Annonce
Rundt om Viborg

Nostalgisk aften med pigtrådsmusik

"Teenageklubben" i Karup trak i 1960'erne masser af unge til Karup. Blandt de populære pigtrådsorkestre, der optrådte var, "The Barbed Wires", som her ses spille op til dans. Privatfoto
Tiden skrues godt og vel et halvt århundrede tilbage, når Karup Forsamlingshus en fredag aften i marts næste år byder på nostalgisk popbal med ægte "pigtrådsmusik".
Annonce

Karup: Den 27. marts 2020 skrues tiden knap 60 år tilbage i Karup. I hvert fald i forsamlingshuset, der danner rammen om en nostalgifest med popbal og pigtrådsmusik.

Bag arrangementet står nogle af dem, der i de tidligere 1960'ere også etablerede "Teenageklubben" i Karup. Klubben arrangerede en række baller/koncerter med levende beatrytmer- den gang også kaldet pigtrådsmusik.

Formand og organisator af "Teenageklubben" var nu 75-årige Niels Ove Monberg, der efter en årrække udenbys flyttede tilbage til Karup for cirka 10 år siden. Han er også med til at genoplive klubben og dens aktiviteter for en aften. Hvad der præcist skal foregå er endnu på forberedelsesstadiet. Sikkert er det dog, at der igen kommer levende pigtrådsmusik som underholdning, lige som der denne gang - modsat den gang - også bliver med spisning. Givet er det også, at deltagernes gennemsnitsalder bliver en del højere end i 1960'erne...

Der var selvfølgelig nok en del, der havde gemt en pose øl i en hæk uden for

Niels Ove Monberg, formand for "Teenageklubben" i Karup

Annonce

En pose øl i hækken

Spørgsmålet er så, om arrangementet også atter trækker folk til langvejsfra. Det gjorde "Teenageklubben" i hvert fald, husker Niels Ove Monberg.

- Der var propfyldt - mindst 150 mennesker, hvoraf mange kom udefra. De fleste gange foregik det midt på ugen og sluttede klokken 11, så folk kunne nå den sidste bus mod Viborg. Enkelte gange var det søndag eftermiddag, fortæller han.

Principielt var "teenageklub"-arrangementerne alkoholfrie - der kunne i hvert fald ikke købes øl eller spiritus på stedet.

- Men der var selvfølgelig nok en del, der havde gemt en pose øl i en hæk uden for, tilføjer Niels Ove Monberg.

Men den rå pigtrådsmusik - og det, at sød musik kunne opstod mellem drenge og piger - var det væsentlige. En række forskellige orkestre fik lov at optræde i de to-tre år, "Teenageklubben" bestod. Blandt dem var lokale "The Barbed Wires" (Pigtråden), der blev en slags husorkester.

"The Barbed Wire" opnåede også berømmelse ud over lokalområdet. Blandt andet vandt orkestret i 1962 det jyske mesterskab i pigtrådsmusik.

Den 27. marts bliver det dog ikke til et gensyn med dette orkester, selv om der har været gjort forsøg på at få det gendannet for en aften.

Annonce

The Pets spiller

Til gengæld skulle det være sikkert, at et andet lokalt orkester, The Pets med rødder i Grønhøj og Havredal, spiller op. The Pets var dog ikke med, da "Teenageklubben" eksisterede. Dertil er medlemmerne, der i dag ganske vist er over 60, for unge.

Under alle omstændigheder er der lagt op til en god gang teenage-nostalgi i forsamlingshuset, hvor det hele altså også foregik i sin tid. Så vil det vise sig, om kvinderne så også møder med touperet hår og i strutskørter og flade sko - og om mændene stiller op med brillantine i håret, i hvid skjorte og med smalt slips...

Ligeledes kommer det frem, om arrangementet som håbet giver et pænt overskud. Det er nemlig også formålet, idet det indgår i den lange række af kultur-begivenheder, der skal være med til at samle penge ind til den planlagte modernisering og udvidelse af det, der i dag formelt hedder Karup Kultur- og Forsamlingshus.

Karup Forsamlingshus var i sin hjemsted for "Teenageklubben" og pigtrådsballerne, og nostalgiaftenen i marts næste år foregår naturligvis samme sted. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce