Annonce
Debat

Nedlukningen er et naturligt eksperiment – brug det!

Annonce

I 1854 brød kolera ud i London. Lægen John Snow kortlagde udbruddet og fandt ud af, at det var forbundet til vandforsyningen.

Der var nemlig to forsyningsselskaber og intet system i, hvem der leverede hvor og dermed ingen sociale forskelle i kundegrupperne. Men kun det ene selskabs kunder blev syge. Det viste sig, at mens begge selskaber hentede vand fra floden Themsen, tog det ene vand ovenstrøms for byens kloakudledning, mens det andet først tog vand nedenstrøms. Og sådan lærte vi, at man skal holde drikkevandet skarpt adskilt fra kloakkerne.

Historien er et klassisk eksempel på et naturligt eksperiment. Et naturligt eksperiment er et tilfælde, hvor en situation i samfundet minder om et randomiseret, videnskabeligt forsøg. Lige nu har vi chancen for at lære af et gigantisk naturligt eksperiment, nemlig nedlukningen grundet coronavirus. Befolkningen er den samme, og derfor må store ændringer skyldes noget ved selve nedlukningen og de andre tiltag. Men denne gang kan vi lære om meget mere end vigtigheden af rent drikkevand.

Der har allerede været en række nyheder fremme omkring vigtige observationer. Antallet af ekstremt for tidligt fødte faldt for eksempel med 90 procent. Der er mange beretninger fra både forældre og lærere om børn, der blomstrede op fagligt og trivedes langt bedre end til hverdag. Udledningen af CO2 faldt markant.

Samfundet oplevede også negative konsekvenser. Nedgangen i aktivitet førte omgående til store effekter på økonomien. Nogle grupper har oplevet øget ensomhed. De psykiske konsekvenser af såvel pandemien som nedlukningen kan blive omfattende og langvarige. Ligestillingen kan have lidt et tilbageslag.

Fælles er, at det er vigtigt at få så meget ny viden som muligt ud af samfundseksperimentet. Og det skal gøres hurtigst muligt, før værdifuld viden går tabt. Mange forskere er givetvis allerede i gang. Men det er et politisk ansvar at gøre det muligt. Og det er ikke mindst et politisk ansvar at handle på de resultater, vi allerede ser forme sig. Det gælder både folketinget, kommunerne og regionerne.

Coronakrisen kaldte på politisk mod. Men tiden efter kalder på mindst ligeså meget mod. Vi skal åbne øjnene for resultaterne af det største naturlige eksperiment i nyere tid – og derefter skal vi have modet til handling. Også hvis det betyder store ændringer.

Lisbeth Torfing
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Midtbyen: Behøver det være så grimt?

Sport For abonnenter

Er vokset med opgaven - Mensah er klar til at være en støtte for Viborgs unge spillere

Sport

Se højdepunkterne: VFF vinder vildt målorgie - tilbagevendt spiller afgør vanvidskamp til sidst

Annonce