Annonce
Viborg

Mindestund ved den røde gravskrift

Carl Heinrich Petersen var blandt venner, ?da han rundede de 100 år. Privatfoto: Emma Rehfeld

For næsten 27 år siden døde forfatteren og anarkisten Carl Heinrich Petersen. Hans 100-års-dag forleden viste, at livsværket lever.

En gravsten på Viborg Kirkegård adskiller sig fra de andre ved at være med ravende rød gravskrift: »Forfatter Carl Heinrich L. Petersen«. Også i levende live var Viborgs Carl Heinrich Petersen en ener med flammeskrift.

Filosoffen Rudi Welzel tog dette billede af Carl Heinrich Petersen, ?da han efter et succesfuldt foredrag steg på toget i Odense.

Den 29. juni ville Carl Heinrich Petersen være fyldt 100 år. Helt efter traditionen mødtes en kreds af åndsfæller og familie på gravstedet for at skåle med den gamle anarkist og arbejderforfatter. Altid med en »Hof«. På grund af det runde tal formede hele dagen sig som en mindedag med spisning, taler og historiefortælling.

Fødselaren var af den klare opfattelse, at en øl altid burde nydes direkte fra emballagen. Privatfoto: Anny Holmgaard

Æresdoktor i filosofi, arbejderforfatter, anarkist, boghandler og husejer Carl Heinrich Petersen døde den 8. august 1988 og blev bisat den 20. august. Et blandet ligfølge af hippier, internationale anarkister og venstrefløjsaktivister med sorte og røde faner fulgte ham det sidste stykke.

Annonce
Viborgs arbejderforfatter var en fri fugl på venstrefløjen og flirtede især ?med syndikalismen, der gjorde frie fagforeninger til kamporganer. Arkivfoto

Vigtigt bindeled

Da professor Frederik Stjernfelt i Weekendavisen kom med en personlig beretning om 100-års-fødselaren, beskrev han ham som et bindeled mellem 1960'ernes voksende venstrefløj og bevægelsens gamle kæmper:

»I tresserne begyndte han at publicere bøger om venstrefløjshistorie, efterhånden også med forskningsstøtte, og endte med at blive æresdoktor ved Aarhus Universitet. Samme periode gav også uventet den 50-årige hans anden politiske opblomstring. SF's fremvækst og især det gryende ungdomsoprør skabte en helt ny sult efter den viden og erfaring, han besad, om den anti-autoritære venstrefløj, og hans boghandel kunne levere åndelig føde til de frihedsorienterede, anti-leninistiske dele af oprøret«.

Carl Heinrich Petersen var fætter til Frederik Stjernfelts far og kom til at stå som en slags åndelig onkel for ham. Artiklen »Den sorte fanes muntre vagabond« er en kærlig hilsen på fødselsdagen.

Nærværende skribent har også tidlige erindringer om den rare mand, der i sin slidte frakke besøgte vores hjem på Rønnevej. På det tidspunkt var Carl Heinrich Petersen socialdemokrat, ligesom min far.

Det må have været i den tid, han brød med partiet, for jeg kunne mærke på min far, at han ikke var tilfreds med det seneste - sidste - besøg. Carl Heinrich havde chokoladepastiller med til mig. De kom fra Heinrich Jessens Chokoladefabrik, og i flere år efter forbandt jeg chokoladens »Heinrich« med gæsten »Heinrich«.

Annonce

Murfaste værdier

Ét af Carl Heinrich Petersens sidste ønsker var, at værdierne, herunder ejendommen Gothersgade 27, skulle ligge i en fond. Det var fra denne ejendom, han drev sin vidtberømte boghandel med anarkistisk litteratur.

Lejerne i de syv lejligheder og tre værelser kunne hermed blive siddende på favorable vilkår, idet fonden har til formål at sikre den lavest mulige husleje, samtidig med at ejendommen er i en stand, så den er til at bebo.

Omkring sig som lejere havde Carl Heinrich Petersen en kreds af venner og sympatisører, og trods mange udskiftninger er ånden intakt. Nuværende og tidligere lejere udgør kernen i den gruppe, der holder ånden og gravstenen ved lige. Formand og beboer Christian Thygesen havde i dagens anledning forsynet bogstaverne med ny maling af den langtidsholdbare slags.

Annonce
Viborg For abonnenter

Bekymringer for Viborgs ve og vel: - Uanset hvad vil det være et fremmedlegeme og et indgreb i byens kulturarv

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Godt nyt fra energiselskab: Varmepriser stiger langt mindre end forventet, men der skal konstant holdes øje med energipriserne

Bjerringbro For abonnenter

Ny rapport: Stor risiko for 'katastrofe-regn' som det, der oversvømmede store dele af Tyskland sidste år

Alarm 112

To næsten ens uheld på samme vej med fire timers mellemrum: 15-årig cyklist kørt til tjek på skadestuen

Debat For abonnenter

Borgerværn til forsvar for midtbyen eller hvad?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal

Erhverv

Iværksætter-succes: Gymnasieelever fra Viborg får penge med fra Løvens Hule

Viborg FF For abonnenter

Cheftrænerløs spillertrup holder kursen - hverdagen går videre uden Lars Friis

Viborg

Flere penge på kviktest: Restriktioner ophører, men Falck forsætter med at teste - også i Viborg

Viborg For abonnenter

Viborg Varme holder fast: Fjernvarmepriserne stiger som allerede meldt ud - hverken mere eller mindre

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Kultur

Besøg fra Alfons, liedkoncert i musiksalen: Weekenden i Viborg byder på alt fra musik til motion

Viborg For abonnenter

Et liv med angst og ambitioner: Usædvanlige omstændigheder gjorde Johannes til hele Viborgs borgmester

Navne

Ny gymnasierektor slapper af i sin hytte uden el og varme i Telemarken: 'Vi skal vandre tre kilometer med alt udstyr på ryggen for at komme til hytten - en bil kan ikke køre dertil'

Annonce