Annonce
Danmark

Minister i modvind: Politi informerede ikke om minkgrave

Miljøministeren anklages for at lyve i Folketingssalen om, hvorvidt politi fortalte borgmestre om minkgrave.

Borgmestrene i kommunerne Holstebro og Viborg fik intet opkald fra politiet, inden der blev gravet meterdybe huller til aflivede mink på arealer i de to kommuner.

Det fortæller Claus Hilborg, chefpolitiinspektør i Midt- og Vestjyllands Politi, til Jyllands-Posten.

- Den 7. november, da aktiviteten startede op, og man forberedte sig på gravearbejdet - jeg tror, man gik i gang den 8. - var der ikke nogen underretning fra os til kommunerne, siger han til avisen.

Chefpolitiinspektøren selv vidste heller ikke noget om gravearbejdet, inden det gik i gang, fortæller han. Heller ikke Rigspolitiet har angiveligt stået for underretningen.

Udmeldingen fra Claus Hilborg strider ifølge Jyllands-Posten imod, hvad Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen tidligere har oplyst om forløbet til avisen.

27. november oplyste Miljøstyrelsen, at "kommunerne blev orienteret på politisk niveau af politiet før nedgravning blev påbegyndt".

Også Fødevarestyrelsen oplyste, at så vidt den var orienteret, blev kommunerne varslet om arbejdet.

Både Viborg Kommunes borgmester, Ulrik Wilbek (V), og Holstebro Kommunes borgmester, Hans Christen Østerby (S), har kritiseret, at de blev holdt i mørke om minkgravene.

De modtog breve fra Miljøstyrelsen i dagene inden gravearbejdet gik i gang. Men her stod intet om gravearbejdet.

Brevene orienterede om udstedelse af en bekendtgørelse, som fratager kommunerne den myndighed, de normalt har til at godkende projekter efter miljøbeskyttelsesloven.

Thomas Danielsen (V), der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget, spurgte i midten af november miljøminister Lea Wermelin (S) om, hvorvidt hun havde en aftale med de berørte kommuner om nedgravningen.

Og det havde hun, forsikrede Lea Wermelin. Hun har siden i to samråd omtalt telefonisk kontakt med kommunerne. I det ene samråd nævnte hun politiet.

- Hvis det ikke er sket, er det naturligvis dybt beklageligt, sagde hun dog ifølge Jyllands-Posten.

Både Thomas Danielsen og DF's miljøordfører, René Christensen, mener på baggrund af chefpolitiinspektørens udtalelser, at ministeren har talt usandt i Folketingssalen.

Den udmelding vil miljøminister Lea Wermelin ikke kommentere over for Jyllands-Posten. Hun gentager, at det er dybt beklageligt, hvis ikke der har været telefonisk kontakt fra politiet.

Miljøstyrelsen beklager i en mail til avisen, hvis den "har bidraget til misforståelse" om sagen. Den havde kun oplysninger om, at politiet havde underrettet, oplyser den.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: Viborg HK i total opløsning fik store stryg af lokalrival i første kamp om bronzen

Viborg For abonnenter

Endelig hjemme: Nytorv duede ikke

Alarm 112

Gasbrænder - igen-igen

Kultur For abonnenter

Marie er født, opvokset og bor stadig i Viborg: - Jeg har bare aldrig haft et behov for at komme væk

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Viborg

Togbus, aflysninger og ventetid: Langvarigt sporarbejde går ind i den sidste fase - få overblikket her

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Viborg

Der blev sagt nej: Sagsøgte i geotermi-skandalen får ikke sagen prøvet ved Højesteret

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Navne

Årets ærespris går til en flok, som hjælper tusinder gennem en livskrise

Sport For abonnenter

Hendes Viborg HK-farvel kommer nærmere: - Jeg har tit prøvet at skubbe det væk og sige, at det først er om lang tid, men det er det ikke længere

Rundt om Viborg

Spænding inden genåbning på søndag: Lokalt kulturtilbud forsøger sig for første gang efter to års corona-pause

Annonce