Annonce
Viborg

Nedbrændte bygninger står uberørte tilbage: Region står i et vadested på sønær brandtomt

Det er syv måneder efter branden stadig et sørgeligt syn, man møder ved Søndersøparken. Foto: Andreas Søndergaard
En brand kommer sjældent belejligt. Hos Region Midtjylland grubler man fortsat over flere mulige scenarier efter flammernes hærgen i maj.

Viborg: Ikke så meget som en sort affaldssæk med tilsværtet isolering er tilsyneladende fjernet fra den sønære brandtomt, der tidligere husede en række regionale arbejdspladser samt psykiatriens festsal.

Den 20. maj brændte hele molevitten ned, og endnu står de udbrændte bygninger uberørt tilbage.

Region Midtjyllands sygeplejefaglige direktør Claus Graversen udtrykte i september et spinkelt håb om, at grunden kunne være ryddet inden 2020 - velvidende at sådan en sag meget vel kan trække ud.

Det har den da også gjort.

Dels har forsikringsspørgsmålene skullet afklares, dels skal den store oprydning og nedbrydning i udbud. Det er det lige nu, og i denne uge tikker tilbudene på at udføre arbejdet så ind. Opgaverne skal ifølge Claus Graversen udføres af forskellige parter, i det der både er noget over og noget under jorden. Intet er så ligetil, som man kunne ønske i sådan en situation.

- Men hvis nogle af tilbudene vurderes som værende gode nok, så forventer jeg, at arbejdet går i gang i januar, siger Claus Graversen.

Annonce

Diskussioner

En ildebrand kommer sjældent belejligt, men denne var mere end almindeligt uvelkommen.

Folkebladet har ad flere omgange fortalt om de indledende planer for det regionale, psykiatriske område i Viborg. Administration, ambulant behandling og sengeafsnit har til huse i flere forskellige bygninger, ingen af dem særligt velegnede. Da pladsen på søbreden samtidig er trang og de tomme byggefelter er til at overse, der lige nu et større arbejde i gang med at finde ud af, hvordan man bedst bygger en fremtidssikret psykiatri.

Derfor er der også derfor flere forskellige scenarier i spil i forhold til brandtomten.

- Vidste vi, at bygningerne i Viborg var fuldt moderne, funktionsduelige og i god stand, så havde vi ikke de diskussioner, for så var det - groft sagt - bare en genopførsel, der skulle til. Derfor står vi i et vadested, siger Claus Graversen.

Omfattende projekt

Vælger man at genopføre bygningerne - og dermed genbruge fundamentet - eller vælger man blot at opføre noget midlertidigt? Måske lader man grunden stå ubrugt hen?

Det vides altså endnu ikke, men det valg, man træffer, får også betydning for forsikringssummen, og de overvejelser og det regnearbejde - samt tankerne om hvordan fremtidens regionspsykiatri i det hele taget skal tage sig ud - gør altså, at man sidder med mange mulige scenarier i regionen lige nu.

Claus Graversen benægter dog, at det her er med til at sætte fart under arbejdet med den omfattende helhedsplan.

- Nej, det gør det ikke. Der må vi anlægge den betragtning, at det er så stort og omfattende et projekt, at det ikke bliver den nedbrændte festsal, som kommer til at afgøre det.

Udover festsalen brændte en række administrative arbejdspladser. Regionen har lejet sig ind i Klinikhuset, indtil en permanent løsning står klar.

Helhedsplanen kan ende med en samlet løsning i en prisklasse på over en halv milliard kroner. Regionsrådet valgte i sommer at bruge to millioner kroner på et fornyet og udspecificeret oplæg af de mulige scenarier. Resultaterne heraf forventes at være klar primo 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Professor ansat som institutleder

Viborg HK For abonnenter

Stregspiller fra 2. divisionsholdet stiller sig i ligaholdets tjeneste - midlertidigt

Annonce