Annonce
Rundt om Viborg

Mindesten afsløret ved gård med lange historiske rødder

I overværelse af godt 100 gæster afslørede folketingets tidligere formand, Kristian Mejdahl (til venstre), en mindesten for genforeningen i 1920 og befrielsen i 1945 ved Nørskovgård i Bjerregrav sammen med Kristian Nørskov. Foto: Louis Schmidt-Lund.
Kristian Nørskov har ved slægtsgården Nørskovgård i Bjerregrav opstillet en mindesten for genforening med Sønderjylland og freden i 1945.

Bjerregrav: Det var en regnfuld aften, da der i sidste uge blev afsløret en stor mindesten for genforeningen med Sønderjylland i 1920 og befrielsen i 1945 ved Nørskovgård på Herredsvejen lige uden for Bjerregrav.

Det tog ikke noget af det højtidelige, at paraplyer i stort tal supplerede faner fra Garderforeningen og Grænseforeningen samt flag fra de allierede i 2. Verdenskrig, England og USA, mens Kristian Mejdahl, tidligere medlem af Folketinget fra 1987 til 2007, de sidste fire år som Folketingets formand, gav et historisk tilbageblik, inden han afslørede stenen.

Efterfølgende fortalte Ole Wistrup, Skals, næstformand i Viborg Grænseforening, om de historiske bånd der er mellem Nørskovgård og den sønderjyske sag, hvor Kristian Nørskovs far, Ole Nørskov, i 42 år var formand for Sønderjysk Forening, før den skiftede navn til Grænseforeningen.

Annonce
Der er mange historiske rødder knyttet til Nørskovgård, og den nuværende ejer Kristian Nørskov mener helt generelt, at vi bør mindes netop store begivenheder. Foto: Louis Schmidt-Lund.

Afsløringen samlede omkring 100 mennesker, som blev bespist i en af gårdens gamle lader. Blandt de inviterede gæster var Venstre-manden Kristian Pihl Lorentzen, som var med til at knytte endnu et historisk bånd til den gamle slægtsgård.

Laust Nørskov, den nuværende ejers farfar, var medlem af Folketinget for Venstre fra 1914 til 1947. Han blev lokalt afløst af Gustav Holmberg frem til 1979, og lidt mere oppe i nutiden hed den lokalvalgte Venstre-mand på tinge Anders Fogh Rasmussen frem til 2009.

Vigtig historie

Kristian Pihl Lorentzen, medlem af Folketinget siden 2005, roste og takkede Kristian Nørskov for initiativet med at rejse en flot mindesten for genforeningen og befrielsen.

- Det er vigtigt, at vi ikke bliver historieløse som folk. Vi skal være opmærksomme på vigtige historiske begivenheder, så vi lærer af dem som ballast i nutiden og fremtiden. Det bidrager mindesten til. Jeg fornemmer desværre, at der er for lidt fokus på historien i nutidens skoler.

Han kom også ind på vores frihed som folk.

- Frihed og folkestyre er ikke nogen selvfølge. Det er noget, der hele tiden skal arbejdes for og kæmpes for. Derfor er det vigtigt at bevare forsvarsviljen i befolkningen. Men det er også vigtigt, at vi hver især engagerer os i samfundet, både lokalt og nationalt, og ikke blot overlader politik til andre. Det er nemlig en vigtig forudsætning for frihed og folkestyre, fastslog Kristian Pihl Lorentzen.

Annonce

På det rette sted

Det sidste historiske led er til netop Kristian Nørskovs far Ole Nørskov, som var aktiv i modstandsbevægelsen i Sandbæk-gruppen. Og det lokale engagement, som Kristian Pihl Lorentzen nævnte i sin tale, er netop kendetegnende for Nørskovgård. Kristian Nørskov mindes fra barn- og ungdom at folk mødtes på Nørskovgård til både dette og hint, som hans far var involveret i. Man var Dannebrogs-folk, flagdage blev holdt i hævd.

Inden mindestenen på knap ni ton blev afsløret sang forsamlingen nationalsangen, akkompagneret af en trompetist. Foto: Louis Schmidt-Lund.

- Jeg synes, vi skylder at mindes netop de tider, som har haft stor betydning for vort land. Og så dukkede den her sten op i en grusgrav i Gammelstrup ved Stoholm, som jeg kunne købe. De 1000 kroner må siges at være en god kilopris, når stenen vejer 8,7 ton, siger Kristian Nørskov, som var vært for invitationen, udsendt af Viborg Garderforening, hvor han er medlem.

Den imponerende sten rummer inskriptionen (efterfulgt af sidste vers af ”Jeg elsker de grønne lunde”):

Mindesten for

genforeningen i 1920

og befrielsen i 1945.

Men end er der sang i skoven

højt bølger det røde flag

end er der en Gud foroven

der råder for Danmarks sag

Annonce
Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Kultur For abonnenter

Stenmoseskatten er - sammen med Erik Klippings ligklæde og andet danefæ - måske tættere på at vende hjem til Viborg

Kultur

Lokal folkeskole sender elever hjem - frygter ny corona-variant

Alarm 112

Positive meldinger fra politiet efter ulykke med lastbil og personbil

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Kultur For abonnenter

For Niels Christian er FDF en livsstil: - Det er min måde at være kristen på

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Viborg

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Debat

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler

Annonce