Annonce
Bjerringbro

Ministerbesøg: Tange Søs fremtid tættere på afklaring

Miljøminister Lea Wermelin var mandag eftermiddag på besøg ved Tangeværket. Inden for det næste halve år vil hun fremlægge en plan for værkets og Tange Søs fremtid. Foto: Johnny Pedersen
Senest om et halvt år forventer miljøminister Lea Wermelin at kunne fremlægge regeringens bud på, hvad der skal ske med Tange Sø.
Annonce

Tange: Som en næsten endeløs række af forgængere før hende var miljøminister Lea Wermelin (S) mandag eftermiddag på besøg på Tangeværket ved Tange Sø for med egne øjne at se den kunstige sø, der efterhånden har eksisteret i hundrede år. I modsætning til forgængerne forventer Lea Wermelin at kunne fremlægge en plan for værkets og søens fremtid i løbet af det næste halve år, fortalte hun efter dagens besøg, som var arrangeret af de to folketingsmedlemmer Andreas Steenberg (RV) og Kristian Pihl Lorentzen (V).

- Jeg har haft en god dag, og jeg har lyttet til både tilhængere og modstandere af Tange Sø. Der er mange muligheder i spil om søens fremtid - og jeg vil ikke lægge mig fast på en enkelt af dem i dag. Men jeg er glad for at kunne konstatere, at der ser ud til at være vilje til at finde et kompromis, og at alle har kunnet være i stue sammen i dag, sagde miljøministeren efter besøget på Tangeværket, hvor både lystfiskere, Danmarks Naturfredningsforening og Foreningen til bevarelse af Tange Sø var repræsenteret.

Både tilhængere og modstandere af Tange Sø var inviteret til møde med miljøministeren på Tangeværket mandag eftermiddag. Foto: Johnny Pedersen

Det er et krav fra EU, at der snart skal ske noget med Gudenåen og de øvrige danske vandløb og søer. Senest i år 2027 skal det såkaldte vandrammedirektiv, som står over dansk lovgivning, være gennemført. Det skulle det egentlig have været allerede i 2015, men EU har givet mulighed for at forlænge gennemførelsen af det med seks år af to omgange - og derfor starter de politiske forhandlinger om den sidste seks års plan i december måned.

Annonce

Forstår utålmodigheden

- Jeg kan godt forstå, at der efterhånden er en vis utålmodighed efter at få en afklaring på, hvad der skal ske her. Nu skal vi bevæge os fra snak til handling. Jeg håber på at få en bred politisk aftale - og senest i starten af næste år vil jeg lægge regeringens bud frem, lød det fra miljøministeren.


Jeg har haft en god dag, og jeg har lyttet til både tilhængere og modstandere af Tange Sø. Der er mange muligheder i spil om søens fremtid - og jeg vil ikke lægge mig fast på en enkelt af dem i dag.

Lea Wermelin, miljøminister


På dagens møde var der tilsyneladende vilje til at finde et kompromis. Selv om både Danmarks Naturfredningsforening og lystfiskerne helst så, at opstemningen af Gudenåen ved Tangeværket bliver fjernet, så åen kan løbe, som den gjorde for hundrede år siden, var de parate til at finde en anden løsning.

En række demonstranter protesterede mod, at de ikke var inviteret med til dagens møde med miljøminister Lea Wermelin. De vil have Tange Sø nedlagt. Foto: Johnny Pedersen

Naturfredningsforeningen fremlagde et konkret forslag om, at miljøministeren skal nedsætte et hurtigtarbejdede udvalg, der skal komme med forslag til Gudenåens fremtid. Og det forslag var der bred opbakning til hele vejen rundt om bordet.

- Gudenåen er Danmarks længste vandløb, og derfor er åens fremtid ikke bare et lokalt anliggende, men et nationalt anliggende, lød det fra foreningen, som helst ser, at naturen vinder - uden at andre taber.

Annonce

Nyt forslag

På mødet fremlagde formanden for Foreningen til bevarelse af Tange Sø, Jarl Gorridsen, et nyt forslag til en løsning. Foreningen har fået landets fremmeste forsker i vandrefisk til at lave et bud på, hvordan det på en og samme tid vil være muligt at bevare Tange Sø og samtidig give Gudenåens fisk mulighed for uhindret at bevæge sig op i åen.

Forslaget rummet et helt nyt fiskestryg på 2,5 kilometers længde - skabt via et slynget løb, som kan etableres relativt billigt.

De to folketingsmedlemmer Andreas Steenberg og Kristian Pihl Lorentzen havde inviteret miljøminister Lea Wermelin på besøg på Tangeværket, så hun kunne se værket og Tange Sø, inden hun skal fremlægge en plan for både værkets og søens fremtid. Foto: Johnny Pedersen

- Jeg ved, det ikke er en nem sag. Jeg har været med i mange år, og spørgsmålet om Tange Sø har været en varm kartoffel gennem de sidste tyve år. Jeg håber virkelig, vi kan finde en løsning, hvor søen kan bevares, samtidig med at de andre interesser også tilgodeses - og det mener jeg, vi har et godt bud på, sagde Jarl Gorridsen.

Annonce

Kompromisets mand

Både Andreas Steenberg og Kristian Pihl Lorentzen bakkede op om forslaget fra Danmarks Naturfredningsforening om at nedsætte et udvalg, der skal komme med et forslag til en endelig løsning på Tange Søs fremtid.

- Jeg er en kompromisets mand. Og jeg ser det som vigtigt, at vi får lavet et kompromis mellem de rekreative interesser og naturinteresserne, sagde Andreas Steenberg.
- Lad os få nedsat det udvalg. Luk deltagerne inde i et rum, og lad dem blive enige, lød det fra Kristian Pihl Lorentzen.

Formanden for Foreningen til bevarelse af Tange Sø, Jarl Gorridsen, fremlagde et bud på, hvordan man kan tilgodese lystfiskerne interesser uden at tørlægge Tange Sø. Foto: Johnny Pedersen

Dagens møde omfattede blandt andet en rundvisning på Tangeværket, og det blev afsluttet ved søbadet ved Ans, hvor varmen for alvor havde lokket brugerne af Tange Søs rekreative sider til. Der blev svømmet, roet, paddlesurfet og slikket sol efter alle kunstens regler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Sport For abonnenter

Følelsen af en god sæsonstart - Viborg FF har lagt godt fra land uden at ramme hverken top- eller bundniveau

Annonce