Annonce
Rundt om Viborg

Ministersvar: Mink-påvirkning af overfladevand 'kan ikke udelukkes'

Minknedgravningen ved Kølvrå har skabt masser af røre - både lokalt og nationalt. Senest er det kommet frem, at en bæk med udløb i Karup Å har sit udspring tæt på minkgravene. Arkivfoto: Morten Pedersen
Kristian Pihl Lorentzen (V) får løbende svar på den byge af minister-spørgsmål, han har stillet om minknedgravningen ved Kølvrå.

Kølvrå: "Det er dog Miljøstyrelsens vurdering, at det ikke kan udelukkes, at der vil ske en påvirkning af overfladevand".

Det skriver fødevareminister Rasmus Prehn (S) i et svar på et af de mange minister-spørgsmål, som folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V) har stillet vedrørende minknedgravningerne ved Kølvrå.

Spørgsmålet blev stillet midt i november, men svaret er kommet for nyligt - næsten samtidig med, at det er kommet frem, at vandløbet Hessellund Bæk, der løber ud i Karup Å, har sit udspring tæt på minkgravene i Kølvrå.

Annonce

I sit svar skriver Rasmus Prehn dog også - med henvisning til Miljøstyrelsen - "at der ikke forventes akut påvirkning af overfladevand, og at "en eventuel påvirkning vil være midlertidig, men vil potentielt kunne strække sig over flere år, indtil det deponerede materiale (mink - red.) er nedbrudt".


Eventuel påvirkning vil være midlertidig, men vil potentielt kunne strække sig over flere år

Rasmus Prehn (S), fødevareminister i et svar til Kristian Pihl Lorentzen (V)


Ligeledes svarer ministeren, at Miljøstyrelsen for at undgå en sådan miljø- og naturpåvirkning vil undersøge og løbende overvåge minkgravene samt om nødvendigt sørge for "afværgeforanstaltninger".

Af en tidligere pressemeddelelse fra styrelsen fremgår det, at en sådan foranstaltning kan være dræn, der sørger for at opsamle og rense forurenende væsker.

Mange politikere og borgere vil have minkene ved Kølvrå gravet op og kørt væk, men fødevareminister Rasmus Prehn (S) tøver, idet han frygter, at opgravning plus ny transport af minkligene kan skabe nye problemer. Arkivfoto: Morten Pedersen

Opgravning?

Som det har været omtalt i folkebladet beroliger det dog ikke hverken Kristian Pihl Lorentzen eller mange andre politikere - lokalt som nationalt. Eksempelvis vil Stine Damborg Hust (K), formand for Viborg Byråds klima- og miljøudvalg, have minkene ved Kølvrå gravet op hurtigst muligt.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) udelukker det ikke, men har heller ikke givet tilsagn. Han peger blandt andet på, at det også kan indebære såvel miljø- som sundhedsmæssige problemer at grave minkene op og transportere dem igen.

Som nævnt har Kristian Pihl Lorentzen stillet en byge af mink-spørgsmål fordelt på en række ministre. De fleste handler om risikoen for, at minkgravene kan skade drikkevandet i Kølvrå. Og her er det gennemgående svar fra ministrene, at mink-området inden nedgravningen blev screenet i forhold til blandt andet drikkevandsinteresser. Og at der er en "bufferzone" på 300 meter til vandindvindingsområdet, hvilket sammen med blandt andet et beskyttende lerlag under sandjorden skulle sikre, at drikkevandet ikke kommer i fare.

Annonce
Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Borgerne har fået ny GPS: Anja kan forklare sammenhængen og vise vej i det kommunale system

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Rundt om Viborg

Lokal herregård lukker dørene op for gæster: Enestående mulighed for et besøg

Viborg

Viborgs vandrette elevator er snart på skinner igen

Rundt om Viborg For abonnenter

Opfordring fra naturfredningsforening: Fjern dæmningen og byg en bro

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Bjerringbro

Udsigt til nyt liv ved og i tennisklubbens hus

Viborg

Se videoen - Byens nye hotel slår dørene op: Peak 12 er officielt åbnet

Sport

Mens du sov: Kajak-Emma klar til semifinale, dansk bryde-nedtur og ny verdensrekord

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Nederlaget til FCM var et sundt virkelighedstjek

Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Annonce