Annonce
Viborg

Mor må ikke komme på datters skole

Kristina Ørris Nygaard Jensen føler sig chikaneret af Viborg Kommune. Hun mener, at et kritisk læserbrev fra hendes hånd er en medvirkende årsag. Foto: Morten Dueholm
Kristina Ørris Nygaard Jensen var rystet efter at have overværet en skoleudflugt, som hendes datter deltog i. Hun klagede til skolen og skrev senere et læserbrev. Det skulle hun nok ikke have gjort...
Annonce

Viborg: - Måske er det bedst, hvis du finder en anden skole til din datter.

Således lød beskeden til Kristina Ørris Nygaard Jensen - ifølge hende selv - fra skolelederen på Vestre Skole i Viborg, efter at Kristina, der er mor til en pige i 1. klasse, havde kritiseret den pædagogik - eller i hendes øjne mangel på samme - hun havde overværet under en tur til Borgvold.

På turen deltog datteren, hendes klassekammerater og lærere.

Beskeden kom under et møde med skoleledelsen, som Kristina Ørris Nygaard Jensen havde bedt om.

Sine oplevelser på Borgvold havde hun behov for at dele med skolelederen, og hun ville have svar på, hvorvidt det, hun havde set, var normalt pædagogisk praksis.

- Han var ikke enig med mig, og han opfordrede mig til at finde en anden skole til min datter, siger Kristina Ørris Nygaard Jensen.

Det gjorde hun ikke.

I stedet for gik hun hjem i lejligheden, tændte computeren, skrev og sendte et læserbrev, der i Viborg Stifts Folkeblad under overskriften "Læserbrev fra frustreret mor: Oplevelse med den sorte skole i Viborg" blev bragt den 6. november.

Det skulle hun måske ikke have gjort.

- For dagen efter, altså torsdag den 7. november, blev jeg indkaldt til et møde på rådhuset om fredagen. Skolelederen og skolechefen deltog. Jeg havde lovet min datter, at jeg ville besøge hendes klasse og overvære undervisningen, men de understregede kraftigt, at det skulle jeg ikke, ligesom de håbede, at jeg ikke ville skrive flere læserbreve, fortæller Kristina Ørris Nygaard Jensen.

Annonce

Må ikke komme

Kristina Ørris Nygaard Jensen har holdt fast i, at hun ønsker at komme på besøg i datterens klasse for at blive klogere på hendes trivsel, men det ønske vil skolen ikke imødekomme.

Det er blevet understreget i en e-mail, som Kristina modtog forleden.

"Du har bedt om et skriftligt svar vedr. ønske om at overvære undervisningen i XX (datterens klasse, red.)

Forældre er som udgangspunkt velkommen til at overvære deres børns undervisning på Vestre Skole. Dette sker efter forudgående aftale med den pågældende lærer eller ledelsen.

På mødet fredag den 8. november, blev vi enige om, at der forud for et eventuelt besøg i klassen skal afholdes et opfølgningsmøde. Denne aftale fastholdes.

Som oplyst telefonisk onsdag den 13. november afholdes opfølgningsmødet mandag den 25. november kl. 8.00 på Viborg Rådhus."

- Jeg kan ikke opfatte det anderledes, end at jeg ikke må komme på skolen. Jeg må hente og bringe min datter, men ikke mere. Vi blev på mødet ikke enige, siger Kristina Ørris Nygaard Jensen og føjer til:

- Der er da ingen tvivl om, at den afvisning hænger sammen med, at jeg skrev et kritisk læserbrev om den pædagogik, jeg var vidne til på Borgvold.

Annonce

Chikane

Sagen tog en ny drejning i fredags (den 15. november), da Kristina blev bedt om at møde op på rådhuset i Viborg.

På mødet fik Kristina forelagt en såkaldt underretning.

Den kom fra Vestre Skole og handlede om, at Kristinas datter over for en lærer på skolen havde fortalt, at hendes mor havde nevet hende i armen.

I en sådan sag bliver Viborg Kommunes familieafdeling inddraget, og ansatte fra denne afdeling deltog da også i mødet.

- Jeg har ikke nevet min datter i armen. Jeg har taget fat i hende og forklaret hende, at hun skulle opføre sig ordentligt, for fra skolen forlyder det, at hun er meget udadreagerende. Det er dog ikke min oplevelse, siger Kristina Ørris Nygaard Jensen og fortsætter:

- Jeg kan ikke se andet, end at det er ren chikane. Naturligvis skal skoler underrette, hvis der er anledning til det, men det er der ikke i mit tilfælde.

Annonce

Åbne skoler

Skolechef i Viborg Kommune Claus Drachmann Kaasby-Wang vil ikke kommentere den konkrete sag.

Er det normal praksis, at man skal til formøder og gøre rede for, hvorfor man ønsker at overvære undervisningen i sit barns klasse?

- I Viborg Kommune gør vi som alle steder i landet det, at det er skolebestyrelsen, som fører tilsyn med skolens virksomhed herunder også undervisningen. Vi vil rigtig gerne have et godt forældresamarbejde, siger skolechefen.

Hvilke aftaler skal være på plads, inden man som forælder besøger skolen?

- Det afgør skolens ledelse i samråd med de pædagogiske medarbejdere. Besøget skal have et formål, siger Claus Drachmann Kaasby-Wang.

Han understreger, at der ikke er fri adgang i skolerne. Besøg eller ikke besøg skal skolernes ledelse i alle tilfælde tage stilling til.

Spiller det kritiske læserbrev, som Kristina Ørris Nygaard Jensen havde i Viborg Stifts Folkeblad, en rolle i forhold til hendes mulighed for at besøge sin datters skole?

- Jeg vil ikke kommentere den konkrete sag, siger skolechefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce