Annonce
Viborg

Nu er der kun et spørgsmål tilbage: Skattelettelser kan være på vej

Budgetforhandlingerne er næsten overstået - og de er foregået uden de store knaster, lyder det fra borgmester Ulrik Wilbek (V). Foto: Morten Pedersen
De politiske partier nærmer sig enighed om det kommende års kommunale budget. Umiddelbart ser det ud til, at skatten sænkes.

Viborg: Der var på forhånd kun ét stort spørgsmål, der for alvor kunne skabe stor uenighed om næste års budget i Viborg Kommune:

"Skal borgerne have skattelettelser?"

Det spørgsmål står stadig ubesvaret hen, for forhandlingerne er ikke afsluttede endnu, men ifølge Dansk Folkepartis gruppeformand og 2. viceborgmester Lone Langballe er politikerne lige nu gået i tænkeboks for at vurdere, om de kan gå med til at sætte kommuneskatten ned med 0,2 procent.

Annonce

- Og det kan vi godt gå med til, siger hun på sit partis vegne.

- Når vi alligevel rammer serviceloftet, så kommer det alle til gavn, at borgerne kan beholde deres egne penge. På forhånd havde vi en frygt for, hvad coronaen kunne få af indvirkning på økonomien, men den er nu afblæst, siger Lone Langballe.

Enige om det meste

Gruppeformændene for de seks partier i Viborg Byråd mødtes fredag formiddag, hvor de fulgte op på budgetseminaret tidligere på ugen.

- Og vi er helt enige om budgettet nu, både hvad drift og anlæg angår, fortæller borgmester Ulrik Wilbek.

Budgettet - som er på godt seks milliarder kroner - er dog ikke klar til at blive offentliggjort, fortæller han. Derfor ønsker borgmesteren heller ikke at fortælle yderligere om, hvad man forhandler om - eller hvad man er nået til enighed om. Kun at det er spørgsmålet om skatten, der stadig blafrer i vinden.

- Hvis nu der ikke er enighed på onsdag, så kan man jo i princippet åbne budgettet igen. Derfor har vi aftalt, at vi venter med at fortælle om, hvem der har fået hvad, og hvad der ellers ligger i budgettet, siger Ulrik Wilbek.

Har det været nogle hårde forhandlinger?

- Nej, lyder det korte svar fra borgmesteren.

Det lidt længere lyder:

- Jeg er utroligt tilfreds, for samtlige partier er gået så konstruktivt til det og ønsker at skabe konsensus. Og så er det klart, at det også altid er nemmere at lægge budget, når der er flere penge, end der har været i de andre år.

Annonce

Fortsætter onsdag

Gruppeformændene har nu indtil på onsdag til at få talt med deres partifæller om de mulige skattelettelser, inden forhandlingerne fortsætter ved et møde i økonomi- og erhvervsudvalget onsdag.

Her er de to gruppeformænd, der ikke er med i udvalget, Flemming Gundersen (EL) og Lone Langballe, inviteret med, så de sidste aftaler kan indgås.

- Især ældreområdet betyder meget for os. Her ser det ud til, at alle partier er positivt indstillet, fortæller Lone Langballe på forhånd.

Gruppeformand for Dansk Folkeparti i byrådet, Lone Langballe, er tilfreds med det budget, der sandsynligvis forhandles færdigt på onsdag. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Det store spørgsmål

Før budgetforhandlingerne lå det klart, at to partier - Venstre og Det Konservative Folkeparti - havde en ambition om at sænke skatten, der i Viborg Kommune er blandt de højeste i regionen.

De to borgerlige partier kan faktisk alene danne et snævert flertal, men ligesom sidste år gøres der altså et forsøg på at få alle 31 byrådsmedlemmer til at bakke op om budgettet.

Skattelettelserne er i år særligt aktuelle, fordi Viborg Kommune blev tilgodeset i forbindelse med den nye statslige udligningsreform. Den gav kommunen omkring 80 millioner kroner, og da man på grund af serviceloftet ikke kan bruge samtlige af de millioner på velfærd, kan pengene altså - hvis man ønsker det - bruges på skattelettelser.

Disse vil ovenikøbet blive kompenseret af staten i de første år - dog kun hvis andre kommuner tilsvarende sætter skatten op.

Socialdemokratiet meldte før forhandlingerne ud, at partiet hellere vil bruge de overskydende millioner på at afbetale kommunens gæld.

15 kommuner har ansøgt Social- og Indenrigsministeriet om at få lov til at forhøje skatten. Det drejer sig om Aarhus, Gentofte, Rudersdal, Roskilde, Horsens, Helsingør, Skanderborg, Hillerød, Greve, Hørsholm, Lejre, Solrød, Vallensbæk, Lyngby-Taarbæk og Fanø.

Annonce
Viborg For abonnenter

Roede knap 2000 kilometer på russiske floder og i Det Kaspiske Hav i specialbygget båd: Thomas Frank vil bevise, at der er en anden fortælling om vikingerne, end den man kender

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

Antallet af indbrud falder og falder i de officielle tal - men hos lokalpolitiet synes man, at det går den modsatte vej

Viborg For abonnenter

Klubben, der ikke skulle lukke alligevel: - Jeg var klar til at kæmpe til det sidste

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Erhverv

Skal der bygges mere: Omstridt lokalplan for Kærvænget sendes nu i offentlig høring

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Viborg FF For abonnenter

18 år, superligaspiller og på ungdomslandsholdet - men Viborg FF-teenager har ambitioner om meget mere

Kultur

Syngende gymnasieelever gav liv i den gamle katedral

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Viborg

Boliger renoveres og moderniseres for trekvart milliard: Alt sker inden for en radius af én kilometer

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Viborg

SF peger gerne på en borgerlig borgmester: - Men det afgørende bliver, at vi får en plads i det rum, hvor beslutningerne træffes

Sport For abonnenter

Karakterbog: Den unge målvogter overskyggede alle

Kultur

Gaveboden er åben: Foreninger kan nu få tilskud fra genstartspuljen

Annonce