Annonce
Debat

Når kriser rammer, får man øjnene op: Omfavn dét, vi kommer fra - naturen

Malte Nygaard

Kronik: Lad det være sagt med det samme: Mit liv har ændret sig markant under coronakrisen. Uden tvivl til det bedre. For jeg - og mange andre fra min generation - har fået øjnene mere op for de glæder, naturen og offline-livet kan give.

Tænk, at vi - midt i denne forfærdelige krise - har genopdaget noget, der vil kunne forbedre vores liv, når vi kommer ud på den anden side. Jeg tilhører den nye generation. ‘Mig-generationen’, ’curlingbørn’, ’YouTubegenerationen’.

Ja, kært barn har mange navne. Men er disse betegnelser virkelig noget, der skal forblive hæftet fast på os? Holdningerne til os unge er mange. Vi bliver selvfølgelig passet på. Vi er fremtiden og den næste generation til at bære landet på vores skuldre. Men vi bliver også i høj grad kritiseret for at leve i en teknologisk boble, hvor vi negligerer mere klassiske og analoge foretagender.

Annonce

Skal man dog forholde sig til tal - og det er immervæk en god idé til tider - så siger 41% af os unge, at vi værdsætter naturen endnu mere, efter at corona fandt sin vej over grænsen. Det viser en undersøgelse. Og det er tal, jeg bliver ovenud lykkelig over at høre. En information, der forhåbentlig vil være med til, at viske nogle af fordommene om os unge væk.

For vil coronakrisen indvirke på, at ændre vores - unges som ældres - adfærd fremover? Det tror jeg. Hvorfor? Det vil jeg fortælle.

For hvad er det, den der natur kan? Naturens rolige billede påvirker os. Vi bliver gladere. Vi får ro til tanker. Tankerne stimulerer kreativiteten. Og vores kreativitet bør i dén grad blive dyrket. Især hos os unge. Vi, fremtidens soldater, fremtidens innovative sjæle, der skal viderebygge og gøre samfundet endnu bedre. Men alt dette gælder os alle.

At samfundet har været på pause, har virkelig givet os muligheden for at sætte tempoet ned. Vi har fået de bedste forudsætninger for at træde mere ud af hamsterhjulet. For en 19-årig gut som mig er det en kæmpe mulighed. En mulighed for at skabe mit eget mindset om, hvilke værdier, der er vigtige i mit liv. Og selvom jeg bor hjemme, ikke har villa, vovse og vimsende unger, så har denne coronatimeout virkelig gjort noget for min selvopfattelse og for min måde at anskue ting på.

I en sådan tid har jeg personligt søgt en mere analog agenda. Mærket mig selv mere i de ting, jeg gør. Kort sagt har vores ‘nye levevis’ skabt grobund for en omlægning af, hvordan vi vil leve. Den nye hverdag har tyret os durk ned i asfalten og sat sit aftryk. Og selvom vi savner hverdagen, som den var. For det gør vi allesammen. Ja, så har vi været eksemplariske til at omstille os.

Vi har oplevet vores samfund i et nyt perspektiv. Og dén udvikling vil ændre manges mindset. Og jeg tror, vi for eftertiden i højere grad vil mærke trang til at søge kontraster til vores susende travle liv. Men det ville være naivt af mig at tro, at gadebilledet vil ligge øde hen dén dag, alt igen bliver helt som før.

For jo, vi kommer til at storme gader og stræder. Vi kommer til at traske op og ned ad de betonlagte gader, som de ‘asfalt-rotter’, vi nu engang er. For ja, det såkaldte hamsterhjul vil atter igen rulle derudaf. Samfundet skal genetableres.

Vi skal alle bidrage. Men, at vi har oplevet dette så usædvanlige samfundsbillede, vil for altid sætte spor i os. Corona-epidemien har tvunget os til at tænke i nye baner. Derfor vil vi for eftertiden måske træde mere ud af den vante løbebane. Anskueliggøre os selv og hinanden på nye og mere tilstedeværende måder, fordi vi i det herrens år 2020 oplevede en tvunget adfærdsændring.

Slå lige dine sanser til. Stå der og spejd ud over horisonten. Der vil du stå. Se vores kære planet i sin reneste form. Det vil nulstille dig, nulstille os alle. Revitalisere dig som individ. Du vil rammes af en følelse af fornyet overskud. Overskuddet til villaen, til vovsen, til de vimsende unger.

Og vi, den unge generation. Vi - de kære børn med mange navne - vil måske lære at sætte endnu mere pris på vores allesammens katalysator - naturen. Katalysatoren for vores mentale og fysiske ve og vel. Katalysatoren for vores overskud. Katalysatoren for vores kreativitet.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Corona-efterslæb og forældre, der ikke vil presse deres børn, gør det svært at hjælpe unge med overvægt: Det er frustrerende, lyder det fra dem, der ellers gerne vil

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Lavede deres første salg sammen, da de var ni og 10 år gamle: Nu har ungt makkerpar åbnet nyt bilhus i Viborg

Leder For abonnenter

Ulvene skal tæmmes - også i Viborg, Karup og Bjerringbro

Alarm 112

Politiet havde travlt med at finde narko: Ung mand forsøgte at tygge sit hash væk, men forgæves

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: SIK spillede sig på førstepladsen med sejr i topopgør

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Viborg

Den lilles sejr over den store: Benzin-selskab hænger selv på regningen efter at have sendt strøm til en forkert  adresse i over to år

Debat For abonnenter

Efter fyring af topchef i amputationsskandale: Giv et frihedsbrev til dem, Ole Thomsen har købt til tavshed!

Debat

Biltræf med særlig menu tiltrak tusinder af gæster

Viborg For abonnenter

Casper var udviklingshæmmet, omsorgsfuld og kun 24 år, da han døde: - Behøvede han virkelig at ligge syg helt alene?

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Alarm 112

30-årig mand truede ansatte på ølbar med banderelationer

Viborg FF For abonnenter

Mange ønsker blev opfyldt søndag aften: Viborg FF har en europæisk sætbold lige foran sig

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Læs her, hvordan Viborg HK-spillerne gjorde det i den europæiske finale

Annonce