Annonce
Bjerringbro

Mit favoritsted: Anna Margrethe Marker kommer på Busbjerg hele året

Her på denne brink har Anna Margrethe Marker siddet mange gange med familie og venner og nydt udsigten ud over Gudenådalen. Foto: Hanne Bliksted
73-årige Anna Margrethe Marker er kommet på Busbjerg, fra hun var helt lille, og hun elsker stadig at være i det skønne naturområde.
Annonce

Busbjerg: Husk at vende dig om og nyd udsigten!

Ordene eller rettere den velmente ordre kommer fra lederen af BIF Gymnastiks gåhold, Anna Margrethe Marker, da jeg forsøger at holde trit med hende på vej op på toppen af Busbjerg.

Og jo, her halvvejs oppe er der en fantastisk udsigt over Gudenådalens marker med korn og græs. Et par musvåger svæver hen over trætoppene og lader sig ikke distrahere af os, da vi fortsætter mod toppen.  Selv om jeg er kendt for at gå i raskt trav, så kniber det med at holde trit med Anna Margrethe Marker, når jeg både skal lytte, notere på min blok og holde styr på kameraet. Og nyde udsigten!

Denne tidlige juliformiddag er temperaturen 13-14 grader, skyerne fylder en god del af himlen, og jo længere vi kommer op,  des mere blæser det.

Anna Margrethe Marker er 73 år, og hun er kommet på Busbjerg helt fra, da hun var en lille pige. Hun voksede op i Gerning, boede som voksen først i Hvorslev, så i Ulstrup, og i 2013 flyttede hun til Bjerringbro, men Busbjerg er og bliver hendes yndlingssted i Gudenådalen.

- At her er flot, gik rigtigt op for mig, da min farbror besøgte os for mange år siden. Han boede på Bornholm, hvor vi altid nød den flotte natur. Men vi var på Busbjerg og han udbrød: " Hvor er det en flot egn, I bor på", så gik det op for mig, at Gudenådalen også er noget helt specielt. Jeg kommer her fire-fem gange om året, og der er flot året rundt, siger hun.


At her er flot, gik rigtig op for mig, da min farbror besøgte os for mange år siden. Han boede på Bornholm, hvor vi altid nød den flotte natur. Men vi var på Busbjerg og han udbrød: " Hvor er det en flot egn, I bor på", så gik det op for mig, at Gudenådalen også er noget helt specielt

Anna Margrethe Marker


- Åh, jeg skulle jo have taget en bøtte (en spand, red.) med, så kunne jeg plukke nogle bær, siger hun, da hun får øje på de modne blåbær og smager på dem. De sorte revling-bær, eller "swotbær", er der også, ligesom tyttebærene også er på vej.

En tur på Busbjerg betyder også et kig til en fåreflok. Foto: Hanne Bliksted

De mange trætrin  er ikke lavet til folk i god form, så hun tager to trin af gangen, og hurtigt står vi på toppen her 92 meter oppe med en frisk blæst i håret og et par regndråber i ansigtet.

Annonce

Lækkerier

Udsigten er fantastisk, og man kan se langt herfra toppen. Nede i dalen er der flere marker med køer, på en porremark er lugearbejdet i gang, og flere steder bølger det halvmodne korn. Solen står skarpt på tårnet ved Gerning Kirke,.

- Tidligere kunne vi se fire kirker, Bjerringbro, Gerning, Sønder Vinge og Vindum, men træerne har taget en del af den udsigt.  Nu kan vi se Gerning, og ja, Bjerringbro, kommer det efter lidt tøven og pegen mod Bjerringbro.

Lyngen på Busbjerg er så småt begyndt at blomstre. Foto: Hanne Bliksted

I tidens løb har hun ofte haft sine børnebørn med på Bjerget, som Busbjerg kaldes af mange.

- Da mit ældste hold børnebørn var små, gik vi tit herop. Belønningen for at nå toppen var chokoladekiks og risdessert. Men lækkerierne havde ikke samme værdi, da jeg til min 70 års fødselsdag fik et "nostalgi-gavekort" fra mine børnebørn, og vi gik herop med kiks og risdessert, siger hun med et grin og sætter sig på den græsbrink, som er hendes faste plads, når hun besøger Busbjerg.

Tidligere kom hun også altid til den årlige udgave af Busbjerg Spillene, og helst til den sidste forestilling, hvor skuespillerne lavede sjov.

- Dengang var det lokale folk som Jens Hegaard, som spillede med, men det er ikke helt det samme nu, hvor mange af de medvirkende kommer udenbys fra, siger hun.

Annonce

Busbjergløbet

Anna Margrethe Marker er foreningsmenneske, hun er aktiv i Røde Kors blandt andet som besøgsven, og mens hun boede i Ulstrup, var hun også med til at starte Busbjergløbet. Selv har hun løbet siden 2010, det bliver fortsat til en lunte-løbe-gå tur en gang om ugen, og hun deltager stadig Busbjergløbet

- Min datter og svigersøn begyndte at løbe, og så tænkte jeg, at det skulle jeg også. Men jeg løb alt for stærkt, så jeg gik i "løbeskole" i Thorsø, før jeg fandt teknikken, fortæller hun og viser en del af ruten til Busbjergløbet, og det er en såkaldt off road-rute ned af den smalle og stejle sti med både trærødder og vildtvoksende brombærgrene.

Pludselig står vi på Hagenstrupvej, hvor hun udpeger de steder, hvor gåholdene plejer at gå.

Mandag er ruten på fem kilometer, og tirsdag turen mellem syv og ni km og i lidt hurtigere tempo. Det er Anna Margrethe Marker, som tilrettelægger ruterne og sender program ud for nogle måneder af gangen.

- Turene giver både frisk luft og god kondition, og selv om turen til toppen af Busbjerg og ned igen tager en times tid, så har vi kun gået et par kilometer, lyder afskedssalutten fra den aktive kvinde.

Anna Margrethe Marker leder året rundt BIF Gymnastiks to gåhold. Foto: Hanne Bliksted

.

Nex logo favoritsted
Anna Margrethe Marker spiser gerne blåbær direkte fra busken. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce