Annonce
Viborg

Nørresø får et nyt mødested med legeplads og madpakkehus

Kildekrattet skal være mere indbydende for beboere og forbipasserende. Foto: Morten Dueholm
En grøn plet ved Nørresø bliver beriget med tilføjelser, der i højere grad end i dag skal friste til ophold.
Annonce

Viborg: Fra sommeren 2020 skal Kildekrattet på Nørresøs østbred være et mødested for beboere og et stoppested for de mange, der passerer på cykel eller gåben.

Nykredits Fond støtter Kildekrattet med 300.000 kroner. Friluftsrådet har bevilget 200.000 kroner til arbejdet. Dertil kommer 25.000 kroner fra Hedeselskabets medlemspulje. Flere andre ansøgninger virker så lovende, at pengene kan stå mål med ambitionerne.

Sådan skriver Grundejerforeningen Kokilden i en pressemeddelelse.

Området lige neden for Kokildedalen og Houlkærshøjen er i forvejen et grønt, kommunalt frirum. Her ligger en bådebro, som alle kan benytte, herunder turbåden "Margrethe I". Broen er i dårlig stand. Som en del af planen fornyr kommunen den. Besøgende på hjul, det være sig klapvogne og kørestole, skal have let adgang. Den får nu også en lav ende, så den kan være til glæde for kajakroere.

Kommunen sørger for en stenmelsbelagt sti på langs af området. Stien skal være fremkommelig for gæster i kørestol. I det hele taget er "adgang for alle" et nøglebegreb. Borde, bænke, grøfter og en bom er andre kommunale bidrag til Kildekrattet, oplyses det.

Pengene udefra sikrer et madpakkehus, en platform til ophold, en legeplads, et bålsted og en beplantning, der spiller fint sammen med krattets naturlige vækster. På en infotavle i huset kan folk læse om Kildekrattets historie, natur og samspil med søerne.

En ny bådebro er på vej blandt andet.
Annonce

En glad formand

I 2018 indledte Grundejerforeningen Kokilden for Kokildedalen og Kokildehøjen og kommunens teknik- og miljøforvaltning et samarbejde om at udvikle Kildekrattet. Siden har grundejerforeningerne for Houlkærshøjen og Mellemhøjen tilsluttet sig arbejdet, idet Kokilden fortsat har den koordinerende rolle og kontakten med kommunen.

- De flotte bevillinger udefra siger alt om, at initiativtagerne har tænkt rigtigt. Arbejdet er et mønstereksempel på, hvordan kommune og beboere kan skabe noget sammen, godt hjulpet på vej af fonde. Vi er utrolig taknemmelige for støtten og for et flot medspil fra kommunens engagerede medarbejdere, siger Lars Egede Larsen, formand for Grundejerforeningen Kokilden.

- Naturligvis spiller det også ind, at det grønne område er ideelt til formålet. Kildekrattet bliver et stort aktiv for beboerne og de mange andre, der forstår at nyde søens glæder, siger Lars Egede Larsen.

I august 2017 vedtog Viborg Byråd "Udviklingsplan for Nørresø og Søndersø". Den er tænkt som en langtidsplan. Planen er et idékatalog for, hvordan det rekreative liv kan folde sig endnu bedre ud. Grundtanken er, at de mange grupper af brugere skal være med til at gøre tanker til virkelighed. Kildekrattet er lige efter denne plan og kommer til at stå som det første større resultat.

Energi Viborg har nogle tekniske anlæg på arealet og er taget i ed. Desuden er det underlagt en søbeskyttelseslinje, nogle bestemmelser for "søbræmmen" og en fredning. Før arbejdet til foråret begynder, skal tilladelser og dispensationer på plads.

Lige forbi Kildekrattet passerer den nationale cykelrute 3 - "Hærvejen" - der på i alt 451 kilometer går fra Frederikshavn over Viborg til Padborg. Hærvejsruten er en del af den europæiske cykelvej Eurovelo 3 fra Trondheim i Norge til Santiago de Compostela i Spanien. Kildekrattet skal også friste rutens mange cyklister og vandrere til et ophold på den lange vej.

Kommunen skal eje Kildekrattet og dets faciliteter, men beboerne skal føle et ejerskab og sikre, at tilbuddene er i gode hænder. Beboerne skal skabe liv i krattet og udvikle det som et mødested for alle.

I den lille skov Granada i slugten lidt mod nord ligger et stort madpakkehus og to shelters, hvilket harmonerer fint med det nye tilbud. For enden af søen ligger FDF Sejlcenter Viborg med en lang bådebro og et offentligt slæbested samt Nørremølle Enge med en interessant fodsti gennem de våde herligheder.

Helhedsplanen for bydelen øst for Nørresø stammer fra slutningen af 1960'erne. De to unge arkitekter bag den lagde stor vægt på, at smeltevandsslugterne skulle ligge hen som ubebygget bypark med stier, der forbandt kvartererne med søen. Planen er fulgt. På fornemste vis passer fremtidens Kildekrat ind i fortidens stort tænkte plan.

Området skal være mere tilgængeligt for enhver.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Det blev så svært som frygtet - men Viborg FF-træner så en fortjent sejr i Hvidovre

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Sport For abonnenter

Folkebladet mener: Teenagere skal tage en tørn og give ny energi

Annonce