Annonce
Viborg

Millioner og milliarder: Udfordringerne står i kø inden for kernevelfærden

Der venter store udfordringer for social- og ældreområdet de kommende år. Udvalgsforpersonerne Åse Kubel Høeg og Lone Langballe redegjorde for disse på et borgermøde forleden. Foto: Ole Bjærge.
"Nye måder at gøre tingene på" skal være løsningen, når budgetter skal passe med borgernes forventninger.

Viborg: Man må håbe - og vel egentlig også forvente - at de højt uddannede regnedrenge- og piger på rådhuset i Viborg har mere styr på forskellen på millioner og milliarder end Nye Borgerliges leder, arkitekten Pernille Vermund, der forleden i tv kom til at kløjs i den ikke uvæsentlige forskel, tre nuller kan skabe i slutningen af en talrække.

Vi taler altså om milliarder af kroner, når vil taler om kommunale budgetter i en delstat af Viborgs størrelse. Alene inden for to store kerneområder, social og ældre, nærmer den årlige balance sig foruroligende to milliarder kroner.

For at gøre potentielt interesserede borgere klogere på disse enorme summer inviterede social- og sundhedsudvalget samt ældre- og aktivitetsudvalget forleden i en sen eftermiddagstime til informationsmøde om de kommende års såkaldte budgetudfordringer.

Annonce

Forpersonerne for de to udvalg, Åse Kubel Høeg, Venstre, og Lone Langballe, Dansk Folkeparti, havde optaget sig opgaven. De havde fået selskab af kolleger i de to udvalg, og sammen med frontpersoner fra den kommunale forvaltning udgjorde disse grupper et stort flertal af de fremmødte. Hvilket er set før.

Voldsomme udgifter

Inden for de sociale områder har de seneste års udvikling vist, at der ikke nødvendigvis kommer mange flere borgere ind i "systemet", men at flere og flere har behov for mere støtte og ikke mindst mere specialiseret hjælp. Uden at nævne navne kunne Åse Kubel Høeg således berette om borgere, som hver især "koster" kommunen tre, fire og fem millioner kroner om året.

En del af disse borgere har så komplicerede udfordringer, at Viborg Kommune på ingen måde har mulighed for at yde den rette hjælp, så den bliver eksempelvis købt af regionen.

- Så ser vi ofte, at udgifterne stiger fire eller fem gange så meget, som vi i begyndelsen forventede, fordi det viser sig, at disse borgeres problemer er langt større end først antaget, sagde Åse Kubel Høeg på mødet.

Socialområdet ser i øvrigt ud til at overskride budgettet for i år med 20 millioner kroner. Penge, som udvalget håber og forventer vil blive tryllet op af kommunens pengekasse. Det bliver udvalget klogere på inden for de næste par uger, hvor det forventes, at byrådet finder et budget for de kommende år.

Annonce

80+ stiger

På ældreområdet er udfordringen helt reelt, at gruppen af ældre - eksempelvis folk over 80 år - stiger med lynets hast. Således tegner det til, at antallet af 80+-årige vil stige med 75 procent inden for de næste ni år.

Lone Langballe, formanden for ældre- og aktivitetsudvalget, ser da også mørke skyer foran sig, for hvor skal pengene dog komme fra?

Det gav anledning til en mindre debat, hvorunder et hovedsynspunkt - i hvert fald fra flere af de fremmødte politikere - var, at "vi" skal gøre tingene på en en helt "anden" måde og en "ny" måde.

Det er noget, som de lidt ældre inden for velfærdsbranchen har hørt om i mange år, og man kan ikke fortænke dem, hvis de i deres stille sind fabulerer lidt over, hvornår mon det "nye" og det "andet" for alvor slå igennem og viser sit værd og effekt, for sangen er jo blevet sunget i 10-20 eller 30 år for den sags skyld.

Faktum er det imidlertid, at flere bliver ældre, de skal have mere hjælp, de vil bo bedre, de vil have indhold i livet, og de vil behandles med værdighed. Over for det står, at færre og færre unge ønsker at uddanne sig til at varetage denne opgave.

Det er næppe problemer, som Viborg Kommune kan løse selv. De kan de øvrige 97 danske kommuner heller ikke.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Babyboom på vej: Skrigende behov for børnepasning i øst og vest

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Debat

Et sundhedsvæsen i knæ: Hvorfor kun mundtlig orientering

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: Stor spænding i begge ender af tabellen

Debat

I skal huske at stemme den 16. november

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Romerlys og ballade foran stadion efter fredagens superligakamp: - Man skal høre efter, hvad politiet siger

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Viborg FF For abonnenter

Genlæs liveblog: Viborg FF-reserver vinder sikker 4-0-sejr over Hobro

Debat

Flot hyldest til Viborgs 1400 krigsveteraner

Annonce