Annonce
Viborg

Mindestund ved den røde gravskrift

Carl Heinrich Petersen var blandt venner, ?da han rundede de 100 år. Privatfoto: Emma Rehfeld

For næsten 27 år siden døde forfatteren og anarkisten Carl Heinrich Petersen. Hans 100-års-dag forleden viste, at livsværket lever.

En gravsten på Viborg Kirkegård adskiller sig fra de andre ved at være med ravende rød gravskrift: »Forfatter Carl Heinrich L. Petersen«. Også i levende live var Viborgs Carl Heinrich Petersen en ener med flammeskrift.

Filosoffen Rudi Welzel tog dette billede af Carl Heinrich Petersen, ?da han efter et succesfuldt foredrag steg på toget i Odense.

Den 29. juni ville Carl Heinrich Petersen være fyldt 100 år. Helt efter traditionen mødtes en kreds af åndsfæller og familie på gravstedet for at skåle med den gamle anarkist og arbejderforfatter. Altid med en »Hof«. På grund af det runde tal formede hele dagen sig som en mindedag med spisning, taler og historiefortælling.

Fødselaren var af den klare opfattelse, at en øl altid burde nydes direkte fra emballagen. Privatfoto: Anny Holmgaard

Æresdoktor i filosofi, arbejderforfatter, anarkist, boghandler og husejer Carl Heinrich Petersen døde den 8. august 1988 og blev bisat den 20. august. Et blandet ligfølge af hippier, internationale anarkister og venstrefløjsaktivister med sorte og røde faner fulgte ham det sidste stykke.

Annonce
Viborgs arbejderforfatter var en fri fugl på venstrefløjen og flirtede især ?med syndikalismen, der gjorde frie fagforeninger til kamporganer. Arkivfoto

Vigtigt bindeled

Da professor Frederik Stjernfelt i Weekendavisen kom med en personlig beretning om 100-års-fødselaren, beskrev han ham som et bindeled mellem 1960'ernes voksende venstrefløj og bevægelsens gamle kæmper:

»I tresserne begyndte han at publicere bøger om venstrefløjshistorie, efterhånden også med forskningsstøtte, og endte med at blive æresdoktor ved Aarhus Universitet. Samme periode gav også uventet den 50-årige hans anden politiske opblomstring. SF's fremvækst og især det gryende ungdomsoprør skabte en helt ny sult efter den viden og erfaring, han besad, om den anti-autoritære venstrefløj, og hans boghandel kunne levere åndelig føde til de frihedsorienterede, anti-leninistiske dele af oprøret«.

Carl Heinrich Petersen var fætter til Frederik Stjernfelts far og kom til at stå som en slags åndelig onkel for ham. Artiklen »Den sorte fanes muntre vagabond« er en kærlig hilsen på fødselsdagen.

Nærværende skribent har også tidlige erindringer om den rare mand, der i sin slidte frakke besøgte vores hjem på Rønnevej. På det tidspunkt var Carl Heinrich Petersen socialdemokrat, ligesom min far.

Det må have været i den tid, han brød med partiet, for jeg kunne mærke på min far, at han ikke var tilfreds med det seneste - sidste - besøg. Carl Heinrich havde chokoladepastiller med til mig. De kom fra Heinrich Jessens Chokoladefabrik, og i flere år efter forbandt jeg chokoladens »Heinrich« med gæsten »Heinrich«.

Annonce

Murfaste værdier

Ét af Carl Heinrich Petersens sidste ønsker var, at værdierne, herunder ejendommen Gothersgade 27, skulle ligge i en fond. Det var fra denne ejendom, han drev sin vidtberømte boghandel med anarkistisk litteratur.

Lejerne i de syv lejligheder og tre værelser kunne hermed blive siddende på favorable vilkår, idet fonden har til formål at sikre den lavest mulige husleje, samtidig med at ejendommen er i en stand, så den er til at bebo.

Omkring sig som lejere havde Carl Heinrich Petersen en kreds af venner og sympatisører, og trods mange udskiftninger er ånden intakt. Nuværende og tidligere lejere udgør kernen i den gruppe, der holder ånden og gravstenen ved lige. Formand og beboer Christian Thygesen havde i dagens anledning forsynet bogstaverne med ny maling af den langtidsholdbare slags.

Annonce
Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Kultur For abonnenter

Stenmoseskatten er - sammen med Erik Klippings ligklæde og andet danefæ - måske tættere på at vende hjem til Viborg

Kultur

Lokal folkeskole sender elever hjem - frygter ny corona-variant

Alarm 112

Positive meldinger fra politiet efter ulykke med lastbil og personbil

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Viborg

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Debat For abonnenter

Sig op-dag er endnu et sygdomstegn

Debat

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler

Annonce