Annonce
Rundt om Viborg

Nej til at flytte bibliotek

Læsesalen i Karup Bibliotek var helt fyldt til mandags-debatmøde om bibliotekets fremtid. Stemningen var entydig for at bevare biblioteket i den tidligere stationsbygning. Foto: Morten Dueholm

Karup-borgerne støtter, at biblioteket skal blive i den gamle stationsbygning og desuden give plads til det lokalhistoriske arkiv.

Annonce

Karup: 1. april i år har Karup Bibliotek i 40 år haft til huse i den tidligere stationsbygning midt i byen. Og her skal det blive.

Det støtter et stort antal lokale borgere via en underskriftsindsamling - og det var der bred enighed om på et debatmøde, som blev holdt mandag eftermiddag på bibliotekets læsesal.

85-årige Monika Hedberg, der havde taget initiativ til både underskriftsindsamlingen og til debatmødet, fremhævede - lige som flere andre af de omkring 60 deltagere i den tæt pakkede læsesal - at stationsbygningen er en ideel ramme om en kulturinstitution som det lokale bibliotek, og at det vil være synd og skam, hvis kommunen først flytter biblioteket og dernæst sælger bygningen til andet formål.

Stationsbygningen er Karups formentlig ældste bygning - opført i 1906 i forbindelse med jernbanen Herning-Karup - og den er baggrunden for, at Karup overhovedet eksisterer som by og ikke blot som et par gårde og nogle får huse, som det var tilfældet, før den nu forlængst nedlagte jernbane kom til.

Foruden at bevare biblioteket, hvor det er, var der på mødet enighed om, at det vil være en god idé, hvis det lokalhistoriske arkiv, der har for lidt og for dårlig plads på sin nuværende adresse, flytter hen på biblioteket. Noget som arkivfolkene selv er interesserede i nu, hvor et tidligere ønske om at kunne flytte hen i det tidligere rådhus ikke ser ud til at kunne realiseres.

Viborg Kommune er indstillet på at finde et nyt hjemsted for arkivet. På det seneste har det været bragt i spil at samle bibliotek og arkiv i ledige lokaler på Karup Skole. Men det er der tilsyneladende ikke stemning for i Karup.

Monika Hedberg (stående) havde taget initiativ til mødet - til venstre ses Birgitte Dyrberg, Ugeavisen Karup, og til højre byrådsmedlem Anders Bertel (S).
Annonce

Ny arbejdsgruppe

Anders Bertel (S), Frederiks, medlem af Viborg Byråds kulturudvalg, deltog i debatmødet mandag eftermiddag. Han understregede, at intet er besluttet med hensyn til hverken bibliotekets eller det lokalhistoriske arkivs fremtid.

- Men vi taler ikke om at lukke noget. Og for mig som kulturpolitiker er et vigtigt, at vi også taler om aktiviteter og om, hvordan vi får nogle mennesker til at deltage, sagde Anders Bertel.

Det var ingen uenige i, men flere andre mødedeltagere førte frem, at netop i den forbindelse vil det være et fremskridt at samle biblioteket og lokalarkivet i den gamle stationsbygning.

- Det er ikke bare et bibliotek - det er også et sted, der får Karup til at hænge sammen, sagde således Per Bødskov.

Et helt lokalt byrådsmedlem, Allan Clifford Christensen (V), kommenterede blandt andet, at flere andre deltagere brokkede sig over, at for meget i Viborg Kommune foregår i eller bliver "trukket ind til" Viborg by.

- Vi kan ikke vende et helt samfunds udvikling. Vi kan kun påvirke de rammer, der er for udviklingen, og ved at stå sammen trække i den retning, vi synes er godt, sagde Allan Clifford.

Senere på dagen, klokken 18, blev der holdt et tilsvarende møde, som godt en snes mødte op til. I forbindelse med møderne blev der nedsat en arbejdsgruppe, der blandt andet skal komme med forslag og ideer til kulturarrangementer i bibliotek og lokalarkiv. Arbejdsgruppen holde sit første møde den 1. marts hos Ugeavisen Karup i Bredgade.

Monika Hedberg er meget tilfreds med opbakningen til såvel møder som underskriftsindsamlingen til fordel for at bevare Karup Bibliotek, hvor det er.

- Jeg fornemmer mere og mere, at det er hjerteblod for Karup, siger hun.

Claus Christiansen oplyste på vegne af den lokalhistoriske forening og arkivet, at lokalhistorisk arkiv gerne flytter sammen med biblioteket i den gamle stationsbygning midt i byen.
Den tidligere stationsbygning, som Karup Bibliotek har haft hjemme i siden 1977, er en vigtig del af byens historie og bør som kulturinstitution fortsat rumme biblioteket, er der bred enighed om i Karup.
Lokalhistorisk Arkiv vil gerne rykke ind i den del af Karup Bibliotek, der ligger nærmest Alhedestien.
Byrådsmedlem Allan Clifford Christensen (V) advarede generelt mod at rakke ned på Viborg Kommune og opfordrede i stedet karupborgerne til sammenhold og til at komme med konstruktive kultur- og udviklings forslag.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Flid for et godt formål

Annonce