Annonce
Rundt om Viborg

Efter sagen om oksekødsrapporterne: Tre nomineret til Cavlingpris for afsløring af universitets-skandale

Statuetten for Cavlingprisen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2017
Annonce

Foulum: Tre journalister fra dagbladet Information har i løbet af i år afsløret, hvordan en rapport fra Aarhus Universitet om klimaaftrykket fra oksekød ikke var uafhængig forskning, men blev til i et tæt samarbejde med interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer og slagterikoncernen Danish Crown. Nu er de tre journalister, Louise Drivsholm, Martin Bahn og Lasse Skou Andersen, indstillet til den journalistiske hæderspris Cavlingprisen for deres artikelserie.

Afsløringerne i Information førte til, at oksekødsrapporten, der blandt andet er blevet til på universitetets forskningscenter i Foulum, blev trukket tilbage af universitetet. En leder blev fyret, og universitetet satte en intern undersøgelse i gang af fem års rapporter fra DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug. I undersøgelsen, som også er blevet kritiseret, konkluderede universitetet, at tre andre rapporter havde alvorlige mangler. I kølvandet på kritikken har universitetet også lavet nye retningslinjer for samarbejdet med eksterne samarbejdspartnere og for, hvordan samarbejdet altid skal deklareres tydeligt i rapporter, og at det i kontrakter med samarbejdspartnere skal understreges, at universitetets forskere er uafhængige.

I alt er fire journalistiske projekter nomineret til Cavlingprisen. De andre er artikelserien "1417 drab i Danmark" af journalist Line Vaaben fra Dagbladet Information, bogen "Nyt Blod - portræt af Afghanistans Generation 9/11" af Sune Engel Rasmussen og Jyllands-Postens artikelserie "Det store sundhedssvigt" af Tea Krogh Sørensen og Morten Pihl om, hvordan sundhedsvæsenet bevidst og planlagt forsømte sin pligt til at undersøge kvinder for kræft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce