Annonce
Danmark

Model for frivilligt tilbud med AstraZeneca-vaccine er praktisk udfordret

Vaccinen mod covid-19 fra AstraZeneca, Vaxzevria, blev i sidste uge taget ud af det danske vaccinationsprogram på grund af risiko for alvorlige bivirkninger. Nu undersøger myndighederne og Folketingets partier, om man kan stable en ordning, hvor folk frivilligt kan modtage vaccinen, på benene. Foto: Ann Wang/REUTERS/Ritzau Scanpix
Frivillig vaccination med AstraZeneca-vaccinen skal ske ved konkret og individuel lægelig ordination, vurderer Sundhedsstyrelsen. Læger er skeptiske og ønsker ikke at indgå aftale. Ifølge Venstre er det en udfordring at finde ud af, hvem der skal stikke.

Vaccine: Hvis danskerne frivilligt skal kunne vælge, om de vil vaccineres med AstraZenecas vaccine mod covid-19, Vaxzevria, bør det være de praktiserende læger, der ordinerer vaccinen.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i et notat til Folketinget, der mandag eftermiddag har dannet ramme om et møde mellem partiernes sundhedsordførere og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Her har man diskuteret muligheden for at etablere en model for frivillig vaccination med Vaxzevria, men det lykkedes ikke at nå frem til en konkret løsning.

Annonce

I oplægget fra Sundhedsstyrelsen lyder det, at det er muligt at etablere et tilbud, hvor borgere, der måtte ønske det, kan vælge at blive vaccineret med vaccinen fra AstraZeneca uden for massevaccinationsprogrammet efter konkret og individuel lægelig ordination.


Men der skal være noget logistik omkring det, der skal være nogle, der rent faktisk også vil stille sig op og stikke folk i armene. Det er den helt praktiske udfordring

Martin Geertsen, sundhedsordfører for Venstre


Samtidig skriver Sundhedsstyrelsen, at et frivilligt tilbud om at lade sig vaccinere med Vaxzevria ikke vil have "større betydning for epidemikontrollen".

Lægerne er skeptiske.

De Praktiserende Lægers Organisation ønsker ikke at indgå en kollektiv aftale om at benytte vaccinen fra AstraZeneca.

Det fastslår formanden for PLO, Jørgen Skadborg, over for Politiken.

Risikoen for alvorlige bivirkninger er "for stor", så borgere, der ønsker at blive vaccineret mod covid-19, må vente til de kan få et skud med de andre, bedre alternativer, er hans vurdering efter at have læst oplægget fra Sundhedsstyrelsen.

- Men selvom vi ikke kollektivt kommer til at lave en aftale om honorar, afleveringer og den slags med myndighederne, kan det jo godt være, at der er enkelte praktiserende læger, der alligevel vil deltage, siger Jørgen Skadborg til Politiken.

De praktiserende lægers videnskabelige selskab er heller ikke tilhængere af den model, Sundhedsstyrelsen har fremlagt.

- Ud fra notatet kan vi ikke sige entydigt ja eller nej til den opgave. Mine kollegaer er i forvejen delte, så vi får uanset hvad ikke alle praktiserende læger med. Der er for mange uafklarede spørgsmål, siger formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, til Politiken.

Annonce

Arbejdet fortsætter

Efter mødet i Folketinget mandag eftermiddag er der endnu ikke fundet en løsning på en frivillig model, men myndighederne arbejder med at finde ud af, hvem der kunne stå for at vaccinere borgerne med Vaxzevria, oplyser Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, til Ritzau.

- Modellen er på papiret fin. Hvis nogle ønsker at få en AstraZeneca-vaccine, tror jeg ikke, der er politisk flertal for at modsætte sig det.

- Men der skal være noget logistik omkring det. Der skal være nogle, der rent faktisk også vil stille sig op og stikke folk i armene. Det er den helt praktiske udfordring, siger han til Ritzau.

Det Konservative Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen, udtaler efter mødet, at partiet ikke vil stå "hårdnakket" fast på at tilbyde AstraZeneca-vaccinen på frivillig basis, hvis praktikken er for vanskelig og lægerne ikke vil tage del i ordningen.

- Men vi havde jo gerne set, at man kunne få færdigvaccineret dem, som havde fået første stik, for det, synes vi, var helt oplagt, siger han til Ritzau.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil Sundhedsstyrelsen vende tilbage til Folketingets partier med oplæg til nye drøftelser, når styrelsen har været i dialog med de relevante parter.

Samtidig oplyser sundhedsministeren, at Danmark er i dialog med flere lande om at bytte de AstraZeneca-vacciner, vi har tilovers.

- Kan vi lave en byttehandel med nogle lande, hvor vi sender AstraZeneca-vacciner til dem, og vi får nogle af deres Pfizer-vacciner, så er det selvfølgelig uhyre interessant, siger Magnus Heunicke til Ritzau.

Annonce

Rammer én ud af 40.000

Brugen af AstraZenecas vaccine blev sat på pause i Danmark og flere andre lande i midten af marts, mens man undersøgte, om der var sammenhæng mellem vaccinen og en række sjældne tilfælde af blodpropper, der var observeret blandt modtagere af vaccinen.

Onsdag i sidste uge blev AstraZeneca-vaccinen så indtil videre fjernet fra det danske vaccinationsprogram.

Her fortalte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde, at man havde konstateret en sammenhæng mellem AstraZeneca-vaccinen og de sjældne blodpropper, der betød, at man ikke ville løbe yderligere risiko ved fortsat at tilbyde vaccinen.

Bivirkningerne opstår kun i meget sjældne tilfælde og rammer ifølge Sundhedsstyrelsen kun omkring én ud af 40.000 vaccinerede.

Da vaccinen blev taget ud af massevaccinationsprogrammet, manglede knap 150.000 danskere stadig at modtage det sidste af de to stik med AstraZeneca-vaccinen for at være færdigvaccinerede.

Ifølge Ritzau har Danmark 270.000 doser af vaccinen på lager, hvortil der kommer yderligere 325.000 doser i maj måned.

Tirsdag i Radio4 Morgen delte Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, hans syn på den frivillige model, og hvilke risici han vurderer planen kan medføre. Lyt med her. 


Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Viborg HK-målvogter kåret til årets talent - Vandt en jordskredssejr

Annonce