Annonce
Viborg

Morgenfriske fugle-entusiaster fejrer Fuglenes Dag

Med på dagens fugletur var to guider fra Dansk Ornitologisk Forening, Villy Lauridsen på billedet og Poul Blicher Andersen. Foto: Mikkel Jezequel

Fuglenes Dag 2017 blev markeret på Viborgegnen med en gåtur ved Hald Hovedgård, hvor 25 personer valgte at bruge deres søndag morgen i selskab med skovens sangere.

Viborg: Det er søndag morgen, og klokken er lidt i seks. De fleste ligger stadig og sover under tynde dyner i sommervarmen. Men ikke her. Solen har været oppe en god times tid, og det samme har fuglene.

Det er en smuk morgen ved Hald Hovedgård, og 25 morgenfriske fugle-entusiaster er mødt op til en gåtur i området. Allerede på parkeringspladsen bliver de første fuglestemmer genkendt. Vandreskoene er snøret, kikkerten er placeret rundt om halsen, og termokanden med kaffe er pakket i rygsækken.

- Det er jo et skønt tidspunkt lige nu. Fuglene har travlt i dag, fordi de yngler eller passer unger. Der er virkelig intensitet lige for tiden, og det skal I nok få at se, starter den ene af dagens turledere, Poul Blicher Andersen fra Dansk Ornitologisk Forening.

Fuglenes Dag bliver den 28. maj markeret i hele landet, og Dansk Ornitologisk Forening har gratis arrangementer for alle. Her ved Hald Hovedgård er traditionen omkring 30 år gammel, og de fleste af de fremmødte har været med før. De er udstyret med foldere om fuglesang, selvom de fleste har godt styr på de danske fugle og deres unikke stemmer.

Annonce
Fem-årige Jeppe Daubjerg havde svært ved at se over kanten på Hald Ruin. Med lidt hjælp fra morfar, Niels Daubjerg, lykkede det alligevel at få set den store skarvkoloni.

De unge mangler

Vi bevæger os fra hovedgården og ned mod Hald Sø, hvor morgensolen spejler sig. Flere gange er gæsterne ved at snuble over rødderne fra de gamle træer, fordi blikkene er ledt op i de høje kroner. Der er konstante koncerter fra de mange bevingede væsener, men for det utrænede øre er det umuligt at høre forskel. Det kræver flere års træning, og det er det tydeligt at høre, at de fleste af deltagerne har.

- Stop! Der er en blåmejse, der er ved at fodre unger, råber turleder Poul Blicher Andersen, mens flere finder kameraet frem og forsøger at forevige øjeblikket.

Til dagens udflugt er størstedelen af gæsterne over 50 år. Selvom Poul Blicher Andersen mener, at Dansk Ornitologisk Forening har forsøgt at få de unge med, er det ikke lykkedes.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at de unge ikke kommer ud og nyder naturen. Mange børn og unge i dag har travlt med deres computere og telefoner, så de får aldrig lært den virkelige natur at kende. Men de unge er rigtig svære at få fat på, siger Poul Blicher Andersen, der selv har været interesseret i fugle, siden han var dreng og har arrangeret Fuglenes Dag i Viborg de sidste 20 år.

Poul Blicher Andersen har været med til Fuglenes Dag ved Hald Hovedgård i 20 år.

Med morfar på fugletur

Da vi nærmer os ruinen, begynder det at vrimle med svaler. Svalerne flyver meget lavt, og det gamle mundheld vækker ikke begejstring blandt de fremmødte, der tog hjemmefra i solskin.

- Så er vi kommet til landsvalernes land, siger Poul Blicher Andersen og peger op mod ruinen.

Fra toppen af den gamle bygning er der udsigt over søen, og en hel skarvkoloni kommer til syne. Så er det frem med kikkerterne og de store kameralinser.

- Kan du se skarvene? spørger Niels Daubjerg sit barnebarn Jeppe.

Fem-årige Jeppe har svært ved at se over hen over toppen af ruinen. Alligevel nyder han at være på udflugt med sin morfar. Jeppe er det eneste barn på turen.

- Det er hyggeligt med morfar, og jeg kan godt lide at se på fugle, men vi har ikke set så mange, som jeg havde håbet. Men det var dejligt at stå tidligt op, siger Jeppe Daubjerg Jensen.

- Jeg har været herude til Fuglenes Dag flere gange, og så synes jeg, det kunne være hyggeligt at gøre sammen. Jeg har altid været glad for fugle, og jeg nyder at være i naturen, siger morfar Niels Daubjerg, der er glad for at dele oplevelsen med sit barnebarn.

Solskinnet er forsvundet for en stund, og som svalerne havde varslet, bliver det regnvejr. Folk skynder sig ind i den gamle ruin for at søge ly. Heldigvis er det kun en byge, og resten af fugleturen kan foregå i tørvejr.

Alle de fremmødte havde kikkerter med til dagens udflugt for at få mest muligt ud af turen.
Udsigten fra ruinen startede i flot solskin, men efter en smule torden kom regnen. Heldigvis kunne folk søge ly inde i ruinen.
Guidet fugletur ved Hald Ege
Guidet fugletur ved Hald Ege
Guidet fugletur ved Hald Ege
Guidet fugletur ved Hald Ege
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Betinget fængsel til 31-årig hash-pusher

Annonce