Annonce
Debat

Når kriser rammer, får man øjnene op: Omfavn dét, vi kommer fra - naturen

Malte Nygaard

Kronik: Lad det være sagt med det samme: Mit liv har ændret sig markant under coronakrisen. Uden tvivl til det bedre. For jeg - og mange andre fra min generation - har fået øjnene mere op for de glæder, naturen og offline-livet kan give.

Tænk, at vi - midt i denne forfærdelige krise - har genopdaget noget, der vil kunne forbedre vores liv, når vi kommer ud på den anden side. Jeg tilhører den nye generation. ‘Mig-generationen’, ’curlingbørn’, ’YouTubegenerationen’.

Ja, kært barn har mange navne. Men er disse betegnelser virkelig noget, der skal forblive hæftet fast på os? Holdningerne til os unge er mange. Vi bliver selvfølgelig passet på. Vi er fremtiden og den næste generation til at bære landet på vores skuldre. Men vi bliver også i høj grad kritiseret for at leve i en teknologisk boble, hvor vi negligerer mere klassiske og analoge foretagender.

Annonce

Skal man dog forholde sig til tal - og det er immervæk en god idé til tider - så siger 41% af os unge, at vi værdsætter naturen endnu mere, efter at corona fandt sin vej over grænsen. Det viser en undersøgelse. Og det er tal, jeg bliver ovenud lykkelig over at høre. En information, der forhåbentlig vil være med til, at viske nogle af fordommene om os unge væk.

For vil coronakrisen indvirke på, at ændre vores - unges som ældres - adfærd fremover? Det tror jeg. Hvorfor? Det vil jeg fortælle.

For hvad er det, den der natur kan? Naturens rolige billede påvirker os. Vi bliver gladere. Vi får ro til tanker. Tankerne stimulerer kreativiteten. Og vores kreativitet bør i dén grad blive dyrket. Især hos os unge. Vi, fremtidens soldater, fremtidens innovative sjæle, der skal viderebygge og gøre samfundet endnu bedre. Men alt dette gælder os alle.

At samfundet har været på pause, har virkelig givet os muligheden for at sætte tempoet ned. Vi har fået de bedste forudsætninger for at træde mere ud af hamsterhjulet. For en 19-årig gut som mig er det en kæmpe mulighed. En mulighed for at skabe mit eget mindset om, hvilke værdier, der er vigtige i mit liv. Og selvom jeg bor hjemme, ikke har villa, vovse og vimsende unger, så har denne coronatimeout virkelig gjort noget for min selvopfattelse og for min måde at anskue ting på.

I en sådan tid har jeg personligt søgt en mere analog agenda. Mærket mig selv mere i de ting, jeg gør. Kort sagt har vores ‘nye levevis’ skabt grobund for en omlægning af, hvordan vi vil leve. Den nye hverdag har tyret os durk ned i asfalten og sat sit aftryk. Og selvom vi savner hverdagen, som den var. For det gør vi allesammen. Ja, så har vi været eksemplariske til at omstille os.

Vi har oplevet vores samfund i et nyt perspektiv. Og dén udvikling vil ændre manges mindset. Og jeg tror, vi for eftertiden i højere grad vil mærke trang til at søge kontraster til vores susende travle liv. Men det ville være naivt af mig at tro, at gadebilledet vil ligge øde hen dén dag, alt igen bliver helt som før.

For jo, vi kommer til at storme gader og stræder. Vi kommer til at traske op og ned ad de betonlagte gader, som de ‘asfalt-rotter’, vi nu engang er. For ja, det såkaldte hamsterhjul vil atter igen rulle derudaf. Samfundet skal genetableres.

Vi skal alle bidrage. Men, at vi har oplevet dette så usædvanlige samfundsbillede, vil for altid sætte spor i os. Corona-epidemien har tvunget os til at tænke i nye baner. Derfor vil vi for eftertiden måske træde mere ud af den vante løbebane. Anskueliggøre os selv og hinanden på nye og mere tilstedeværende måder, fordi vi i det herrens år 2020 oplevede en tvunget adfærdsændring.

Slå lige dine sanser til. Stå der og spejd ud over horisonten. Der vil du stå. Se vores kære planet i sin reneste form. Det vil nulstille dig, nulstille os alle. Revitalisere dig som individ. Du vil rammes af en følelse af fornyet overskud. Overskuddet til villaen, til vovsen, til de vimsende unger.

Og vi, den unge generation. Vi - de kære børn med mange navne - vil måske lære at sætte endnu mere pris på vores allesammens katalysator - naturen. Katalysatoren for vores mentale og fysiske ve og vel. Katalysatoren for vores overskud. Katalysatoren for vores kreativitet.

Annonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nu kan du blive vaccineret mod corona-virus uden tidsbestilling i Viborg

Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Viborg

Landboforeninger i offensiven om vandplaner: Problemerne skal løses lokalt og i fællesskab

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Debat For abonnenter

I ferien blev jeg atter mindet om, hvor glad jeg er for at være dansk

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Skønne Hjarbæk Fjord og trafikfarlig Virksund-dæmning

Rundt om Viborg For abonnenter

Opfordring fra naturfredningsforening: Fjern dæmningen og byg en bro

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Rundt om Viborg

Ny tilladelse: Gipsrester kan bruges som gødning på marker

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Viborg

Rigsretssag mod Støjberg medfører udskiftning i domkirken

Annonce