Annonce
Rundt om Viborg

Mod ensomhed: Spiseklub for enlige ældre mænd

At spise sammen i organiserede ældregrupper er blevet mere udbredt over hele landet de senere år. I Møldrup har man etableret en spiseklub kun for mænd over 70 år. De mødes og spiser sammen en gang om måneden. Arkivfoto: Jens Thaysen

Enlige ældre mænd er en gruppe, der er plaget af ensomhed. I Møldrup har en spiseklub for enlige mænd over 70 år givet deltagerne bedre livskvalitet.

Annonce

Møldrup: I Møldrup mødes enlige ældre mænd en gang om måneden for at spise sammen. Spiseklubben har givet de enlige mænd en højere livskvalitet, og flere mener, at de ikke kan undvære det fællesskab, som spiseklubben skaber.

Enlige ældre mænd er en udsat gruppe, der ofte bliver overset. Mange føler sig ensomme, og kommer sjældent ud ad døren. Karin Hebsgaard, der er tilknyttet spiseklubben som frivillig, fortæller, at ældre mænd oplever en stor omvæltning i deres sociale liv, når de bliver gamle.

- De har ikke så mange kontakter, som de havde tidligere, og spiseklubben gør, at de har noget at mødes om, siger hun.

Annonce

Ikke til at undvære

I øjeblikket er 14 single-mænd over 70 år tilmeldt spiseklubben i Møldrup, og det er meget sjældent, at nogen melder afbud. En del af forklaringen er det fællesskab, som mændene har med hinanden.

- I starten, da vi lavede gruppen, sagde de ikke så meget. Efterhånden som de har lært hinanden at kende, så går snakken derudaf, siger Karin Hebsgaard, og fortæller, at flere af mændene også er begyndt at se hinanden udenfor spiseklubben.

Spiseklubben er blevet så populær blandt deltagerne, at Karin Hebsgaard flere gange har fået at vide af mændene, at de slet ikke kan undvære den månedlige middag.

Annonce

En udsat gruppe

Enlige ældre mænd er en meget udsat befolkningsgruppe, og de lever i gennemsnit syv år mindre end mænd i parforhold. Derfor er spiseklubbens rolle desto vigtigere. Og de frivillige gør alt, de kan, for at mændene skal tage del i arrangementet.

- Mange har ikke kørekort mere, fordi fysikken svigter. Så sørger vi for at hente og bringe dem, der ikke selv kan komme herhen, fortæller Karin Hebsgaard.

Den ældste af de 14 medlemmer af spiseklubben i Møldrup er 103 år. Spiseklubben er en del af Trivselspilot-projektet i Viborg Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Viborg FF's vej til sydafrikansk landsholdsspiller og mange nye fans

Sport

Officielt: Viborg FF må suspendere billetter og lukker kun 500 tilskuere ind til Skive-kamp

Annonce