Annonce
Debat

Når kriser rammer, får man øjnene op: Omfavn dét, vi kommer fra - naturen

Malte Nygaard

Kronik: Lad det være sagt med det samme: Mit liv har ændret sig markant under coronakrisen. Uden tvivl til det bedre. For jeg - og mange andre fra min generation - har fået øjnene mere op for de glæder, naturen og offline-livet kan give.

Tænk, at vi - midt i denne forfærdelige krise - har genopdaget noget, der vil kunne forbedre vores liv, når vi kommer ud på den anden side. Jeg tilhører den nye generation. ‘Mig-generationen’, ’curlingbørn’, ’YouTubegenerationen’.

Ja, kært barn har mange navne. Men er disse betegnelser virkelig noget, der skal forblive hæftet fast på os? Holdningerne til os unge er mange. Vi bliver selvfølgelig passet på. Vi er fremtiden og den næste generation til at bære landet på vores skuldre. Men vi bliver også i høj grad kritiseret for at leve i en teknologisk boble, hvor vi negligerer mere klassiske og analoge foretagender.

Annonce

Skal man dog forholde sig til tal - og det er immervæk en god idé til tider - så siger 41% af os unge, at vi værdsætter naturen endnu mere, efter at corona fandt sin vej over grænsen. Det viser en undersøgelse. Og det er tal, jeg bliver ovenud lykkelig over at høre. En information, der forhåbentlig vil være med til, at viske nogle af fordommene om os unge væk.

For vil coronakrisen indvirke på, at ændre vores - unges som ældres - adfærd fremover? Det tror jeg. Hvorfor? Det vil jeg fortælle.

For hvad er det, den der natur kan? Naturens rolige billede påvirker os. Vi bliver gladere. Vi får ro til tanker. Tankerne stimulerer kreativiteten. Og vores kreativitet bør i dén grad blive dyrket. Især hos os unge. Vi, fremtidens soldater, fremtidens innovative sjæle, der skal viderebygge og gøre samfundet endnu bedre. Men alt dette gælder os alle.

At samfundet har været på pause, har virkelig givet os muligheden for at sætte tempoet ned. Vi har fået de bedste forudsætninger for at træde mere ud af hamsterhjulet. For en 19-årig gut som mig er det en kæmpe mulighed. En mulighed for at skabe mit eget mindset om, hvilke værdier, der er vigtige i mit liv. Og selvom jeg bor hjemme, ikke har villa, vovse og vimsende unger, så har denne coronatimeout virkelig gjort noget for min selvopfattelse og for min måde at anskue ting på.

I en sådan tid har jeg personligt søgt en mere analog agenda. Mærket mig selv mere i de ting, jeg gør. Kort sagt har vores ‘nye levevis’ skabt grobund for en omlægning af, hvordan vi vil leve. Den nye hverdag har tyret os durk ned i asfalten og sat sit aftryk. Og selvom vi savner hverdagen, som den var. For det gør vi allesammen. Ja, så har vi været eksemplariske til at omstille os.

Vi har oplevet vores samfund i et nyt perspektiv. Og dén udvikling vil ændre manges mindset. Og jeg tror, vi for eftertiden i højere grad vil mærke trang til at søge kontraster til vores susende travle liv. Men det ville være naivt af mig at tro, at gadebilledet vil ligge øde hen dén dag, alt igen bliver helt som før.

For jo, vi kommer til at storme gader og stræder. Vi kommer til at traske op og ned ad de betonlagte gader, som de ‘asfalt-rotter’, vi nu engang er. For ja, det såkaldte hamsterhjul vil atter igen rulle derudaf. Samfundet skal genetableres.

Vi skal alle bidrage. Men, at vi har oplevet dette så usædvanlige samfundsbillede, vil for altid sætte spor i os. Corona-epidemien har tvunget os til at tænke i nye baner. Derfor vil vi for eftertiden måske træde mere ud af den vante løbebane. Anskueliggøre os selv og hinanden på nye og mere tilstedeværende måder, fordi vi i det herrens år 2020 oplevede en tvunget adfærdsændring.

Slå lige dine sanser til. Stå der og spejd ud over horisonten. Der vil du stå. Se vores kære planet i sin reneste form. Det vil nulstille dig, nulstille os alle. Revitalisere dig som individ. Du vil rammes af en følelse af fornyet overskud. Overskuddet til villaen, til vovsen, til de vimsende unger.

Og vi, den unge generation. Vi - de kære børn med mange navne - vil måske lære at sætte endnu mere pris på vores allesammens katalysator - naturen. Katalysatoren for vores mentale og fysiske ve og vel. Katalysatoren for vores overskud. Katalysatoren for vores kreativitet.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Værtsparret for Viborg Sø-camping siger tak for nu: - Vi skal til at lære at holde fri

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Thorkild og Erik vil ikke bare acceptere en ny 16 etager høj nabo

Viborg For abonnenter

Ejeren var chokeret, da hun så, hvad huset blev brugt til: Nu er bordellet på Holstebrovej sat til salg

Kultur

Forskningen fortsætter på Skovgaard Museet: 1,8 millioner kroner givet til nyt projekt

Bjerringbro

Hvis jeg ikke kan gøre det rigtigt - vil jeg hellere vente

Sport

Mange mål, usikre straffekast og en træfsikker nordmand: Hvad siger statistikkerne om Viborg HK's indsats indtil videre?

Leder For abonnenter

Vesterbro Torv: Så siger vi snart farvel til ruinen!

Debat

Frivillige i daginstitutioner: Ja tak – men ikke udefra organiseret

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Viborg For abonnenter

75-årige Karl Erik ryster og skal til undersøgelse på hospitalet - men to ugers forsøg på at få kontakt med Patientkontoret har været forgæves

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Viborg For abonnenter

Nordic Waste renser minkjord fra Kølvrå og vil nu også fjerne PFOS og PFAS

Sport For abonnenter

Ligaens to mest kontraivrige hold tørner sammen: - Det handler om at være vågen og aldrig slappe af

Alarm 112

Kontrol på massageklinik: Kvinde fik straksdom for ulovligt arbejde og ophold og blev udvist for anden gang

Annonce