Annonce
Viborg

Hurtig reaktion: 23 millioner kroner til Viborgs mindste

Der er lys forude. Flere penge er på vej til børneområdet. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Et større gravearbejde i budgetterne og sløjfning af pålagte besparelser resulterer nu i, at Viborg Kommune kan sende 23 millioner kroner ud til børnene i dagtilbud.
Annonce

Viborg: To dage før en forventelig gigantisk demonstration på Christiansborg Slotsplads på fredag, hvor forældre fra alle dele af landet vil stille krav om, at der kommer flere voksne ud i de kommunale daginstitutioner, kan Viborg Kommune nu meddele, at vejen er banet i den rigtige retning.

Et puslespil er lagt, således at budgetterne i 2020 i forhold til indeværende år faktisk vokser med 23 millioner kroner. De fem er "kendte" millioner, idet de er et resultat af budgetforliget, der blev indgået for en måneds tid siden, men resten er "nye" millioner.

Cirka ni millioner kroner kommer fra såkaldte løn- og prisfremskrivninger. Dem har kommunen tidligere beholdt i kassen, fordi den ikke har været så svulstig, som den er nu. Desuden spares området for det ellers pålagte krav om at snitte 0,5 procent i effektivisering. Det giver cirka 2,5 millioner.

Når det samlede budget vokser, skal forældrene også betale mere, for de skal til stadighed betale 25 procent af de samlede udgifter. Det giver cirka 3,5 millioner kroner mere næste år.

Summa summarum - når alt er regnet sammen - så havner man på 23 millioner kroner.

- Børne- og ungdomsudvalget var tilfreds med, at dagtilbudsområdet i Viborg Kommune, i modsætning til en del andre kommuner, ikke skulle spare, men tværtimod ved budgetvedtagelsen blev tilført ekstra fem millioner kroner, siger formanden Per Møller Jensen (S) og føjer til:

- De fem millioner blev suppleret med ekstra midler via en forhøjet forældrebetaling. Vi er samtidig tilfredse med, at løn- og prisfremskrivningen sendes ubeskåret ud til daginstitutionerne, og at både kommunale og statslige sparekrav er droppet.

Hvis prognoserne for antallet af børn ellers holder stik, ser det ud til, at der i de kommunale institutioner næste år skal passes 74 børn færre, end der har været i år, og det betyder faktisk, at normeringen stiger.

Annonce

Statslige penge

Per Møller Jensen har tidligere sagt, at han både håber og forventer, at de indeværende finanslovsforhandlinger munder ud i, at staten også spytter i kassen, så normeringerne kan øges.

- Jeg har tidligere givet udtryk for, at en forudsætning for, at vi når op på den normering, som mange ønsker i vore daginstitutioner, blandt andet er, at der kommer flere midler fra Folketinget, og jeg har også en forventning om, at det allerede sker i et vist omfang med Finansloven for 2020, som for øjeblikket forhandles i Finansministeriet. De 23 millioner kroner er et godt skridt i den rigtige retning, og det glæder mig, siger Per Møller Jensen.

Udvalget har tidligere besluttet, at luppen skal tættere på hele dagtilbudsområdet den kommende tid. Der skal kigges på den såkaldte tildelingsmodel, som flere politikere ikke er vild med. Desuden skal der kigges på, hvad "man" gør i de områder, hvor børnetallet stiger og ikke mindst, hvad der skal gøres de steder, det falder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

En farlig mand har sagt farvel - en hurtig afslutning på et rigtig godt kapitel

Viborg

Adventistkirken i Viborg fylder 100 år

Annonce