Annonce
Viborg

Mindeord: Jamen, hør så lige her!

Birgit Aarestrup er død. Arkivfoto: Morten Dueholm
Mindeord over Birgit Aarestrup
Annonce

Mindeord: På vegne af Dollerup Lokalhistoriske Forening skriver Leif Nielsen, Henning Wisbech og Kate Nielsen følgende mindeord over Birgit Aarestrup: 

Der findes i hele Danmark, ja, måske hele verden, nok ikke en flække, som er så velbeskreven som Dollerup.

I bogserien ”Mit Dollerup” dokumenteres hver eneste parcel, hver eneste sti og vej, hver eneste bygning, butik og forening og hver eneste mere eller mindre farverig person, og det på en måde, som måtte netop denne plet på jorden og alle disse mennesker, der gennem nogle hundrede år har boet her, aldrig gå i glemmebogen.

Alt er bogført. Alt er fortalt. Til punkt og prikke. Og lidt til. Og måske en smule trukket fra. Alle disse optegnelser, billeder og fortællinger er gennem seksten år – og mange sene aften- og nattetimer – blevet bredt ud på næsten 2000 sider, som nu er på bogform med fast plads på adskillige boghylder – her mellem lyngbakkerne og i resten af landet.

Bøgerne, otte i alt, udstråler engagement, viden, fortælleglæde og humor – og stor kærlighed til landsbyen Dollerup med alle dens finurlige mennesker og store og små begivenheder, sådan som Birgit Aarestrup selv huskede dem – og som hun var blevet dem fortalt. Ikke alt er penslet ud, noget ligger – høfligst – gemt mellem linjerne.

De otte bind rummer – udover en fin introduktion til landsbyens historie, udførlige beskrivelser af fem af de i alt seks oprindelige gårde i Gl. Dollerup samt to bind om Dollerup Mølle.

Kun fortællingen om den sidste gård, gård nr. 6, mangler, for at vi kan sige, at serien er fuldbragt. Men den ligger faktisk omtrent færdig i kladdeform på Birgits pc. Så den skal vi nok få hentet ud, så vi, der sammen med Birgit har siddet i Dollerup Lokalhistoriske Forenings bestyrelse under hele arbejdet, kan binde den sidste sløjfe på Birgits værk.

Det mener vi, at vi kan, for nogle af os har jo alligevel hørt efter, når Birgit tog ordet og på sin karakteristiske, insisterende måde sagde: - Jamen, hør så lige her! …

Birgit Aarestrups integritet kan ikke bestrides. Altid klare holdninger, altid opdateret om stort og småt, lokalt såvel som nationalt og internationalt, og altid parat til en disput om landsbyen, som den var engang. Nogle vil sige, - jamen Birgit var jo Dollerup!

Birgit Aarestrups aner i Dollerup rækker da også meget langt tilbage. Måske så langt tilbage som nogens. For eksempel er der i bogen om gård nr. 2 en lille krimihistorie fra 1840 om Birgits tipoldefar, der bistod en falskmøntner i Lysgård, og som derfor måtte tage sin straf for det.

Og i andet bind om Dollerup Mølle fortælles historien om, hvordan Birgits bedstefar, der var væver på Møllen, i begyndelsen af 1900-tallet var med til at oprette tekstilarbejderforbundets afdeling i Dollerup – til stor fortrydelse for fabrikant A.P. Jensen.

Birgits far, der først var uldkræmmer og senere også væver på Møllen, har ligeledes sat sit præg på byen, idet han kort før anden verdenskrig skabte sig lidt ekstra indtjening ved at opstille et par væve i et lille grisehus.

I begyndelsen fremstillede han ”damebowser med lodden vrang”. Senere, da virksomheden flyttede i nye og større lokaler og blev til Hanse Konfektion, blev det til moderigtige slacks til damer. Her var Birgit selv ansat som direktrice i en lang årrække, indtil hendes far døde, og hun i 1986 solgte fabrikken.

Birgit Aarestrup holdt en del foredrag om arbejdet med at opspore dokumenter og forfatte bøgerne – og blev derfor også kendt videnom for sit store engagement og utrættelige arbejde med lokalhistorien.

Og ældre Dollerup'ere, som har været i kontakt med udenbys fremmede, har da også flere gange hørt kommentaren: Nååh, så du er fra Dollerup! Jamen det er jo der, I har en ældre dame, som skriver en masse bøger om Dollerup!

Jo, det havde vi. Og hende vil vi sandelig savne nu.

Annonce
Annonce
Viborg

Et sidste farvel til Carte Blanche

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

Viborg

Udlændingeministeren er ikke dommer

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce