Annonce
Viborg

Nej - vi vil ikke have en hærvejsmotorvej

Nej tak til motorvej, mener læserbrevsskribenterne.  Arkivfoto: Michael Bager

Læserbrev: Åbent brev til Transportministeren. Kære Benny Engelbrecht.

Vi er i Viborg glade for, at du interesser dig for byen. Når du på Folkebladet fredag skal debattere tog og veje med borgmester Ulrik Wilbek og formand for Viborg Erhvervsråd Martin Pedersen, så synes vi du skal vide, at vi er mange, der ikke ønsker en hærvejsmotorvej op gennem Jylland.

Motorvejen vil have en strækning på op til 75 km i Viborg Kommune. Regner man med 1 km som støjgrænse til motorvejen, vil det betyde, at 11% af kommunens areal i al fremtid være uegnet til nye boliger, institutioner og rekreative formål.

Annonce

En Hærvejsmotorvej vil også være rigtig skidt for klimaet. Anlæg, drift og vedligeholdelse af motorvejen samt den øgede trafikmængde vil udlede store mængder CO2.

Dertil kommer den signalværdi, en ny motorvej vil have over for alle landets borgere: Hvis Folketinget ikke regner Hærvejsmotorvejens klimaaftryk for noget, hvorfor skal vi så i vores dagligdag tage hensyn til klimaet ?

Vi er stolte af Viborg med en spændende historie bag sig, et meget aktivt kulturliv, en jurahøjborg, et animationscentrum kendt ud over hele verden og mange ungdomsuddannelser. Borgere, der vælger at bo her, har gjort det netop fordi her er en fredelig natur og et kønt landskab omkring byen. En Hærvejmotorvej vil i høj grad ødelægge disse værdier.


Vejen til Århus må gerne blive udvidet, så det undervejs på ruten er nemmere at overhale traktorer og andre langsomt kørende køretøjer. Vi ser også gerne Hovedvej 13 udvidet både nord- og sydpå.


Skal der endelig bygges nyt, så har vi nogle ønsker: Vejen til Århus må gerne blive udvidet, så det undervejs på ruten er nemmere at overhale traktorer og andre langsomt kørende køretøjer. Vi ser også gerne Hovedvej 13 udvidet både nord- og sydpå.

Vi vil blive endnu mere glade, hvis cyklister bliver mere tilgodeset. Flere cykelstier og mere sikre og fremkommelige forhold for cyklister samt sikker cykelparkering ved stationerne vil hjælpe på det.

Det kan betale sig at gøre det mere attraktivt at cykle. En ny undersøgelse med Billund som eksempel viser, at samfundet tjener 8 kr., hver gang en borger cykler 1 km i stedet for at tage bilen. Hvis man cykler, får man et bedre helbred, er mere effektiv på arbejde, og i det lange løb vil det betyde færre sundhedsudgifter for samfundet.

Undersøgelser viser, at ca. hver anden biltur er på under 5 km. Det er en afstand, hvor bilen sagtens erstattes med cykel eller gågang.

Det vil også være rigtig dejligt med en hurtigere togforbindelse til Århus. I luftlinie er der 65 km mellem de to bymidter. Det må kunne gøres hurtigere end en time og 10 minutter, som det tager i dag.

Vi håber du vil få en god debat sammen Ulrik Wilbek og Martin Pedersen. Tøv ikke med at fortælle dem, at vi ikke skal have en hærvejsmotorvej.

Annonce
Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Kultur For abonnenter

Stenmoseskatten er - sammen med Erik Klippings ligklæde og andet danefæ - måske tættere på at vende hjem til Viborg

Kultur

Lokal folkeskole sender elever hjem - frygter ny corona-variant

Alarm 112

Positive meldinger fra politiet efter ulykke med lastbil og personbil

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Viborg For abonnenter

Store forskelle: De helt vilde prisstigninger på fjernvarme-stigninger rammer skævt

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Debat For abonnenter

Sig op-dag er endnu et sygdomstegn

Debat

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler

Annonce