Annonce
Rundt om Viborg

Motion og byforskønnelse følges ad

Det er planen, at den nye sti, kaldet "Sløjfen", skal gå rundt om det meste af Frederiks by og undervejs skal der være fem såkaldte "stationer" med motionsredskaber. Illustration: Alhedens Borgerforening
Kommunen er nu klar med alle 4,5 millioner kroner til den såkaldte områdefornyelse i Frederiks, der også har fået bevilget 237.000 kroner til motionsredskaber rundt om på en 6,4 kilometer lang sti gennem byen.
Annonce

Frederiks: Det tager adskillige år fra accept til realisering, når det drejer sig om de kommunale områdefornyelser i en række af de mindre byer.

Men i Frederiks er der i hvert fald bevillingsmæssigt kommet skred i sagerne i dette efterår. Byrådets landdistriktsudvalg, der for i år allerede havde bevilget en halv million kroner til det planlæggende og forberedende arbejde, sagde på sit nylige møde god for, at der de kommende år anvendes fire millioner kroner til selve arbejdet med blandt andet at forskønne hovedgaden i den centrale bydel omkring brugsen.

Pengene fordeles sådan, at der sættes 770.000 kroner af næste år, 3.150.000 kroner i 2021 og 80.000 kroner i 2022, hvor projektet ventes afsluttet.

"Sløjfen", den nye gangsti rundt om Frederiks, skal blandt andet gå gennem den nye børneskov, som for nylig blev indviet. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce

Færre penge

Som ved områdefornyelserne i andre landsbyer gennemfører Viborg Kommune projektet i samarbejde med en lokal følgegruppe. I Frederiks må man nøjes med færre penge til fornyelse og forskønnelse end forgængere, der har fået mellem seks og otte millioner kroner til deres områdeprojekter.

Ifølge Viborg Kommune skyldes det, at statstilskuddet er sat væsentligt ned. I tilfældet Frederiks bidrager staten med 742.000 kroner af de fire millioner.

Under alle omstændigheder er man i Frederiks indstillet på at få det bedste ud af de penge, der er. Og det er altså særligt en forskønnelse af den centrale del af den lange hovedgade plus trafiksikkerhed i form af et par nye fodgængerovergange ved henholdsvis skolen i den nordlige og Johs. Jensens Vej i den sydlige del, der prioriteres.

Men også noget af "byrummet" uden for hovedgaden er der planer med i Frederiks. Nemlig i form af en såkaldt "sløjfe" - en 6,4 kilometer lang gang- og løbesti rundt om det meste af byen. Et projekt, som Alhedens Borgerforening står for.

Stiens forløb er på plads, og der er også lavet mundtlige aftaler med de lodsejere, som skal lægge jord til, oplyser Ole Mølgaard, der er borgerforeningens tovholder - og desuden med i følgegruppen vedrørende områdeprojektet.

Annonce

Motionsstien

Foruden at være en gangsti, skal "Sløjfen" også været et sted, hvor man kan stoppe op ved fem forskellige "stationer" og dyrke lidt ekstra motion ved opstillede redskaber. Og den del har kommunen også bevilget en pose penge til. Ud af to millioner kroner i "puljen relateret til lokale udviklingsplaner" har Alhedens Borgerforening fået 237.000 kroner.

Disse penge er altså øremærket til motions-"stationerne". Derudover skal gangstien altså også være et sted, hvor der bliver kunst og anden udsmykning at se på. Den del er der endnu ikke skaffet penge til. Planen er ifølge Ole Mølgaard at søge diverse fonde og puljer om bidrag.

Hvornår der konkret sker noget med det ene eller andet, er endnu for tidligt at sige, men følgegruppen i Frederiks regner ikke med, at der bliver noget synligt før tidligst til foråret 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Sport For abonnenter

Folkebladet mener: Teenagere skal tage en tørn og give ny energi

Annonce