Annonce
Rundt om Viborg

Minkgrave kan allerede have forurenet grundvandet

Ifølge en ny rapport kan nedsivninger fra minkgravene i Kølvrå og Nr. Felding allerede have forurenet grundvandet i de respektive områder. Arkivfoto: Morten Stricker
Undersøgelse viser, at der er risiko for, at begravede mink allerede har forurenet grundvandet i blandt andet Kølvrå, skriver Radio4.

Kølvrå: Der er risiko for, at væske fra de millioner af nedgravede mink i Kølvrå og Nr. Felding ved Holstebro allerede har forurenet grundvandet i områderne.

Det viser en rapport, som De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) og Danmarks Teknologiske Institut har lavet for Miljøstyrelsen. En rapport, som Radio4 er i besiddelse af.

Miljøstyrelsen bestilte rapporten 23. november og modtog den 4. december.

Annonce

Ifølge statsgeolog og afdelingschef i Geus Claus Kjøller, der er en af forskerne bag rapporten, er risikoen for forurening overhængende.

- Under en række antagelser kan det øverste grundvand allerede være blevet forurenet, siger han til Radio4.

Claus Kjøller siger, at der skal laves konkrete målinger ved og under minkgravene, før man med sikkerhed kan sige, om der siver forurenende stoffer ned i grundvandet.

Rapporten opfordrer myndighederne til straks at igangsætte disse målinger.

En stor mængde mink er gravet ned ved Kølvrå. Allerede fra begyndelsen bekymrede de lokale samt Danske Vandværker sig om drikkevandet i området, og den bekymring har med en ny miljørapport fået ny næring. Arkivfoto: Morten Pedersen

En anden central anbefaling i rapporten lyder ifølge Radio4, at der hurtigst muligt skal laves tag over minkgravene. Det skal gøres for at undgå, at regn fremskynder nedsivning af de skadelige stoffer til grundvandet.

Vandværker bekymrede

Hos Danske Vandværker, der er brancheorganisation for landets vandforsyninger, vækker rapporten vrede.

- Det er dybt bekymrende, og det bekræfter jo, at når vi har rejst de spørgsmål, vi har, så har der været grund til det, siger direktør Susan Münster til Radio4.

Det er blandt andet den ene minkgrav ved Kølvrå i Viborg Kommune, der er placeret meget tæt på det lokale vandværk.

Miljøstyrelsen oplyste i en pressemeddelelse onsdag, at styrelsen er i fuld gang med at undersøge området omkring de nedgravede mink.

Der er indtil videre lavet geofysiske undersøgelser ved både Kølvrå og Bovtrup, og der er udført boringer, hvor der er udtaget jord- og grundvandsprøver.


Det er dybt bekymrende, og det bekræfter jo, at når vi har rejst de spørgsmål, vi har, så har der været grund til det

Susan Münster, direktør for Danske Vandværker


Styrelsen oplyser, at formålet med de nuværende undersøgelser er at få kortlagt miljøtilstanden i området, inden der sker en eventuel miljøpåvirkning fra de nedgravede mink.

Miljøstyrelsen oplyser til Radio4, at der endnu ikke er truffet en beslutning om at bygge tag over minkgravene.

Link til historien hos Radio4

Hør hele interviewet med statsgeolog Claus Kjøller i Radio4 herunder:

Viborg-borgmester Ulrik Wilbek var også med i Radio4 Morgen. Hør hans reaktion på rapporten herunder:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Så blev det alligevel til en hvid hue

Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Annonce