Annonce
Viborg

Nørresø forbliver ren: Nyeste spildevandstal er yderst positive

De seneste tal fra Energi Viborg Vand er yderst positive for de kommende 40 år. Foto: Mads Plagborg Magnussen
Hos Energi Viborg Vand viser de seneste tal, at kloakkerne vil udlede minimalt med spildevand i de kommende år.
Annonce

Viborg: Hos Energi Viborg Vand har man i de seneste år gjort meget for at forbedre kloaksystemet og renseanlæggene.

Det har betydet, at spildevandet, som løber ud i søer og lignende, er blevet væsentlig mindre. Nu viser de nyeste tal, at det kommer til at se endnu bedre ud fremover.

- Over de næste 40 år vil vi under kraftig regn i gennemsnit udlede 155 kubikmeter vand om året i Nørresø og 4141 kubikmeter i Søndersø, når fælleskloakken i Viborg ikke kan klare mere. Det er så spildevand, som er fortyndet med regnvand. Og det vil altså sige, at det kun cirka er 10 procent af vandet, som er urenset spildevand, siger vandchef Flemming Hermann.

Altså henholdsvis 15,5 og 414,1 kubikmeter.

For at komme frem til de nye tal har man kigget på, hvor meget det har regnet de sidste 40 år. Tallene har man herefter justeret en smule til, da det regner mere i dag end for 40 år siden, og så har man simuleret de kommende 40 år for at se, hvordan det vil påvirke kloaksystemet.

- Så vi udleder jo stort set ingenting til Nørresø, hvilket vi heller ikke må, da søen skal have badevandskvalitet, siger Flemming Hermann.

Flemming Hermann er ganske tilfreds med de nye tal. Foto: Mads Plagborg Magnussen
Annonce

Under én promille

Det vil altså sige, at ifølge de nye tal kommer man under kraftig regn til at udlede 15,5 kubikmeter urenset spildevand i Nørresø og 414 kubikmeter i Søndersø fremover.

Hvis man kigger på den nuværende sag fra hovedstadsområdet, så var det altså 290.000 kubikmeter urenset spildevand, som skulle ledes ud i Øresund.

- Så umiddelbart ser det ganske ok ud, siger Flemming Hermann.

Renseanlægget for Viborg, som befinder sig i Bruunshåb, behandler cirka 5,5 millioner kubikmeter vand om året. Det vil sige, at de 155 og 4141 kubikmeter vand, som vil udløbe ved kraftig regn, svarer til 0,08 promille, af de 5,5 milioner.

- Og det er vel at mærke de 155 og 4141 kubikmeter vand. Så det er jo en endnu mindre promille, når vi taler om det urensede spildevand, siger Flemming Hermann.

Så hvis man er blandt dem, som nyder en tur i Nørresø, er der altså intet at frygte i mange år fremover.

Flemming Hermann havde alle de nødvendige papirer med, da journalisten skulle sættes ind i tingene. Foto: Mads Plagborg Magnussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce