Annonce
Rundt om Viborg

Minkgrave: Trådhegn afløser vagtmand ved minkgrave

Myndighederne er ved at få sat et højt hegn rundt om minkgravene ved Kølvrå. Primært for at forhindre ræve og andre dyr i at forsøge at grave sig ned til minkligene. Foto: Morten Pedersen
Inden for få dage vil minkgravene ved Kølvrå være indhegnet og opdelt i to sektioner. Formålet er primært at forhindre vilde dyr som ræve at grave sig ned til minkligene.

Kølvrå: Siden begyndelsen af november har minkgravene ved Herningvej syd for Kølvrå været menneskeligt overvåget. I den senere tid er det dog kun i dagtimerne, at en vagtmand, der blandt andet opholder sig i en skurvogn ved indkørslen, har holdt øje med området, om der kom nogen ud eller ind.

Og snart bliver også dagvagtmanden sendt hjem, for myndighederne er ved hjælp af et privat firma i gang med at få indhegnet hele området med et højt trådhegn, der også går ned i jorden.

Det sidste skyldes, at hegnet primært skal holde "gravende dyr" såsom ræve ude af området, fortæller Kasper Klintø, der er Fødevarestyrelsens indsatschef vedrørende minkgravene i Kølvrå og i Nørre Felding ved Holstebro.

Annonce

To indhegninger

I Kølvrå er der tale om to separate indhegninger, idet Alhedestien går tværs i gennem området med minkgrave. Den populære cykel- og gangsti var spærret af, mens minkene blev kørt til og gravet ned, men stien er nu åben igen.

I et par måneder har der været en vagtmand i en skurvogn positioneret ved indkørslen til området med minkgrave ved Kølvrå, men den faste vagt bliver droppet, når indhegningen er færdig. Arkivfoto: Morten Pedersen

At minkgravene rent fysisk bliver hegnet inde forhindrer naturligvis ikke, at der kan være udløb og nedsivninger af forurenende væsker fra de rådnende minklig. Væsker, der kan gå i forbindelse med grundvandet i området og i værste fald forgifte drikkevandet i Kølvrå eller vandet i Hessellund Bæk, som løber ud i Karup Å. Derfor fortsætter Miljøstyrelsen i et samarbejde med Fødevarestyrelsen med dels at komme på tilsynsbesøg, dels med at tage underjordiske prøver.

Annonce

Ingen akut forurening


Minkligene skal være fjernet fra gravpladserne senest 15. juli


Resultaterne af disse prøver kommer løbende, og der er også kommet nogle her efter nytår. De viser ingen akutte risici for forurening, oplyser Kasper Klintø, der selv var med på et tilsynsbesøg i Kølvrå forleden.

I Kølvrå bliver der lavet to separate minkgrav-indhegninger, idet Alhedestien går midt i gennem mink-området. Foto: Morten Pedersen

Minkene skal som bekendt graves op igen - men ifølge den politiske beslutning først fra en gang i maj, idet man vurderer, at der indtil et halvt år efter nedgravningen vil være en smitterisiko fra de corona-inficerede lig.

Minkligene skal være fjernet fra gravpladserne senest 15. juli og skal som udgangspunkt køres til forbrænding forskellige steder i Jylland. Ifølge folkebladets oplysninger er forberedelserne på teknisk niveau i fuld gang.

 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce