Annonce
Bjerringbro

Modstandere af svinefarm undrer sig: Mysteriet om det forsvundne dige

I følge et kort over området ved Fårup skulle der bag Jørgen Glud være både et dige og et vandhul. Han undrer sig over, hvor det er blevet af. Foto: Hanne Bliksted
Jørgen Glud fra Miljøforeningen for Fårup og Omegn kritiserer udkast til miljøgodkendelse.

Fårup: - Jeg kan hverken se diget eller vandhullet.

Sådan lyder det fra Jørgen Glud, da han viser rundt i området ved gården Fårupvej 32 mellem Fårup og Vindum, hvor Arne Søndergaard vil bygge en svinefarm med en produktion på 20.000 slagtesvin om året.

Jørgen Glud er med i bestyrelsen for Miljøforeningen for Fårup og Omegn, som beboerne i  området stiftede i juni kort efter, at de havde hørt om planerne for en svinefarm på Arne Søndergaards gård, hvor der ikke har været dyrehold siden 2015.

Annonce

Udkastet til miljøgodkendelse af projektet er i øjeblikket i høring, og på det kort, som er en del af materialet på 58 sider, er der hverken indtegnet dige eller vandhul, men på et gammelt kort kan man se det.


Svinefarmen skal bygges på lokaliteten Thorshöj Gd, nu Fårupvej 32. Det er de to sorte streger, som nordøst for gården danner en vinkel, som viser, at der engang var et dige.

Ingen smådyr

- Ja på kortet er der tegnet både et dige og vandhul, og hvis diget var der, ville der formentlig være forskellige smådyr, som gjorde, at det ville være svært at få en tilladelse til at bygge svinefarmen, siger Jørgen Glud, da han peger over området, hvor en regnbue lyser op mellem et par kraftige regnbyger.

Han erkender, at kortet er gammelt.

-  Men det er nyt nok til, at man ikke må fjerne digerne, for vi brugte det også i forbindelse med dokumentation til indsigelserne mod motocrossbanen, hvor vi fik medhold, siger han.

Jørgen Glud har ingen anelse om, hvornår diget er forsvundet, men han har en mistanke om, at det som mange andre steder er jævnet ud i forbindelse med landbrugsdriften i området, måske er det brugt til at fylde det vandhul, som er markeret med siv på kortet men som er forsvundet fra landskabet.

- Jeg forventer, at sagen går videre til Miljø- og Fødevareklagenævnet, og jeg er meget overbevist om, at det forsvundne dige og vandhul kan fremme sagen til vores fordel, så der ikke kan gives tilladelse til at bygge svinefarmen, lyder hans vurdering.

Jeg forventer, at sagen går videre til Miljø- og Fødevareklagenævnet, og jeg er meget overbevist om, at det forsvundne dige og vandhul kan fremme sagen til vores fordel, så der ikke kan gives tilladelse til at bygge svinefarmen.

Jørgen Glud, Fårup og Omegns Miljøforening.

Han undrer sig også over, at Gudenådalen ikke er nævnt i materialet. Til gengæld er Faldborgdalen nævnt.

- Der er gennem tiden lavet afvanding fra markerne i hele området, og de dræn leder vandet ud i  Gudenåen, og en så stor svineproduktion vil ikke kunne undgå at påvirke Gudenåen, siger Jørgen Glud, som sammen med den øvrige bestyrelse gør indsigelse mod det forsvundne dige og vandhul, inden høringsfristen udløber fredag 3. december.

Naboerne er ikke kun bekymret for lugten og de mange lastbiler, som skal køre til og fra svinefarmen. De mener også, at der bør tages hensyn til naturen, og derfor har de nu fundet de gamle kort med indtegnede diger og vandhul frem i håb om, at det kan forhindre byggeri af fire stalde, fodersiloer og gylletanke på et af de højeste punkter i området.

Ifølge udkastet er der ingen beskyttede sten- eller jorddiger indenfor projektområdet. Dog er der et beskyttet dige cirka 230 meter sydøst for ejendommen og cirka 280 meter meter i samme retning findes to gravhøje. Hverken dige eller gravhøje vil blive påvirket negativt af projektet, da der ikke opføres nye bygninger i i umiddelbar nærhed af dem og beskyttelseslinjerne bliver respekteret.

Annonce

Administrativ afgørelse

Når det gælder etablering af svinefarme, så er der tale om en rent administrativ afgørelse - altså skal den ikke i byrådet, men i følge civilingeniør ved Viborg Kommunes Teknik & Miljø Finn Larsen kan der i denne sag  blive tale om, at politikerne i Viborg Byråds klima- og miljøudvalg alligevel inddraget.

Om det i så fald bliver det nuværende klima-og miljøudvalg eller udvalget i det nye byråd, afhænger af, hvor hurtigt sagen er klar til afgørelse. Høringsperioden slutter 3. december, og der kan nemt gå en måned, før afgørelsen bliver truffet. Den skal så i fire ugers høring, og eventuelle indsigelser vil blive behandlet i Miljø- og Fødevarklagenævnet.

Fakta

Det er Arne Søndergaard, som vil bygge fire stalde til slagtesvin på ejendommen. I forvejen driver han svinebrug på Faldborgvej 8, 8840 Rødkærsbro og Klovenhøjvej 2, 8800 Viborg.

Foruden fire stalde med et samlet produktionsareal på 3840 kvadratmeter skal der også opføres en foderlade, syv siloer med en maksimum højde på 13,6 meter samt tre gyllebeholdere med teltoverdækning.

Hvert år forventes 225 transporter med traktorer og 456 lastbiltransporter til og fra ejendommen, hvor der ikke har været husdyr siden 2015.

Ejendommen ligger i et område, som i kommuneplanen er udpeget som" særligt værdifuldt landbrugsområde".

Annonce
Sport For abonnenter

Se videoanalyse og liveblog: Viborg HK vandt med hiv og sving over ungarsk hold

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Viborg FF vandt to timer lang testkamp i Farum - se videoanalyse og liveblog her

Viborg For abonnenter

Viborg-virksomheder har fået godt en halv milliard kroner i corona-kompensation: Se listen over, hvem der har fået mest

Rundt om Viborg

Efter uønsket farvel til kommunalpolitik: Nu er jeg bare Elo...

Sport For abonnenter

Karakterer: Sløj indsats mod ungarer afspejler sig i bedømmelsen af Viborg-spillerne, hvor kun få udmærkede sig

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen: - Folk har nærmest ondt af mig, fordi jeg ikke bor i byen

Erhverv For abonnenter

Fra 500.000 kroner til 1,8 millioner: Lokalt idrætsanlæg udfordret af kæmpe varmeregning

Erhverv

Ung virksomhed med gode forbindelser drøner derudad

Debat

Åbent brev til Viborg og Skive byråd: - Undskyld, men den beregning må I altså længere ud på landet med

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Viborg FF For abonnenter

Meget godt og en lille smule skidt - her er tre ting vi lærte af testkampen mod FCN

Navne For abonnenter

Tidligere bryggeri-direktør fra Viborg gik på bryggerskole i München og overtog øl-posten i Viborg fra farmand

Viborg For abonnenter

Unge med gåpåmod: Det er altafgørende at kunne blive i Viborg

Annonce