x
Annonce
Navne

Mogens startede som avisbud for tre dagblade i Viborg

Et af folkebladets bude gennem rigtig mange år, Mogens Johansen, fylder 75 år. Foto: Morten Pedersen
Mogens Johansen går stadig med aviser. Da han var 12 år, havde han tre lokale dagblade med i tasken. Et år var der så meget sne, at avisen ikke kom ud i to dage. I morgen fylder han 75 år.

75 år: Allerede som 12-årig begyndte Mogens Johansen som avisbud. Han havde hele tre lokale aviser med i tasken: Viborg Stifts Folkeblad, Viborg Stiftstidende og Aftenposten.

Dengang skulle avisbuddet også opkræve betaling for de forskellige abonnementer. Manglede der en krone ved afregningen, blev den trukket fra i lønnen, så man lærte at regne rigtigt, og man lærte om tillid og troværdighed.

Det var også dengang, der var snestorme over Danmark, og alle vejene var lukket helt et par dage, så det blev lidt gamle nyheder, inden de kunne deles rundt.

Og det med avisbud er altså ikke slut endnu. Han har sine daglige ture for Viborg Stifts Folkeblad med omdeling i Sdr. Rind området, og så torsdag og fredag i Hald Ege, så de unge avisbude kan holde fri op til weekenden og slappe af sammen med deres kammerater.

Han er ikke den eneste i familien, der går med aviser. Sønnen Niels Peter har fire ruter for folkebladet hver dag.

Annonce
Mogens Johansen.

42 år med handicappede

Mogens Johansen, der bor Hasselvænget 13, Hald Ege, fylder 75 år i morgen, fredag den 14. juni.

Mogens Johansen er født og opvokset og har boet næsten hele sit liv i Hald Ege. Skolegangen var dog henlagt til Føns's Skole i Viborg.

I de unge år var han hos materialisten, Mønster, i Sct. Mathias Gade i Viborg og på Bækkelund Papirfabrik.

- I 1963 startede min uddannelse som elev hos Åndssvageforsorgen i Hald Ege. I min elevtid var jeg to gange på skole i København og to gange udstationeret på Livø. Jeg blev uddannet til omsorgsassistent. Igennem 42 år havde jeg mit arbejde blandt fysisk og psykisk handicappede for det meste i Hald Ege, med et par afstikkere til Skive og Silkeborg.

- I de første år var der en række særregler. Der måtte ikke komme mænd på kvindegangen, og da jeg havde bopæl i Hald Ege, måtte jeg ikke som mine kolleger overnatte på institutionen. Jeg sluttede mine dage på arbejdsmarkedet med at opbygge væksthuset under Trepas-institutionen, fortæller Mogens Johansen, der gik på efterløn i 2005.

Læserbreve

Mogens Johansen er også kendt som læserbrevskribent, hvor han gennem årene har luftet sine synspunkter i avisens spalter, og nogle gange har de været lidt ironiske.

- Det begyndte egentlig med, at nogle unge mente, at de var blevet passet for lidt op i toget, hvor jeg så skrev en let ironisk svada i Ekstra Bladet, at de vel skulle passes op i begge ender med både mad og vin for at være tilfredse, siger Mogens Johansen.

Temaerne i læserbreve til folkebladet har blandt andet gået på, at i regionshovedstaden Viborg skal sygehuset have alle de gængse funktioner, og at her kan vi ikke nøjes med en politigård, der har lukket og slukket om natten.

Mogens Johansen lægger ikke skjul på, at han har et handicap og har besvær med at tale flydende. Derfor glæder han sig over, at mange avisabonnenter, som han har haft på sine ruter gennem årene, tit standser op og hilser og snakker.

- Jeg er faktisk aldrig blevet mobbet, som mange børn bliver i dag, hvis de er lidt ved siden af moden og tidsånden. Jeg har en bøn til alle forældre: at de opdrager deres børn til også at få outsiderne til at blive en del af fællesskabet både i skole og fritid. Det har stor betydning for den enkeltes livskvalitet gennem hele livet, slutter 75-års fødselaren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Vi passer på hinanden

Annonce