Annonce
Bjerringbro

Ministerbesøg ved Tange Sø: Denne gang er det - måske - alvor

Den nye 3D tegning af det planlagte stryg ved Tangeværket viser både omløbet og pladser til ophold og overnatning.  
Klima- og miljøminister Lea Wermelin (S) præsenteres for plan om 2,5 kilometer omløbsstryg til glæde for lystfiskere og naturmennesker.

Tange: Der var én, der var to, der var tre...

Rækken af ministre, som har besøgt Tange Sø og Tangeværket-Gudenaacentralen er lang, men når miljøminister Lea Wermelin (S) mandag 10. august besøger området, så ser mange besøget som lidt mere spændende end tidligere. Også i lokalområdet er der store forventninger til dagen, idet flere lokale foreninger er inviteret til at deltage.

- Vores trumf er, at Viborg Byråd har godkendt vores projekt med et omløbsstryg på 2,5 kilometer og sendt det videre til Folketinget. Det et en blåstempling af vores projekt. Vi har aldrig tidligere været så tæt på en forandring af området, siger formanden for Foreningen til Bevarelse af Tange Sø, Jarl Gorridsen.

Annonce


Vores trumf er, at Viborg Byråd har godkendt vores projekt med et omløbsstryg på 2,5 kilometer og sendt det videre til Folketinget. Det et en blåstempling af vores projekt. Vi har aldrig tidligere været så tæt på en forandring af området.

Jarl Gorridsen, formand for Foreningen til Bevarelse af Tange Sø


Netop byrådsgodkendelsen fra november 2018 og Wermelins besøg kan have afgørende indflydelse på den efterhånden meget gamle konflikt.

- Da jeg var ung, var fronterne meget skarpe, men Gudenåcentralen  stod stejlt på at fortsætte som altid, mens lystfiskerne sammen med Danmarks Naturfredningsforening og andre naturfolk krævede Tangeværket nedlagt. Nu er det som om, parterne står knap så stejlt, siger Gorridsen.

I håb om at kunne overbevise modstanderne af et stryg og ikke mindst ministeren, har bestyrelsen for Foreningen til Bevarelse af Tange Sø samt direktøren for Gudenaacentralen, Rasmus Lambert, forud for besøget fået lavet en ny 3D-tegning af Tangestryget, som meget detaljeret viser projektet. Prisen for stryget forventes at være på omkring 25 millioner kroner.

Tangestryget

Ideen er at hele det gamle område langs dæmningen ryddes, og foruden omløbsstryget  bygges der shelters og bålhuse, så der er plads til overnatning for både skoleklasser, familier og kanoturister.

- Tangestryget er vores bud på et kompromis sammen med Tangeværket og værkets ejer Norlys. Biologer ved Viborg Kommune har bekræftet, at stryget sikrer 100 procent  passage for både fisk, padder og insekter.  Og stryget imødekommer derfor EU’s krav om vandreforhold ved spærringer, siger Gorridsen.

Hvis Tangestryget bliver realiseret, forventer han, at det vil blive et trækplaster.

- Vi ved godt, at stryget ikke giver den fulde å tilbage til lakse-fiskerne.  Men i stedet får vi et åbent og tilgængeligt område med adgang til naturoplevelser, hvor man kan se vandrefiskens adfærd, og der er ikke andre steder i Danmark med de muligheder, tilføjer han.

Set med hans øje er alternativet, at nedlægge Tange Sø og føre Gudenåen tilbage, men det projekt tror han ikke meget på.

Annonce

Tre små søer

Gennem årene har der også være talt om at grave en ny Gudenåen i skovområdet langs søens østside. Det projekt blev i 2001 beregnet til at koste op mod en halv milliard kroner inklusive nye veje og erstatninger til lodsejerne.

- Den løsning er alt for dyr, og det vil betyde et meget stort indgreb i naturen, lyder det fra Jarl Gorridsen.

Han er heller ikke begejstret for det forslag, som geologen Bo Michael Frankø præsenterede i Midtjyllands Avis onsdag. Hans idé er at genskabe Gudenåen i sit oprindelige løb og desuden bygge nye  dæmninger samt etablere tre nye mindre søer ved Ans og Tange.

- Sådan tre branddamme er ikke en fyldestgørende erstatning for den 12  kilometer lange Tange Sø. det vil højst svare til en tredjedel af den nuværende sø, lyder kommentaren fra Jarl Gorridsen.


Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Se videoen: Alle EM-hold sender hilsen til Christian Eriksen

Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Annonce