Annonce
Viborg

Mindeord om læge og tidligere amtsrådsmedlem Ruth Schjødt-Pedersen

Ruth Schjødt-Pedersen
Annonce

Vores mor, Ruth Schjødt-Pedersen er død 6. oktober 2020, 91 år gammel.

Født i Bøvl ved Sdr. Omme kom hun ud at tjene efter 7. klasse, og valgte at blive læge. Hun tog medicinsk embedseksamen fra Københavns Universitet i 1959, efter præliminær- og studentereksaminer på Rønde Studenterkursus, hvor hun i 1945 mødte vores far, senere provst Knud Schjødt-Pedersen.

De blev gift og fik fire børn, otte børnebørn og fire oldebørn.

I København gjorde Ruth Schjødt-Pedersen tjeneste på Skt. Lukasstiftelsen, Glostrup Amtssygehus og Sundby Hospital frem til familiens flytning til Thy i 1966. Her medvirkede Ruth Schjødt-Pedersen i almen lægepraksis og på Vestervig Sygehus, og hun blev medlem af Skolebestyrelsen i Vestervig.

I 1974 blev hun opstillet og valgt ind i Viborg Amtsråd for Kristeligt Folkeparti og senere valgt til partiets Hovedbestyrelse. Hun afløste Jens Møller i Folketinget i et kortere vikariat.

I 1990 medvirkede hun til et systemskifte i Viborg Amtsråd, hvor Socialdemokratiet overtog lederskabet fra Venstre og Konservative. I perioden 1990 til sin fratrædelse i 1996 var hun formand for undervisnings- og kulturudvalget i Viborg Amt.

I løbet af hendes 22 folkevalgte år var hun involveret i talrige forhandlinger, bl.a. om sygehusene i amtet. Men også institutioner som Fenskær Efterskole - Specialefterskolen for unge med særlige behov, hvor hun var bestyrelsesformand. Musik, litteratur og kunst, f.eks. gennem udsmykninger, samt etableringen af Det Jyske Ensemble, og stiftelsen af Videoskolen i Viborg deltog hun aktivt i.

I Vestervig-Agger var hun afholdt som læge, som oplæser i Tirsdagsklubben, og hun støttede bl.a. Vestervig Kirkes Orgelfond, ligesom hun i hjemmet i Præstegården bød velkommen til talrige gæster, familie og venner.

For vores Far var hun en uvurderlig sparringspartner og livskammerat, som han var det for hende, især efter hun fik en mindre hjerneskade i 2003. De fik et aktivt otium sammen i Ebeltoft fra 1996 - 2019. De sidste måneder boede hun på Plejehjemmet Frejasvænge i Kolind på Djursland.

Tak og æret være mor, Ruth Schjødt-Pedersens minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce