Annonce
Leder

Journalister rammes af muren: Det offentlige Danmark er blevet til det lukkede Danmark

Annonce

Det sker næsten hver eneste uge, at vi som journalister bliver ramt af muren: Det offentlige Danmark er blevet til det lukkede Danmark. At det, der en gang var naturligt i et åbent, demokratisk samfund, står for skud. Når systemer tager over, og mennesker bliver marionetter for politikker og ikke selv må tage ansvar.

I vores hverdag oplever vi voldsomme indskrænkninger i, hvad pressen og dermed offentligheden har adgang til. Jeg fik for nylig en mail fra Midt og Vestjyllands Politi med den afsluttende sætning:

"Midt- og Vestjyllands Politi sætter stor pris på vores gode samarbejde med både regionale og lokale medier i området og har naturligvis kun intentioner om at opretholde det gode samarbejde."

Problemet er, at indholdet i denne mail og tidligere stramninger betyder yderligere indskrænkninger i forhold til, hvem, hvad og hvornår vi som presse kan få oplysninger. Temaet er overordnet set, at alt skal anonymiseres så meget som muligt i form af "brede vendinger". Vi må for eksempel få at vide, at der er stjålet møbler, men ikke at der er tale om dyre designermøbler.

Men endnu værre er denne sætning:

"I forlængelse af dette har vi også ensrettet proceduren for offentliggørelse af navne på omkomne. Det betyder, at vi fremover ikke vil opsøge de pårørende for at få accept til at offentliggøre navnet på den/de døde. Derfor vil pressen i sagens natur heller ikke kunne få navnet/navnene oplyst."

Det har i al den tid, jeg har været aktiv i pressen, været kutyme, at politiet oplyser navne på dræbte, når pårørende har givet accept. Resultatet er, at vi ofte kun vil kunne fortælle, at én er dræbt på Vesterbrogade i Viborg. Eller at vi alternativt selv må sætte et større efterforskningsarbejde i gang og risikerer at genere de pårørende mere end højst nødvendigt.

Jeg venter kun på, at der lyder en ny forordning, sådan at pressens eneste adgang til oplysninger er fra et centralt pressecenter, som beslutter, hvad offentligheden har godt af at vide. Allerede nu undres vi over, at der er alvorlige sager i retterne, vi aldrig har hørt om i vores kontakt med politiet.

Det, der reelt er tale om, er brud med årtiers godt og tillidsfuldt samarbejde mellem presse og politi til glæde for samfundet. Det har altid været en fordel, at vi har kunnet snakke med "lokale" politifolk om de enkelte sager, så vi kan skrive så korrekt som muligt om, hvad der foregår i samfundet.

Det viser sig ved samtaler med mine kolleger fra andre mediehuse i Midt- og Vestjylland, at alle har samme oplevelse, nemlig at det ovennævnte gode samarbejde ikke eksisterer så meget mere. At vi har et ønske om mere åbenhed og fleksibilitet i samarbejdet - forhåbentlig til glæde for både politi og borgere. Derfor har vi inviteret politiledelsen til et dialogmøde.

Lars Norup. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce