Annonce
Bjerringbro

Nørgaards Højskole slår rødder på Mallorca

De smukke omgivelser for højskolens kursister er nøje udvalgt. Selvom højskolen er placeret under syden sol, er den baseret på de gamle danske højskole-traditioner. Foto: Presse.

Anna Katrin Nørgaard er tredje generation af stifterne bag Nørgaards Højskole. Nu starter hun en højskole på Mallorca, der skal drives på de værdier og grundtanker, hun allerede som barn kom til at holde af på barndommens højskole i Bjerringbr

Bjerringbro: Anna Katrin Nørgaard er barn af Nørgaards Højskole. I dag er hun 51 år og bor på Sjælland, men højskolen i Bjerringbro har stadig en helt speciel plads i hendes hjerte. Den er grundlagt af hendes farmor og farfar i 50'erne, og i 1966 bliver hendes far forstander på skolen.

- Jeg har altid haft en helt nærværende fornemmelse af fællesskab og sammenhold, når jeg har været på Nørgaards Højskole. Helt fra jeg var barn, stod de her stærke værdier ret klart for mig, og alt det med sange, diskussioner, ekspeditioner og foredrag fik jeg ind med modermælken, siger Anna Katrin Nørgaard og fortsætter.

- Så har jeg desuden altid set en far, der brændte for sit arbejde og levede for Nørgaards Højskole. Derfor har det sted haft en enorm betydning i mit liv.

Anna Katrin Nørgaard er gift med forfatter Kim Juul, og i dag bor de Snekkersten, hvor også Anna Katrin Nørgaards far, Jørgen Nørgaard, siden er flyttet til. Selvom højskolen i Bjerringbro er langt fra livet på Sjælland, er den stadig en stor del af familiens liv. På spørgsmålet om hvornår Nørgaards Højskole var ude af Anna Katrin Nørgaards liv falder svaret resolut.

- Den har aldrig været ud af hverken mit eller min fars liv. Den var hele fars liv og er stadig en kæmpe stolthed for ham. Derfor er det næste også sikkert, at når vi ses, så taler vi altid lidt om højskolen, fortæller Anna Katrin Nørgaard.

Fakta

Der er planlagt højskolekurser i på Mallorca i maj, september og oktober.Højskolen henvender sig til voksne, der er interesseret i den mallorcinske kultur.

Kim Juul vil selv holde et foredrag på en af højskolens kulturaftener om at skrive bøger, og han vil også give en intimkoncert med den musik, der hører til bøgernes univers. Han har desuden en kærlighed til gode vine, derfor vil han også fortælle om Mallorcas vine og stå i spidsen for en tur ud til øens bedste vingård.

En anden af foredragsholderne på Mallorcahøjskolens første kursus i maj bliver tv-vært og livsstilsekspert Christine Feldthaus, der selv har holdt flere ferier på øen fra dengang menukort stod på dansk. Med livsstilsbrillen på kigger Christine også på danskernes rejseformer før og nu, og så giver hun tips og anekdoter fra det personlige rejsekatalog.

Desuden kan kursisterne blandt meget andet lære at lave tapas af en lokal tapasekspert, og de får mulighed for at komme ud og opleve et af Jørgen Utzons to huse på Mallorca, Can Lis, der normalt er lukket for offentligheden.

Højskole-parret slår dørene op for deres første hold kursister fra den 30. april til 6. maj. Og igen i september og oktober. Ophold bestilles på højskolens hjemmeside: www.mallorcahojskole.dk

Der er store, åbenlyse fordele ved at tage et højskoleophold på Mallorca i maj.

Under sydens sol

Barndommens højskoleminder og savnet efter højskolemiljøet er det ene af tre ben, projektet står på. De to andre drivkræfter er en evig iværksætter-trang hos ægteparret og en enorm kærlighed til Mallorca. Anna Katrin Nørgaard og Kim Juul har rejst rundt på øen utallige gange, og Kim Juul skriver kriminalromaner, hvor flere af dem foregår på Mallorca.

- Vores mål er at give vore gæster en oplevelse af Mallorca - langt væk fra masseturismen. Mange har måske besøgt øen som turister. Andre kender den kun af omtale. Nu vil vi give kursisterne en oplevelse af det mere autentiske Mallorca. Det Mallorca vi ikke rigtig kender. Derfor sammensætter vi et ugeprogram, hvor vi har fokus på at vise Mallorca set indefra. Vi møder en lang række spændende foredragsholdere; erhvervsfolk, journalister, kunstnere, kokke, livsnydere, og en galleriejer, der enten bor på øen eller har et helt særligt forhold til den, og som kan berige os med helt nye vinkler på Mallorca. Men vi skal også synge, diskutere og være sammen i et vaskeægte højskolefællesskab med kalorier til både krop og ånd, siger Anna Katrin Nørgaard.

Kursisterne får fornøjelsen af at bo på en smuk stor spansk ejendom fra 1828. Den ligger på kanten af Tramuntana bjergene, og den er gennemrestaureret med nænsom hånd, så man stadig oplever den klassiske gård med vandpumpe og den gamle presse til olivenolie.

- Vi har i mange år drømt om at købe noget på øen. Det er også planen på sigt, men i første omgang lejer vi bygningen. Rammerne er en stor del af oplevelsen på en højskole - man skal have noget, man ikke kan få andre steder, og det får kursisterne i høj grad her, siger Anna Katrin Nørgaard.

Annonce

Nørgaards værdier

Når de første kursister indtager højskolen i april får de et ophold baseret på de gamle danske højskole-traditioner, som Anna Katrin Nørgaard kender fra barndommen på Nørgaards Højskole.

- Jeg har altid haft stor respekt og meget stolthed overfor det, min farfar og farmor byggede op i Bjerringbro, og som nu drives videre i bedste velgående. Det har altid handlet om fællesskab, ligeværd, sammenhold og højt til loftet. Det er de værdier, der tegner en højskole i min verden, og dét jeg gerne vil give kursisterne på Mallorca. Vi skal synge og være sammen og komme hinanden ved på rigtig højskole-manér, og jeg glæder mig, siger Anna Katrin Nørgaard, så man ikke er i tvivl om, at hun mener det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Viborg

Bjerringbro Y´s Menette Club

Viborg For abonnenter

Trylleri på Skakbrættet: En flabet fugl og en mand i orange tøj

Annonce