Annonce
Viborg

Museumsinspektør forvandlede sygehusets omfattende historie til en bog - nu også til foredrag

I det stort set tomme Viborg Museum har museumsinspektør Peter H. Iversen i to år skrevet på sin bog "Det midjyske Rigshospital", der blev udgivet i april. Foto: Morten Dueholm
I april udgav museumsinspektør Peter H. Iversen en anmelderrost bog om regionshospitalets historie. Nu bliver den store fortælling også til foredrag.

Viborg: Sygehusets historie er omdrejningspunktet i museumsinspektør Peter H. Iversens bog "Det midtjyske Rigshospital", der blev udgivet i 3000 eksemplarer i april. Nu bliver den anmelderroste bog også udfoldet som foredrag til Viborg Museums første foredrag i en lang række hen over efteråret.

Det tog Peter H. Iversen to år at grave hele sygehusets historie frem fra forskellige kilder. Primært blev sygehusets arkiv, Viborg Amts medicinalberetninger, og aviser som Viborg Stifts Folkeblad og Viborg Stiftstidende centrale for historiefortællingen.

Det hele endte ud i en 248 siders bog, der tager læseren med på en historisk rejse fra sygehusets etablering i 1889 til 2011. En historie som Peter H. Iversen mener er vigtig at fortælle.

- Ved at dykke ned i Viborg Sygehus' historie, får vi både en historie om byens største arbejdsplads, en fortælling om velfærdsstatens udvikling i det 20. århundrede samt byudviklingen i Viborg, og så er medicinhistorien også central. Sygehuset er en enorm samfundsbærende institution. Vi er helt inde i nerven af velfærdsstaten og at kende dén historie, synes jeg er vigtig, siger Peter H. Iversen, der også mener, den lokale vinkel er vigtig.

Annonce
Museumsinspektør Peter H. Iversen er uddannet fra Aarhus Universitet. Han har arbejdet på Viborg Museum i ni år.

Et overblik

Indtil Peter H. Iversens bog blev udgivet, var der på trods af utallige bøger om Viborg by næsten ikke skrevet noget om sygehusets historie, men nu er der skabt ét stort overblik.

Den enorme viden, som museumsinspektøren har fået på området, skal nu omdannes til foredrag. Peter H. Iversen og Viborg Museums første onsdagsforedrag finder sted i det gamle rådhus ved Stænderpladsen den 18. september, og det er noget, foredragsholderen ser frem til.

- Jeg glæder mig meget til at fortælle om sygehusets historie efter at have beskæftiget mig så indgående med stoffet. Jeg håber, at publikum får lyst til at vide endnu mere om emnet. Vi kommer jo alle i berøring med sygehuset gennem livet, om vi vil det eller ej, siger Peter H. Iversen.

Til foredraget, der tager udgangspunkt i sygehusets historie frem til og med Anden Verdenskrig, kan man blandt andet høre om en tid, hvor det ikke var usædvanligt at være indlagt i flere måneder ad gangen, og hvor sygehusets eneste overlæge var pioner indenfor både neurokirurgi og gynækologi.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kühnau efter bekymringsbrev: Problemer på børneafdelingen er ikke en sag for regionsrådet

Viborg For abonnenter

Stolt og glad formand ville ønske, de skulle i gang i morgen: - Uden ghettolisten var det her ikke sket

Annonce