Annonce
Viborg

Nu er de klar til sidste etape ved De fem Hald'er

Man aner voldgravens forløb i landskabet. Det skal nu gøres tydeligere. Foto: Niels-Chr. Jönsson
Hvis ellers man ikke løber ind i uforudsete problemer, vil det store renoverings- og formidlingsprojekt kunne indvies om et års tid.
Annonce

Hald: En noget forsinket tilladelse har sat en midlertidig stopper for det store projekt De fem Hald'er, men nu er (næsten) alle tilladelser i hus, så på den anden side af efterårsferien går man i gang med næste og sidste etape.

- Hvis ellers alt går efter planen, og vi ikke som sidste vinter drukner i regn, håber vi at kunne indvi det hele officielt om et års tid, siger skovfoged Steen Bonne Rasmussen, der er Naturstyrelsen Kronjyllands leder af projektet.

Og hvad er det så, man skal i gang med nu?

Der er faktisk flere større delprojekter, der nu skal igangsættes.

Et af dem er at synliggøre, at Gammel Hald - borgbanken ud for Niels Bugges Kro - faktisk en gang tilbage i 1200-tallet var et borganlæg, der var ved at blive bygget. Borgen blev - uvist af hvilke årsager - aldrig bygget færdig, men fundamentet med blandt andet en voldgrav blev etableret.

- Den voldgrav bliver delvist genetableret, som tilfældet også har været med Valdemars Skanse. På den måde bliver det meget tydeligere, at banken faktisk oprindeligt var tænkt som en større borg, siger Steen Bonne Rasmussen.

En del af træerne på borgbanken bliver også fældet i løbet af vinteren. Igen er det for at tydeliggøre, at der ikke bare er tale om en knold i landskabet.

Forløbet af boardwalken er allerede markeret med rødmalede træpinde. Foto: Niels-Chr. Jönsson
Annonce

Bedre tilgængelighed

Der vil fremover blive to adgangsveje til Gammel Hald. De kommer begge til at være en del af den "boardwalk" - hævede træfortov - der kommer til at slynge sig fra p-pladsen ved Niels Bugges Kro, forbi Gammel Hald og videre tæt ved søen næsten helt hen til barokhaven ved Hald Hovedgård.


Hvis ellers alt går efter planen, og vi ikke som sidste vinter drukner i regn, håber vi at kunne indvi det hele officielt om et års tid.

Steen Bonne Rasmussen, skovfoged hos Naturstyrelsen Kronjylland


- Boardwalken har to hovedfunktioner. Dels vil den give en meget bedre tilgængelighed i området, som jo godt i perioder kan være noget smattet og svært tilgængeligt for gangbesværede, og dels vil den også medvirke til, at der ikke ikke kommer så meget slid på selve landskabet. Det er der for eksempel meget tydeligt ved Gammel Hald, hvor stier er slidt ind i selve fortidsmindet. Det vil vi gerne undgå, siger Steen Bonne Rasmussen.

Bordwalkens kommende forløb kan man faktisk allerede se, for det er tydeligt markeret med rødmalede træpinde i landskabet.

Boardwalken starter - eller ender - her. Skovfoged Steen Bonne Rasmussen glæder sig over, at man nu endelig kan komme i gang med etableringen. Foto: Niels-Chr. Jönsson
Annonce

Højere tårn

Også det næsteældste Hald - Niels Bugges Borg eller Hald Slot om man vil - mangler endnu at få sit kommende udseende.

Her skal der blandt andet laves en ny todelt "vindebro", og tårnet bliver forhøjet med en trækonstruktion, så der bliver en meget bedre udsigt over søen og de omgivende landskaber.

Inden for borgens volde vil de tidligere bygninger blive markeret, som det også er sket i barokhaven foran Hald Hovedgård.

De hvide pavilloner trænger til en restaurering. Foto: Niels-Chr. Jönsson

Den del af projektet, barokhaven altså, er stort set færdig, hvis man da lige ser bort fra de to hvide pavilloner, der er noget forfaldne.

- Dem vil vi gerne have restaureret, og så er det jo muligt, at de en gang i fremtiden vil kunne fungere som kaffebar eller noget lignende, men det er altså slet ikke afgjort, siger Steen Bonne Rasmussen.

Han er for øvrigt også helt på det rene med, at en del mennesker har talt om, at det kunne være en god idé at genskabe den åbne kile, der gik op gennem skoven på Inderøen på den modsatte side af søen, som man faktisk godt kan se konturerne af endnu.

- Det ønske kender jeg godt, men om det kan lade sig gøre, det ved jeg ikke endnu, siger Steen Bonne Rasmussen.

Skoven på Inderøen er udlagt som uberørt skov, så det vil i hvert fald kræve en specialtilladelse.

Skovfoged Steen Bonne Rasmussen står her midt i Hald Laden. hvor der skal laves et nyt hævet gulv og etbaleres et glasparti i portåbningerne. Foto: Niels-Chr. Jönsson
Annonce

Lade-renovering

Sidst men ikke mindst står også Hald Laden over for en større renovering/forandring.

Laden er tænkt som officielt indgangsparti til De fem Hald'er, og det kræver en lidt større ombygning.

Der skal blandt andet etableres et nyt hævet gulv i den sydlige ende af laden, ligesom der skal laves et glasparti i begge sider af laden, der hvor portene nu er. Portene bibeholdes, men de vil altid stå åbne, så man faktisk vil kunne se gennem laden og ud i barokhaven, når man kommer fra p-pladsen.

I nordenden af laden vil toilet-afdelingen blive fjernet, så det oprindelige laderum på den måde genskabes.

- Der vil komme udstilling om De fem Hald'er i den sydlige del af laden. Hvordan den udstilling skal være, er vi ikke færdige med at udtænke endnu, siger Steen Bonne Rasmussen.

Han er rigtig glad for, at man nu endelig kan komme i gang med de sidste delprojekter.

- Det er en lettelse, og så håber vi bare på, at det hele går, som det skal, så vi kan indvi det hele om et års tid, siger Steen Bonne Rasmussen.

Der er slidt furer ind i selve fortidsmindet. Foto: Niels-Chr. Jönsson
Voldsomme regnskyl giver en del udfordringer med furer i stierne. Foto: Niels-Chr. Jönsson
De fem Hald'er er beliggende i et af Danmarks smukkeste landskaber.
Viborg FFs, Sebastian Grønning (9), jubler efter hans scoring til 2-0 under fordboldkampen i 1. division mellem Viborg FF og Fremad Amager, på Energi Viborg Arena, Viborg, fredag den 16. oktober 2020. Foto: Johnny Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce