Annonce
Bjerringbro

Monument for Grathe Hede indvies

I 1891 rejste man denne mindesten over stedet, hvor man formodede at der havde ligget et kapel. Nu indvies nyt monument for Slaget på Grathe Hede. Arkivfoto: Preben Madsen
Museum klar til at indvie første del af en større formidlingshistorie om Slaget ved Grathe Hede.
Annonce

Thorning: Fredag den 23. oktober indvier Museum Silkeborg Grathe Monument, der står som et minde over Slaget på Grathe hede og det sted, hvor Svend, der fik tilnavnet Grathe, blev begravet.

Det var i 2015 at arkæologer ved Museum Silkeborg fandt resterne af et kapel på Grathe Hede. Ifølge skriftlige kilder var det her Svend Grathe blev begravet. Han var blevet dræbt kort tid efter slaget på Grathe Hede, hvor hans og kong Valdemars tropper stødte sammen.

Tilbage fra midten at 1800-tallet var der en række beretninger om kapeltomtens tilstand. Formentlig var den helt sløjfet i 1860 og stenene genbrugt andre steder.

I 1891 blev der rejst en mindesten på stedet, hvor kapellet formodedes at være. Gravningerne i 1800-tallet resulterede i nogle skitser og en tegning af hvordan kapellets fundament angiveligt så ud, men helt overbevisende var det ikke. Derfor besluttede museet at lave en prøvegravning, for at se om man kunne lokalisere tomten. Dette lykkedes og arkæologerne kunne konstatere at bygningen så ud som forventet med kor og skib, som i en kirke. Ved prøvegravningen blev der desuden konstateret mange grave - særligt på kapellets nordside. Kirkegårdens afgrænsning mod N, S og Ø er også blevet fundet.

I 2015 fandt arkæologer fra Museum Silkeborg resterne af det kapel hvor Svend Grathe blev stedt til hvile.  Arkivfoto: Preben Madsen

Siden har Museum Silkeborg arbejdet på at formidle og gøre historien om Slaget på Grathe Hede mere tilgængeligt og i den forbindelse har museet opkøbt jorden, hvorpå Grathe Kapel ligger. Arbejdet er muliggjort af en bevilling på Finansloven.

Nu er arbejdet så langt, at en del af projektet kan indvies, og det sker altså fredag eftermiddag, med indbudte gæster og kontorchef i Slots- og Kulturstyrelsen, Ole Winther som hovedtaler.

Annonce
Viborg

Høst fordelene af hjemmearbejde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Flid for et godt formål

Annonce