Annonce
Rundt om Viborg

Millioner til forskønnelse af mindre byer

For nogle år siden fik Bjerregrav del i den kommunale pulje til "forskønnelse mindre byer" med en bevilling til et frugtlund-projekt, der involverede det meste af byen på plantedagen. Arkivfoto: Morten Dueholm

Landsbyer, der vil have del i Viborg Kommunes 2018-pulje til forskønnelses-projekter i mindre byer, skal huske at skrive og sende begrundede ansøgninger inden den 10. august.

Annonce

Viborgegnen: Trafikchikaner, legepladser, parkeringspladser, petanquebaner, torverenoveringer, cykelstativer, shelters - og sågar en frugtlund.

Spændvidden er enorm vedrørende de 123 lokale projekter, der de foregående seks år har nydt godt af Viborg Kommunes årlige pulje til "byforskønnelse mindre byer".

Siden 2012 har kommunen delt i alt 17 millioner kroner ud. Altså i gennemsnit 138.000 kroner per projekt. Men med store forskelle - fra mindre fem-cifrede beløb til op imod en halv million.

I år er der afsat tre millioner kroner, og vil man have del i pengene er det med at få skrevet og sendt en ansøgning inden den 10. august.

Ifølge Benny Christensen, kommunal projektleder på området, er der sandsynligvis stadig økonomisk plads til velbegrundede forslag om forskønnelse af de mindre bysamfund. Men først efter den 10. august er det i sagens natur muligt at gøre op, hvor mange projekter til hvor store beløb, der er tale om. Og dermed om pengene rækker til alle.

I mange tilfælde vil beskeden fra kommunen være, at ansøgeren - typisk en borger- eller idrætsforening - får bevilget hele beløbet. Andre får måske kun projektet delvist finansieret af kommunen og må selv skaffe resten af pengene.

Borgerforeningen i Frederiks gennemførte den udvendige renovering af det gamle jernbanepakhus for blandt andet penge fra den kommunale pulje til forskønnelse af mindre byer. Arkivfoto
Annonce

Mindre projekter

"Byforskønnelse mindre byer" er ikke at forveksle med de større områdefornyelser, som Viborg Kommune i disse år gennemfører i en række af kommunens mindre byer - blandt andre Karup, Møldrup, Stoholm og Klejtrup. Men byforskønnelses-projekterne er i en række tilfælde koblet sammen med områdefornyelser i disse byer. På den måde, at de gennemføres i sammenhæng. Eksempelvis i Karup, hvor udenomsarealer ved forsamlingshuset og biografen er blevet renovereret sammen med den generelle fornyelse af midtbyen.

Tilsvarende bliver det også med en fornyelse og renovering af lege- og aktivitetsudstyr i by- og legeparken i Klejtrup, hvor områdefornyelsen er i gang.

Flere gange er de mindre byforskønnelsesprojeker blevet koblet sammen med de større områdefornyelser - som her ved Karup Forsamlingshus. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Også til materiel

Foruden "byforskønnelse mindre byer" har kommunen i øvrigt også en pulje på i år 200.000 kroner øremærket til lokale foreninger og borgergruppers indkøb af maskiner og materiel, så frivillige selv kan vedligeholde grønne områder og andre fælles arealer i landsbyerne. Det kan eksempelvis være en plæneklipper og/eller diverse haveredskaber. De lokale foreninger skal så selv stå for drift og vedligehold af det indkøbte materiel.

Folkebladet skrev forleden om "Vammens grønne mænd", der hjælpes ad med at holde denne landsbys fællesarealer til ophold og aktiviteter.

I år er fristen for at søge om penge fra denne pulje 1. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Badning frarådes i Viborg-søerne

Debat

Det er stadig Arne og Anettes tur

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce