Annonce
Debat

Nej, vi tror ikke, at ministeren er idiot


Annonce

Læserbrev: Som svar til Bjarne Nilsson, Bjerringbro:

Sportsfiskerne tror ikke, at ministeren er idiot. Tværtimod. Faktisk, så tror vi ikke, at nogen er idioter. Der er bare nogle, som ikke har sat sig ind i tingene. For dem vil jeg prøve, at forklare tingene en smule anderledes.

Når Hans E. Nielsen siger, at Gudenåen er for dyb at gyde i, så er det rigtigt ud fra et helt specifikt parameter. Det parameter er søen. Søen er årsagen til, at vandet ikke kan løbe hurtigt nok ud af åen på gydebankerne. Hvis vandet kan løbe frit, så stiger det ikke. Søen holder på vandet, og hæver vandstanden i Gudenåen opstrøms til Kongensbro, Svostrup og Resenbro.

Du kan sammenligne det med din tagrende. Hvis du tømmer den for blade, så løber vandet ikke over. Hvis vi siger, at dit ansvar er at gøre tagrenden klar til vinterregn, så skal du huske at vandet skal kunne løbe af. Fastholder du dit syn på Tange Sø, så er det muligt, at du vælger den model, hvor vandet løber over kanten. Problemet er, at der bor tre fugle på kanten af vores tagrende, som hedder Kongensbro, Svostrup og Resenbro.

Hvad ville dine børn sige, hvis de opdager at det var dig som druknede dem? Det kunne være undgået, hvis tagrenden var blevet tømt for blade, uanset hvor meget regn der måtte komme. Kongensbro, Svostrup og Resenbro vil kunne sidde fint på kanten.

Nå, men tilbage til fagligheden: Når Hans E. Nielsen siger, at Gudenåen er for dyb, så er det fordi, at den ikke kan løbe hurtigt nok. En opgave der kan løses simpelt og ukompliceret.

Når du trækker Vådengene ved Langå/Randers ind i debatten, så er det tydeligt, at du ikke kender noget til laksefisks genetik. Det er uheldigt, når du konkluderer nogle absurde ting på baggrund af manglende viden. Det gør du her, og det har du gjort tidligere.

Det er vigtigt at være klar over, at en havørred er tre-fisk-i-en. En laks er en laks. Det er altafgørende for dens trækmønster.

En laks kan kun vokse op ved at trække til havet. Laksen kan kun vokse op ved at trække til havet. Dens trækmønster foregår udelukkende i hovedstrømmen. Dens eneste forsøg er ude i det dybe blå.

En ung ørred har flere valg. Den holder sig til bunden, og vender hellere om end at forlade bunden, hvis den møder en hindring. Det er bevist, at bare 20 centimeters forhøjning kan forhindre en ørreds passage på grund af dens genetik.

En ørred kan vælge dens egen overlevelse. Den kan blive en sø-ørred, hvis den er fanget i en dyb og frodig sø som Mossø. Den kan også blive en bæk-ørred, og vælge et køligt vandløb tæt på dens eget opvækstområde.

Hvad er problemet så med Vådengene?

Ørreder som er smoltificeret - altså gennemgået udviklingen til havvand - kan ikke fortryde. Vådengene er et problem, fordi at der er smolt. Derfor er ørrederne så tæt på, at kunne tåle saltvand, at de ikke kan undvære det. De dør uden.

Derfor, kan du ikke trække Vådengene ind i den debat.

Samtidigt, så er man ved, at udbedre fejlkonstruktionerne, som Vådengene er skabt med. Første step er en kortlægning, hvor man finder de fejl, som er problematiske for ørreder. Når så dit læserbrev er om laks, så må vi erkende, at der altså trækker laksesmolt i hovedstrømmen.

Vi ved, at hovedstrømmen fra Tange Sø med et kort omløbsstryg fortsat går gennem værket. Et kort omløb skal bruge 20-60mfor at have en minimal effekt. Derfor er den løsning ikke en mulighed.

Vedrørende hvordan andre lande håndterer opstemninger. Der er du også misinformeret.

Mandalselva i Norge  åbner en sluse om natten. Bjeirkreimselva har en laksetrappe, men med helt andre størrelsesmæssige forudsætninger end den ved Gudenåscentralen. Andre steder er der lavet elevatorer og strømregulerede korridorer. Det er urimeligt at sammenligne med Danmark, grundet hvordan de er udformet. Alle tiltag fra vestjyske åer er derimod brugbare.

Hvad angår borgmestre langs Gudenåen, så er der enighed om, at situationen er uholdbar. Jeg forstår ikke, hvor du får fra, at der er opbakning til en uændret plan fra Silkeborg, Favrskov og Randers. De kommuner betaler alle omkostninger, hvis ikke der er en løsning.

Så opbakning til Hans E. Nielsen fra Danmarks Sportsfiskerforbund.

Vi tror ikke, at nogle er idioter. Heller ikke dig.

Vi tror bare, at nogle stoler på, hvem der siger hvad, fremfor at tro på hvad de siger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce