Annonce
Rundt om Viborg

Museum på jagt efter stormandens grav

Arkæolog Mikkel Kieldsen i gang med udgravningen af det, der måske er en stormandsgrav. Foto. Morten Dueholm.

Viborg Museum udgraver i denne uge en jernaldergrav i Rødding for at se, om den rummer resterne af landsbyens stormand.

Ved Meldgårdsvej højt på markerne bag Rødding udgraver Viborg Museum i denne uge en grav fra - formentlig - yngre romersk jernalder.

Annonce
Her er man nået ned til toppen af graven, hvor man kan ane de formuldede rester af kisten.

Måske er det resterne af jernalderbebyggelsens stormand, der ligger i graven med fine gravgaver. Måske er det bare en almindelig grav, der ligner mange andre, man har fundet på stedet, med en mere ordinær gravgave i form af et lerkar.

I kvindegraven fandt man dette smukke sølvspænde, som uden tvivl har tilhørt en betydningsfuld kvinde. Arkivfoto.

Det ved arkæolog Mikkel Kieldsen og hans hjælpere fra foreningen af amatørarkæologer først, når de kommer længere med udgravningen, men det er jagten på stormandsgraven, som har ført til, at museet nu foretager denne ekstraordinære udgravning i Rødding.

Tilbage i efteråret 2012 udgravede museets folk i alt 13 grave på stedet for at undersøge fortidens spor, inden et nyt højspændingskabel blev gravet ned i jorden. En af disse grave tilhørte uden tvivl landsbyens »førstedame«, fordi den indeholdt et fornemt sølvspænde - en fibula - og flere end 100 glasperler som de mest opsigtsvækkende gravgaver. Disse fund har nu fået deres særlige plads i museets udstilling.

Ved udgravningen i 2012 konstaterede man, at der lå endnu en grav tæt på kvindegraven, men dengang undersøgte man den ikke, fordi den lå uden for det område, der skulle udgraves, og som bygherren havde betalt for at få undersøgt. Nu har museet så besluttet for egne midler at udgrave nabograven for at finde ud af, om den har tilhørt kvindens mand - den lokale høvding.

»Hvis det er tilfældet, så er der en god historie i det, som vi kan bruge formidlingsmæssigt. Vi håber selvfølgelig på det, men det kan også være, at den bare indeholder resterne af et lerkar, og så bliver vi skuffede,« siger Mikkel Kieldsen.

Graven ligger placeret i forlængelse af storkvindens grav, og de to grave ligger med afstand til de øvrige gravlæggelser på stedet, så der er grund til at formode, at de kan have en sammenhæng. Da folkebladet var forbi i går, var graveholdet i gang med det, der formentlig er den øverste del af graven, og man kunne se antydninger af formuldet træ i siderne - formentlig fra bulkisten.

Hvis graveholdet støder på metal i graven, vil de kapsle jorden ind og tage den op i et stykke. Så er det først, når man får det røntgenfotograferet på konservatorens værksted i Skive, at man kan konstatere, hvad det indeholder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Margrethe sejler igen

Annonce