Annonce
Viborg

Nu brøler kronhjortene

Det er nu, de store kronhjorte brøler for alvor. Arkivfoto: Mikkel Jezequel
Det er nu, kronvildtet er i brunst, og det kan høres på lang afstand. Der er ikke langt fra Viborg til en plads med garanti for hjortebrøl.
Annonce

Viborg: Der findes næppe en mere imponerende naturoplevelse - i hvert fald lydmæssigt - end at høre kronhjortens brøl. Det er det højtid for nu, og der findes en helt fantastisk lokation for netop den oplevelse meget tæt på Viborg.

Det er Kompedal Plantage lige syd for Viborg. Her er en meget stor bestand af kronvildt, og lige netop nu er kampen for at få lov til at gøre den bestand endnu større i fuld gang mellem de store hjorte.

Den kamp indebærer blandt andet, at hjortene brøler for at markere, at her bestemmer de og for at lokke hinder (hundyr, red.) til.

De bedste tidspunkter for at se og høre kronvildtet er omkring solopgang og solnedgang, og også i den forbindelse er Kompedal Plantage ret perfekt. Plantagen er nemlig en statsskov, hvor der er adgang døgnet rundt.

Ja faktisk er det tilladt at slå telt op i plantagen, og hvis man er frisk på det, vil man kunne høre hjortene brøle næsten hele natten igennem. Det er en vild oplevelse.

Annonce

Kør ad rute 13

Den nemmeste måde at komme til Kompedal på er ved at køre ad rute 13 og så dreje ind i plantagen lige efter den lille by Gråmose.

Herfra kan man køre ind til p-pladsen ved Kompedallejren i udkanten af plantagen. Det er ikke tilladt at køre i bil i selve plantagen.

Vær opmærksom på, at det også er jagttid netop nu, og i en del af Kompedal Plantage er jagten lejet ud. Det betyder ikke, at den del er lukket, da det er statsskov, men derfor skal man alligevel vise agtpågivenhed og hensyn.

Det er for øvrigt også en god ide at holde sig på stier og veje, da man ellers risikerer at skræmme dyrene væk. Det er der jo ikke megen oplevelse i, og det generer også parringen.

Læs eventuelt mere og hjortebrøl og Kompedal Plantage på Naturstyrelsen hjemmeside - naturstyrelsen.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce