Annonce
Navne

Nekrolog over Olaf Rye

Olaf Rye. Privatfoto
Annonce

Nekrolog: Den 3. marts 1936 kom Olaf Rye, der var mekanikersøn, til verden i Viborg, og i familien voksede han op som næstældste søn i en søskendeflok på seks.

Skolegangen foregik blandt andet i nogle lokaler på det daværende statshospital, og det var netop under krigen, hvor besættelsesmagten havde taget flere skolers lokaler i brug.

I 1957 blev Olaf Rye udlært blikkenslager. Han begyndte egentlig i lære hos J.M. Jensen i Viborg, men da mester døde, mens Olaf Rye var i lære, fortsatte han sin læretid hos Sørensen & Nielsen - en virksomhed, hvor hans bror og ældste søn i øvrigt senere også uddannede sig til blikkenslager.

Dagen efter at have fået sit svendebevis i hånden troppede Olaf Rye op på Vordingborg Kaserne, hvor han de næste 18 måneder aftjente sin værnepligt. Tiden i trøjen blev en minderig og god tid for Olaf Rye, der resten af livet holdt af at mødes til selskabelige arrangementer med sine tidligere soldaterkammerater, ligesom han nød at fortælle sin familie og venner sjove anekdoter fra militærtiden.

Hjemvendt til Viborg fik Olaf Rye job hos Sørensen & Nielsen, og på nogenlunde samme tidspunkt, som han atter satte sine fødder på viborgensisk jord, traf han den fem år yngre Fiskbæk-pige Kirsten Pedersen, som arbejdede hos en manufakturhandel i Viborg. Parret blev gift i 1961 og flyttede herefter i en lejlighed på Thøger Reenbergs Vej.

I 1963 byggede Olaf Rye og hans hustru hus på Blommevej i Viborg, og her fik den uddannede blikkenslager selv mulighed for at lave alt VVS-arbejdet. Det var han glad for. Olaf Rye var således en stolt mand i faget - også over at han i 1965 videreuddannede sig til gas- og vandmester i Aarhus.

I 1967 flyttede familien, som nu også talte to sønner, til Skals, og Olaf Rye etablerede sig samtidig som selvstændig med eget værksted i tilknytning til privatboligen. Olaf Rye havde god medvind som selvstændig og fik mange spændende opgaver. Blandt andet var han med til at stå for blikkenslagerarbejdet i Skals Hallen, på Åbrinken, Fjordvænget, Højskolebakken og i forbindelse med ombygning af Sparekassen. Fem lærlinge udlærte Olaf Rye også.

1984 blev året, hvor Olaf Rye blev ansat som varmemester ved Skals Fjernvarmeværk, og her fungerede han frem til, han gik på efterløn i 2000. Sideløbende med jobbet som varmemester kunne Olaf Rye dog ikke helt holde sig fra sit oprindelige hverv, så han drev fortsat sit firma hjemme fra privaten og foretog nogle småting for venner og bekendte. Ja, faktisk lavede Olaf Rye blikkenslagerarbejde frem til for et halvt år siden, hvor han på grund af sygdom var tvunget til at drosle ned.

Af interesser var det især praktiske gøremål, som Olaf Rye var optaget af. Han nød at hjælpe ældste søn med at sætte et par huse i stand, ligesom det var en glæde for ham at nusse omkring sommerhuset nær Fur.

To lange ture til Australien blev det også til for Olaf Rye. Den ene var i 1986 med hustruen, hvor ærindet blandt andet var at besøge Olaf Ryes udvandrede lillebror, mens det i 2006 blev til en tur om på den anden side af jorden kun for far og de to sønner. Ferierejsen var da en 70-års fødselsdagsgave fra hustruen.

Som menneske var Olaf Rye meget loyal, trofast og kærlig. Han sad ikke lårene af sin familie, men man vidste altid, at man kunne regne med ham.

Den 8. januar sov Olaf Rye stille ind på Hospice Limfjord. Han efterlader sin hustru, to sønner, to svigerdøtre, fire børnebørn og overleves desuden af sin bror i Australien og sin søster, der bor i Vejrumbro. Efter bisættelsen skal Olaf Rye hvile på Skals Kirkegård tæt på sit gamle værksted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce