Annonce
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Laurits Rosenlund mener, Forsvarets Ejendomsstyrelse burde have startet oprensning af sine PFAS-forureninger på flyvestationerne i stedet for blot at undersøge dem år efter år. Foto: André Thorup
Laurits Rosenlund bor og har marker tæt på Flyvestation Skrydstrup. Han er rystet over, at Forsvaret i årevis har fulgt med i, hvordan dets forureninger fra brandskum har spredt sig til grundvandet og naturen - uden at gribe ind.

Forurening: Laurits Rosenlund er en af de nærmeste naboer til Flyvestation Skrydstrup ved Vojens og har flere marker tæt på flyvestationen, hvor han dyrker afgrøder.

Han er overrasket over, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse hvert eneste år siden 2016 har fået lavet omfattende undersøgelser, der viser, hvordan Forsvarets forureninger med giftstofferne PFAS spreder sig til grundvandet og naturen - uden at nogen har gjort noget ved det.


Annonce

Jeg er rystet. Der er nogle myndigheder, som ikke været deres opgave voksen. Der er tilsyn, som skulle holde øje, som ikke har været opgaven voksen. Det er jeg frustreret over.

Laurits Rosenlund, nabo til Flyvestation Skrydstrup


- Jeg er rystet. Der er nogle myndigheder, som ikke været deres opgave voksen. Der er tilsyn, som skulle holde øje, som ikke har været opgaven voksen. Det er jeg frustreret over, siger Laurits Rosenlund.

Han mener også, det er bekymrende, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i 2019 overvejede at påbegynde en oprensning af forureningen på grund af risikoen for påbud og erstatningssager og ikke af hensyn til miljøet eller borgerne omkring flyvestationerne.

- Forsvaret har vi til passe på os alle sammen, men nogle gange kan man være lidt i tvivl om, hvem de passer på. Om det er sig selv eller os borgere. Ja, jeg har ikke ord for det, siger han.

Bekymret for drikkevandet

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse endte trods sin egen anbefaling om at begynde en oprensning med ikke at foretage nogen form for afværgelse over for forureningerne ved Forsvarets flyvestationer.

Det undrer Laurits Rosenlund, der er bekymret for det vand, som beboerne i området ved Flyvestation Skrydstrup drikker. På de tre flyvestationer, i Aalborg, Karup og Skrydstrup, er der  målt PFAS i værdier, der ligger mellem 100 og 1000 gange over grænseværdien for grundvand.

Laurits Rosenlund er mindre bekymret for sin egen kartoffelproduktion, selv om han helst var forureningen foruden. Det skyldes blandt andet, at de giftige PFAS-stoffer ikke havde spredt sig til kartoflerne i køkkenhaver nær brandskolen i Korsør. Han forventer, at det samme vil være tilfældet ved Flyvestation Skrydstrup.

Forsvarets Ejendomsstyrelse forklarer, at den manglende indgriben skyldes "et ressourceperspektiv samt en vurdering af effekten af de kendte metoder". Den forklaring ændrer ikke på, at en række eksperter kritiserer Forsvaret for ikke at bremse forureningerne eller oprense dem.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Lastbil og personbil er kørt sammen

Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Danmark

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Sport

Landsholdet fuld af beundring over nyt græstæppe: Viborg oplagt som værtsby ved et nordisk EM

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Viborg For abonnenter

Store forskelle: De helt vilde prisstigninger på fjernvarme-stigninger rammer skævt

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Annonce