udviklingsperspektiv for kommunen også, som man ikke lige kan føre over på enhver anden virksomhed. Jeg tror, det er en urimelig sammenligning. Det skal være i vores fælles interesse, og det tror jeg også, at det her har været.

På det danske annoncemarked stod søgsordsannoncering, som Google beskæftiger sig med, sidste år for en omsætning på 3,35 mia. kr. Den samlede digitale annonceomsætning i Danmark rundede 8 mia. kr., hvilket svarer til 58 pct. af det samlede reklamemarked, der i 2018 voksede til 13,887 mia. kr.

Ifølge Google selv deltog 40 virksomheder i kurset i Viborg. Siden er bussen kørt videre til Holstebro.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Stafet klar med nye kræfter

Navne

En ildsjæl fylder 75 år

Annonce