Annonce
Sport

Næsten som en olympiade: Viborgensere i Kina til enormt sportsevent

Åbningsceremonien var en olympiade værdig. Kinas præsident Xi Jinping var tilstede. Foto: CHINA STRINGER NETWORK/Ritzau Scanpix
Syv viborgensere er i øjeblikket i Kina, hvor Military World Games lige nu løber af stablen. Oplevelsen er stor og spændende, men Kina har også vist sig fra sin knapt så gode side.
Annonce

Wuhan, Kina: I omegnen af 10.000 deltagere fra 109 nationer kæmper i disse dage om hæder og ære i Military World Games, som er militærets svar på olympiaden. Under paraplyen 'friendship through sport' skal USA, Kina, Rusland, Nordkorea og mange andre konkurrere i traditionelle olympiske discipliner såsom svømning og moderne femkamp, men også i mere militært orienterede konkurrencer som skydning og militær femkamp.

Danmark har sendt 83 deltagere til Wuhan, og flere af dem er fra Viborg-egnen. Ninna Hansen, Frederik Mariegaard og Ole Kristensen deltager alle i fly-femkamp. Allan Aagaard løber 300 meter og Morten Krogh springer faldskærm. Derudover er Klavs Niebuhr og Kurt Mosgaard med som ledere for henholdsvis faldskærms- og skydeholdet.

Og det er altså på den helt store scene, at disse udøvere skal vise sig frem. Kinesisk TV dækker begivenhed intenst og præsident Xi Jinping åbnede hele begivenheden, som finder sted lidt mere end 1000 kilometer syd fra Beijing på et væld af nyopførte og topmoderne anlæg.

Tilbage i 2008 var Kina vært for de olympiske lege, og Military World Games bringer minderne tilbage dertil. Deltagerne bor i et område, der minder om de sagnomspundne olympiske byer, og mængden af mennesker, som er tilknyttet arrangementet i én eller anden form, er overvældende. Det fortæller den danske generalmajor og holdkaptajn, Kurt Mosgaard, som står i spidsen for den danske delegation.

- Det er første gang siden olympiaden, at Kina har sådan et event, og vi oplever, at de gerne vil vise, at de er højtrespekterede rundt omkring i verden. Der er mange sager med Kina lige nu, så det er vigtigt for dem, at de både indadtil og udadtil fremstår som et stort og magtfuldt land, siger Kurt Mosgaard, som ligeledes kan berette om et højt sportsligt niveau.

- Niveauet er meget varierende, men især USA, Frankrig og Tyskland har de samme folk med her, som de har ved olympiaden. De ansætter folk i forsvaret og politiet i fiktive stillinger, hvor de så fokuserer på sporten. Det er dem, vi konkurrerer med her.

Oplevelsen er stor og spændende for de deltagende danskere, men Kina har for dem også vist sig fra sin knapt så flatterende side. Orienteringsløbet var blevet arrangeret til værternes fordel, hvilket medførte diskvalifikation af både herrer- og dameløbere, og så skulle skydeholdene ad flere omgange igennem et større besvær, før de kunne få deres konkurrencevåben med ind på anlæggene.

- At få skydeholdets våben med os medførte seks timers venten i Beijing, og yderligere seks timer i Wuhan. Problemet var ikke os, men derimod egne interne problemer i forhold til, hvordan de håndterer et våben, siger Kurt Mosgaard.

World Military Games løber af stablen fra den 15.- til den 27. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce