Annonce
Rundt om Viborg

Minkforskning: Stadig uvist om forskningsprojekt i mink kan gennemføres

Minkburene på forskningscentret er tomme, men med et nyt forskningsprojekt er det tanken, at de sidste tilbageværende mink i Danmark skal bevares blandt andet her i Foulum. Arkivfoto:  Morten Pedersen
Fødevarestyrelsen har afvist at bruge penge til et forskningsprojekt i blandt andet Foulum med de sidste levende mink i Danmark, men der er ingen endelig afklaring på sagen.

Foulum: På Aarhus Universitet i Foulum håber man på, at et ja til et forskningsprojekt i sammenhængen mellem mink og covid-19, kan føre til, at der fortsat skal forskes i levende mink i Foulum. Forskningsprojektet blev aflivet i flere medier i weekenden, fordi Fødevarestyrelsen afviste at give 75 millioner kroner til projektet, men afslaget fra Fødevarestyrelsen er ikke ensbetydende med, at projektet ikke bliver til noget.

Det fortæller seniorforsker Steen Henrik Møller fra Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet.

- Vi ved faktisk ingenting. Fødevarestyrelsen har skrevet, at de ikke har penge til projektet, men det har heller aldrig været meningen, at de skulle komme med en bevilling, siger Steen Henrik Møller.

- Fødevarestyrelsen er ikke et sted, vi plejer at søge om penge, men det er da nok ikke et godt tegn, at de siger, at der ikke er penge, tilføjer han.

Annonce

4000 mink tilbage

Så vidt Steen Henrik Møller og de øvrige forskere bag ansøgningen er orienteret, er det i givet fald staten, der skal finansiere projektet, og om det sker, skal afklares i de igangværende forhandlinger mellem partierne om erstatning til minkavlerne. I den forbindelse er Fødevarestyrelsen blevet bedt om at vurdere projektet.

Der er endnu omkring 4000 levende mink tilbage i Danmark. De opholder sig hos minkavler Erik Vammen, der bor i Stinesminde nord for Mariager Fjord, og han er endnu ikke gået i gang med at aflive minkene, fordi de måske skal indgå i forskningsprojektet.

Hvis projektet bliver til noget, skal minkene placeres under sikrede forhold fire steder i Danmark - et af dem er i minkfarmen på forskningscentret i Foulum. Her blev hele bestanden af mink aflivet i efteråret. Det var tilsyneladende ensbetydende med, at der også blev sat en stopper for minkforskningen i Danmark, men bliver forskningsprojektet til noget, vil der altså stadig  være forskning i mink.

Annonce

Forskning i smittespredning

Projektet, der er blevet til i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Københavns Universitet, skal dreje sig om forebyggelse og kontrol af mink, der er smittet med covid-19. I samarbejde med Statens Seruminstitut vil man undersøge, hvordan vaccine virker på mink, og hvordan smittespredning finder sted. Forskningen vil også være relevant i forhold til mennesker, og den vil ikke kun være relevant i forhold til corona-pandemien, men også i forhold til andre fremtidige epidemier.


Vi ved faktisk ingenting. Fødevarestyrelsen har skrevet, at de ikke har penge til projektet, men det har heller aldrig været meningen, at de skulle komme med en bevilling.

Steen Henrik Møller, seniorforsker.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce