Annonce
Bjerringbro

Mit yndlingssted: Knud er glad for Kjællinghøl

Knud Kanne Jensens yndlingssted i Gudenådalen er her ved Kjællinghøl. Herfra kan han se til sin barndomsegn i Danstrup, som han på billedet dog står med ryggen til.  Foto: Hanne Bliksted
Knud Kanne Jensen cykler op mod 100 kilometer hver uge og lægger mange billeder op på Facebook.

Kjællinghøl: Hvis man følger siden "Bjerringbro og omegn i billeder" på Facebook, så kender man navnet Knud Kanne Jensen. Han er administrator af siden, og han lægger også  mange billeder op fra sine cykelture, og på sin el-cykel kommer han vidt omkring fra hjemmet i Bjerringbro.

- Jeg havde ellers svoret, at jeg aldrig skulle have en el-cykel, men da min datter købte en, fik jeg også lyst til at købe en. Og jeg er rigtig glad for den, for så går det lettere med at komme op ad bakkerne, siger han.


Annonce

Jeg havde ellers svoret, at jeg aldrig skulle have en el-cykel, men da min datter købte en, fik jeg også lyst til at købe en. Og jeg er rigtig glad for den, for så går det lettere med at komme op ad bakkerne.

Knud Kanne Jensen


Avisen møder ham ved Kjællinghøl, som er et af hans yndlingssteder. Ikke kun fordi det er et smukt sted her på kanten af Gudenåen, men her fra nordsiden af åen kan han se op på de marker ved Danstrup, hvor han voksede op. Som barn kælkede han på bakkerne, og dem klarer han fint på el-cyklen.

- Der er en flot udsigt derop, både på bakkerne og på Sneglehuset, siger han og peger over på det hus, som nu hedder Pramdragerhuset.

Som mange andre glæder han sig til den nye Kjællinghølbro, som forventes at være klar til passage ved årsskiftet.

Uhyret i sprit

Knud Kanne Jensen er 78 år og voksede op på en landejendom med 12 tønder land. Som de fleste andre drenge fiskede han også i Gudenåen.

- Vi fangede mest aborrer, men en dag fangede jeg noget helt specielt. Vi troede, at det var  en kæmpeål, men det viste sig at være en havlampret, et uhyre på mere end en meter og med ni gæller. Vi smed den i  lærredssæk og op i en motorbåd, mens vi fiskede videre. Da vi cyklede hjem, havde vi havlampretten på cyklens bagagebærer. Vi troede, at den ville være død efter cykelturen. Men da vi kom hjem, smed vi den i en zinkbalje med vand, og den svømmede lystigt rundt,  fortæller han.

- Det endte med, at den kom i sprit og i mange år stod den biologilokalet på Ulstrup Skole. Men jeg sagde til min kammerat Verner, at jeg ikke ville ikke være det uhyre bekendt, så han fik æren af den, tilføjer Knud Kanne Jensen mange år efter.

Sammen med hustruen Marianna drev han i mange år hendes fødehjem i Aidt, først med SDM- malkekvæg og siden med grise. De har tidligere cyklet sammen, men det har de opgivet, fordi de har hver deres tempo.

Som landmand var han også aktiv i blandt andet landboforenings- og mejeribestyrelser,  og i mange år var han formand for Aidt Menighedsråd. Og foreningsarbejdet gav ham også lyst til at arbejde med computere. På hans hjemmeside kanne4.world kan man læse om hans liv og nyde hans fotos.

Knud Kanne Jensen lægger disse Knuds Tur-"postkort" op på facebook, og de kan være med til at inspirere andre til cykelture i lokalområdet.  
Annonce

Engelsk pr. brev

Han kom ikke i realskolen, som læreren i Gerning Skole ellers opfordrede ham til.

- Jeg ville ud i landbruget og gik kun syv år i skole.  Men jeg fortrød det nok siden hen. Men det lykkedes mig da at få lært engelsk på et brevkursus, da jeg var omkring 17 år. Min bror, som gik på realskolen, kritiserede min udtale, men jeg fik da lært at tale engelsk, fortæller han.

For seks år siden flyttede han og hustruen til Bjerringbro, og siden har han cyklet mange ture. Det bliver til omkring 25 kilometer tre-fire gange om ugen.

- Hvis vejret er dårligt, så venter jeg til næste dag, jeg cykler hele året rundt. Men ikke, når det er glat, siger han, som ofte finder nye ruter.

Annonce

Stemmen forsvandt

På grund af slidgigt i ryggen kan han ikke gå lange ture, men cykle det kan han. Han kan godt lide at tage billeder, han har et kamera, men som mange andre tager han mest billeder med sin mobiltelefon. Og det er med telefonen, at han tager sine mange billeder til Facebook. Når han kommer hjem laver han i computer-billedeprogrammet Picasa farvestrålende postkort med fugle, planter eller blot et billede fra et hus eller en gård. Og han får mange kommentarer for sine billeder.

- Nogle siger, at jeg bare gør det for at blære mig. Men jeg gør det, fordi jeg godt kan li' at cykle og komme ud i naturen. Og på den måde tænker jeg ikke så meget på min kræftsygdom, siger  han, der trods operation i tarmen ikke er blevet sin kræftsygdom kvit.

For fire år siden mistede han i en periode stemmen efter et fald over en høj kantsten og en efterfølgende operation, og  i 2019 blev han opereret for kræft.

- Mange siger til mig, hvorfor jeg går og snakker om alt det sygdom. Men jeg har det godt med at få det ud, og livet varer jo ikke evigt. Men jeg glæder mig over, at have haft 78 gode år, siger Knud Kanne Jensen.

Knud Kanne Jensen cykler 25 kilometer tre til fire gange om ugen. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce