Annonce
Viborg

Ni er et flot gennemsnit - nyt forslag modtages positivt

En kommission mener, at de høje karakterkrav til visse uddannelser ødelægger for meget for de unge, mens de går i gymnasiet.
Kampen om de høje karakterer fylder mere end rigeligt på gymnasierne. Nyt forslag vil mindske 12-talsræset, og lokal rektor og elevrådsformand synes godt om det.

Viborg: - Forlader man gymnasiet med et gennemsnit på ni, så er man så rigeligt kvalificeret til at studere et hvilket som helst fag på universitetet, siger Lene Klemensen Gade, rektor på Viborg Gymnasium i Houlkær.

Dermed siger hun også, at det notoriske karakterræs på samtlige danske gymnasieskoler har udviklet sig i en usund retning, og på den baggrund hilser hun et nyt forslag fra en ekspertkommission velkommen.

Kommissionen, der har haft økonomiprofessor Nina Smidt som formand, hedder rettelig reformkommissionen, og opgaven har været at strikke et forslag sammen for de videregående uddannelser på universiteterne.

Annonce

De fleste anbefalinger handler af gode grunde om den fremtid, der venter de unge efter studentereksamen, men ét forslag vil - det er i hvert fald hensigten - i høj grad også påvirke den dagligdag, de unge har, mens de går på gymnasiet.

Forslaget går ud på, at alle, der har opnået et gennemsnit på ni, er kvalificeret til at blive optaget på en hvilken som helst videregående uddannelse. Søger flere om optagelse, end der der er plads til, skal de videregående uddannelsesinstitutioner stable optagelsesprøver på benene.

Med andre ord: Du er ikke bedre stillet med et gennemsnit på 11,2, end du er med et på 9,1.

Lene Klemensen Gade tror, at ændrede optagekrav kan løsne for karakterræset. Foto: Morten Pedersen

- Umiddelbart synes jeg godt om tanken. Der er ikke tvivl om, at karakterræset er reelt, og karakterne fylder også for meget. Det betyder blandt andet, at der er en tendens til at vælge fag og niveauer efter, hvad man tror, man kan få de højeste karakterer i. På den måde kommer man måske nogle gange til at udfordre sig selv for lidt fagligt set, siger rektor Lene Klemensen Gade.

Karakterer er okay

18-årige William Luke er formand for elevrådet, kaldet "Senatet", på Viborg Katedralskole. Rådet har i runde tal 100 medlemmer, to fra hver klasse.

- Vi taler naturligvis en del om karakterer, og vi taler om, hvorvidt de er med til at skabe et dårligt miljø eller kultur på skolen, men vi synes faktisk ikke, at det er sådan, siger senatsformanden, der går i 2. g på skolen.

Han synes personligt, at karakterer stort set er af det gode, og dermed køber han ikke umiddelbart ideen om en maksimumskarakter på ni.

William Luke siger, at eleverne er glade for karakterne. De hjælper, så man bedre kan finde ud af, hvor ens faglige niveau befinder sig. Foto: Ole Bjærge

- Jeg tror, at de fleste vælger fag og studieretning efter interesse, og når man er interesseret i sine fag, så er man også interesseret i sine karakterer, fordi de fortæller, hvor man ligger rent fagligt, siger William Luke.

Han tror, at en grænse på ni vil få flere til at læne sig lidt tilbage og måske undlade at yde mere, fordi de ved, at deres mulighed for at blive optaget ikke bliver bedre ved at opnå et gennemsnit på 11.

- Karakterne i gymnasiet betyder noget. Der er flere undersøgelser, som viser, at de universitetsstuderende, som klarer sig bedst, også er dem, som har fået de højeste gennemsnit ved studentereksamen, siger William Luke.

Annonce

En ny skala

Lone Andersen, rektor på Midtbyens Gymnasium, har ikke sat sig helt ind i kommissionens omfattende rapport, men umiddelbart synes hun, at det er interessant, at der tænkes nye tanker med de videregående uddannelser.

Lone Andersen, rektor på Midtbyens Gymnasium, synes, at man i første omgang skal overveje, om karakterskalaen skal ændres.

- Om ideen med maksimumsgrænsen på ni så er helt god, ved jeg ikke lige. Måske synes jeg mere, at man først skal kigge på den karakterskala, vi har nu. For mange er det jo blevet sådan, at kun 10- og 12-taller tæller noget. Alle andre karakterer kan de ikke bruge, siger Lone Andersen.

Hun hælder mere til, at man måske vender tilbage til den gamle 13-skala, hvor der i spændet fra 7 til 13 var hele fire karakter i modsætning til, nu, hvor kun 10-tallet skiller 7-tallet fra topkarakteren 12.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Corona-efterslæb og forældre, der ikke vil presse deres børn, gør det svært at hjælpe unge med overvægt: Det er frustrerende, lyder det fra dem, der ellers gerne vil

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rundt om Viborg

Byggeriet er gået i gang: 27 udlejningsboliger med egen have er på vej midt i byen

Leder For abonnenter

Ulvene skal tæmmes - også i Viborg, Karup og Bjerringbro

Alarm 112

Politiet havde travlt med at finde narko: Ung mand forsøgte at tygge sit hash væk, men forgæves

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: SIK spillede sig på førstepladsen med sejr i topopgør

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Viborg

Lavede deres første salg sammen, da de var ni og 10 år gamle: Nu har ungt makkerpar åbnet nyt bilhus i Viborg

Viborg FF For abonnenter

Mange ønsker blev opfyldt søndag aften: Viborg FF har en europæisk sætbold lige foran sig

Debat

Biltræf med særlig menu tiltrak tusinder af gæster

Viborg For abonnenter

Casper var udviklingshæmmet, omsorgsfuld og kun 24 år, da han døde: - Behøvede han virkelig at ligge syg helt alene?

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Alarm 112

30-årig mand truede ansatte på ølbar med banderelationer

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Læs her, hvordan Viborg HK-spillerne gjorde det i den europæiske finale

Sport For abonnenter

Viborg HK fik ørerne i den tyske maskine i finalen: Vi blev jo bare totalt udspillet, der var ikke noget at gøre

Annonce