Annonce
Navne

Mindeord fra tidligere kollega: - Tove siger, at vi alle skal tage pistoler og krudt med i skole i dag

73-årige Tove Møller gik bort 18. maj. Folkebladet bragte en nekrolog over hende 1. juni. Her skriver hendes tidligere kollega, Allan Bjerregaard, et mindeord om hende. Privatfoto.
En tidligere kollega til Tove Møller, forhenværende børnehaveklasseleder på Vestervang Skole, tager afsked med hende i dette mindeord. Hun gik bort 18. maj.

Mindeord: Ordene i overskriften blev ofte sagt af mine to sønner, der tilbage i 80'erne begge havde Tove Møller som børnehaveklasseleder på Vestervang Skole.

Ofte blev ordene brugt som deres afslutning på en diskussion om forhold, der vedrørte deres skolegang i børnehaveklassen, og de dækkede over en stor respekt og loyalitet over for deres lærer i børnehaveklassen. Vores argumenter og synspunkter som forældre havde ingen værdi i forhold til det, som Tove Møller havde sagt, og vi vidste det godt.

Vi havde det selv på samme måde. Tove Møller var en børnehaveklasseleder med så stor faglig kompetence og personlig integritet, at man ikke kunne have andet end dyb respekt for det arbejde, hun udførte for vores børn.

Annonce

Jeg lærte Tove Møller at kende, da jeg som nyuddannet lærer i 1981 blev ansat på Vestervang Skole, og vi blev kolleger. Fra starten var det tydeligt, at Tove Møller formåede at skabe et miljø i sin børnehaveklasse, hvor børnene følte sig trygge, og hvor spillereglerne var tydelige.

Tove Møller var ikke autoritær, men hun var en autoritet for alle, både kolleger børn og forældre. Et tydeligt og hjerteligt menneske, som år efter år fik skabt en velfungerende klasse, som det var en fornøjelse for os lærere at overtage og bygge videre på.

Det oplevede jeg selv et par år efter mit første møde med hende, hvor jeg skulle være klasselærer for en 1. klasse, som havde haft Tove Møller i børnehaveklassen. 12 drenge og 12 piger, som havde lært de basale spilleregler i et fællesskab, som byggede på stor respekt for det enkelte barn. Det var en fornøjelse at bygge videre på det arbejde, som Tove Møller havde udført i løbet af året.

Senere skulle mine egne børn i børnehaveklasse, og deres begejstring og beundring for Tove Møller var ubetinget. Den var så stor, at hun også blev brugt som argument over os forældre i mindre heldige situationer.

En morgen, da vores yngste søn skulle over til Tove Møller i børnehaveklassen, var han længere tid end normalt om at gøre sig færdig og komme ud ad døren. Han var meget stille, og så ringer alle alarmklokker jo hos forældre.

Jeg gik ud i baggangen til ham, netop som han var ved at pakke sin skoletaske med et større arsenal af legetøjspistoler og diverse knaldeffekter. Taget på fersk gerning. "Hvad er det for noget?" spurgte jeg. Han gik omgående i gang med at finde på en forklaring, der kunne afværge den pinlige situation. "Øhhh - Tove Møller siger, at vi alle sammen skal tage nogle pistoler og noget krudt med i skole i dag!"

Det lykkedes mig at holde masken, og vi blev enige om, at han skulle lade det hele blive liggende hjemme og lige spørge Tove Møller, om det nu også ku’ passe.

I 2002 havde ovennævnte søn et ønske om at blive udvekslingsstudent, og igen mødte vi Tove Møllers store engagement i børn og unge mennesker. Han kom et år til Californien gennem AFS, hvor Tove Møller var dybt engageret. Hun har selv stillet sit hjem til rådighed for udenlandske udvekslingsstudenter mange gange og knyttede stærke kontakter til unge mennesker over hele verden.

Året efter havde vi selv en ung mand fra New Zealand boende et år, og Tove Møller var det naturlige midtpunkt for alle de udvekslingsstudenter, der havde ophold med udgangspunkt i Viborg. Hun arrangerede jævnligt sammenkomster for de unge mennesker og deres værtsfamilier, og vi var alle til afskedsfest for udvekslingsstudenterne hos Tove og Henning i deres hjem på Korreborgvej.

Man kan gennem et langt liv sætte sit aftryk som menneske på mange måder. Tove Møllers aftryk er efter min mening et af de fineste, man overhovedet kan forestille sig. Hun skabte gode rammer for andre mennesker. Hun har givet hundredevis af børn en god start på deres skolegang og helt sikkert haft en afgørende positiv indflydelse på de børn og familier, der har haft det svært.

At kunne påvirke mennesker som et godt eksempel gennem en fantastisk personlighed er vel det fornemste, man kan opnå her i livet. At kunne få børn til at argumentere med bemærkningen: "Tove Møller siger".

Mine tanker går til Tove Møllers nærmeste. Æret være Tove Møllers minde!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Navne

Konfirmationer i Vestervang Kirke

Annonce