Annonce
Viborg

Mindeord om Jens Peter Svendsen - Låsby Svendsen

Låsby Svendsen satte kulør på de mange markeder, hvor han kom og handlede. Foto: Viborg Stifts Folkeblad.
Handelsmanden Karl Schmidt Christensen siger farvel til sin ven, Låsby Svendsen.
Annonce

Mindeord: Gennem Uffe Søndergård Jensen, lillebror til min daværende kone, Karen Marie fra Sejerslev på Mors, lærte jeg Låsby Svendsen at kende først i 1980'erne, hvor Uffe var i "lære" som hestehandler hos "Låsby".

Gennem de næsten 40 efterfølgende år har jeg fulgt hans spændende liv og virke til glæde for utallige markedsgæster og andet godtfolk samt alle vi andre sønderjyder, midtjyder, uldjyder, nordjyder samt fynboer og endda helt til Sjælland og Kjøvenhavn!

Et marked uden Låsby-Svendsen som trækplaster var ikke et rigtigt marked; at se Jens springe rundt i strømpefødder på de næsten ægte tæpper, der næsten kunne flyve i beskrivelsen var en folkeforlystelse i sig selv, og var der sympati mellem køber og sælger, kunne tæpperne fås til ganske rimelige penge og holdt i mange år - slidstærke som de var blevet fabrikeret i Belgien.

Der var en kødrand af folk rundt om Låsbys tæppestand på diverse markeder, og som Agnethe Louise Enoch fra Circus Dannebrog udtrykte det, var det første, folk spurgte om ved ankomst til et marked : Er han her i daw ?? (Låsby Svendsen). Ja så blev oplevelsen desto sjovere... !!

Utallige auktioner blev også afholdt rundt på kroer og hoteller i Jylland med adv. Brusgård fra Hobro som vaks auktionarius --aldrig har vore kroer og hoteller været så fyldte med folk sidenhen. Det var tilløbsstykker med restpartier af alverdens slags: en hund af træ, der var billig i foder, og meget andet godt fik lystige kommentarer med på vejen, og folk hyggede sig som de aldrig har gjort det sidenhen, fordi den slags simpelthen ikke findes mere. Moderne, men kolde og upersonlige internetauktioner har taget livet af Livsglæden ved en fysisk auktion a la Låsby-Svendsens m.fl.

Jens elskede at ophøje folk til noget særligt, og folk elskede det - som f.eks. når en mand i gummistøvler og blå kedeldragt blev tituleret med "goddag hr. direktør", og dem i lidt pænere beklædning med f.eks. "goddag hr. landsretsagfører" eller "goddag hr. godsejer" eller "bankdirektør" - titler var der nok af !!

Damerne titulerede han også med skønne titler til stor morskab for de omkringstående. Det mest lystige så jeg på Brørup Marked hvor Jens ganske spontant løftede overlæben på en pæn dame og udtrykte, da han så tænderne: "Jeg skulle lige se, hvor gammel du er" (Ligesom når man vurderede en hest). Og Jens gjorde det på en måde, så folk ikke blev sure - fantastisk menneskekender!

Låsby var med os på flere ture til udlandet, bl.a. på fabriksbesøg i Tjekkiet i.f.m. med min 50-års dag, og selvom han ikke var tresproglig korrespondent, gik han lige inde i folk med "de sorte træsko på, som han altid gik med" og skabte altid en omgående, spontan og gemytlig stemning, som alle folk forstod i butikker, hvor han ikke ville ha de øl med "guldhals" fordi de var for dyre, og også købte de billigste Sparta cigaretter i Tjekkiet.


Låsbys fødselsdagsfester var noget ganske særligt. Alle inklusive skattevæsen, toldvæsen, politi m.fl. blev inviteret til Tinghallen i Viborg til 70-, 75- og 80-års fødselsdagene.


Altid havde han på disse ture tanker om, hvad kan vi importere, og hvad kan vi handle med. Oppe mellem Dresden og den polske grænse gik en flok får, og der var et stort skilt ovre på bygningen med "Verkauf von Felle"-salg af skind. Der kørte vi forbi på vej nedad, men på vej hjemover havde Jens det stadig i tankerne, og da de da havde åbent, var han inde og forhandle om tusindvis af skind, som han udtrykte det: "De troede, de kun skulle sælge "et" sort får".

Også på disse ture kom Svendsens store menneskekundskab gennem et langt liv til udtryk. Han kunne på den gode og lystige måde give enhver pølsevognsbestyrer eller receptionist et lille knus uden dårlig stemning, og vi andre elskede at overvære det og prøvede at gøre ham kunsten efter - med svingende held!

Låsbys fødselsdagsfester var noget ganske særligt. Alle inklusive skattevæsen, toldvæsen, politi m.fl. blev inviteret til Tinghallen i Viborg til 70-, 75- og 80-års fødselsdagene. Kæmpe gilder med over 500 deltagere - høj som lav - alle var hjertelig wellcommen, og der var risengrød med solbærsaft til forret og stegt flæsk med persillesauce til hovedret og skiftende top- underholdning.

Hele Danmarks medieverden var på dupperne med tv-hold etc. Prægtige fester med aldeles umage, men altid spændende folk fra hele Danmark. Maren fra kæret og vi andre levede længe efter i ophøet stemning efter disse december-fester. Det var derfor en ganske særlig glæde, da vi fredag den 6. december 2019 kunne hente den stoute 90-års fødselar på Børsen i Viborg og overraske ham med fødselsdagsfest ude på Kongebuffeten i Viborg.

Vi kunne lisom gøre lidt gengæld og sige tak for de prægtige tinghalsfester, vi havde været med til tidligere. Vi tror på, at Jens på denne dag var en meget glad og taknemmelig mand for et langt og spændende liv, og alle hans nærmeste venner var der - inklusive pressen, som han godt kunne sætte lidt på plads: "I skriver ikke nouen løgnhistorier, så bliver a gal!"

Nu er festen forbi. Tak, fordi jeg og de mange andre måtte kende dig. Du prægtige folkekære, underholdende, sprudlende, intelligente livsvitamin!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Bjerringbro

Ung tømrer med stor succes

Annonce