Annonce
Viborg

Nu får amputationsskandale konsekvenser: Topchef fyret

En af de øverste chefer i Region Midtjylland, koncernchef Ole Thomsen, er blevet fyret på et møde i regionens forretningsudvalg torsdag. Det bekræfter koncernchefen overfor Avisen Danmark. Fyringen sker i kølvandet på sagen om op mod hundredvis af amputationer, som kunne være undgået.

Skandalesag: Amputationsskandalen får nu konsekvenser for en af de øverste chefer i Region Midtjylland. Koncerndirektør Ole Thomsen blev torsdag formiddag fyret under et møde i regionens forretningsudvalg.

Det bekræfter Ole Thomsen overfor Avisen Danmark ved middagstid torsdag.

- Det er ikke for meget at sige, at jeg er blevet fyret, siger den nu tidligere koncerndirektør, der fortæller, at han er opsagt per dags dato.

Annonce

Han forklarer, at det er regionsrådsformand Anders Kühnau, der har meddelt ham, at han nu er fyret fra sit job som topchef i regionen. Han ønsker ikke at fortælle, hvorfor han er blevet fyret, men henviser i stedet til regionsrådsformanden for en forklaring.

- Jeg tager det til efterretning. Sådan er det, siger Ole Thomsen.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) forklarer, at det er et enigt forretningsudvalg, som står bag fyringen.

- Vi har besluttet, at vi skal have en ny profil med sundhedsfaglig baggrund. Vi har brug for at få sammensat ledelsen på en anden måde, så vi styrker fokus på patientsikkerheden, siger han og slår fast, at han ikke selv fralægger sig noget ansvar.

- Nu kommer der en ekstern undersøgelse af, hvem der vidste hvad hvornår, hvor min og resten af regionsrådets rolle også vil være i fokus, siger Anders Kühnau.

Formand: Han havde ansvaret

Ifølge ham er det for tidligt at sige, om der kommer til at rulle flere hoveder.

Regionsrådspolitiker Anders G. Christensen (V) tilføjer, at fyringen var nødvendig, selvom undersøgelsen endnu ikke er færdiggjort.

- Nogle gange skal der bare handles her og nu. Han har i mange år været øverste chef for hospitalsledelsen. Der er givetvis flere steder, hvor der er sket fejl, men han sidder i toppen og har ansvaret i sidste ende, siger han.

Koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, er blevet fyret på grund af amputationsskandalen. Foto: Niels Aage Skovbo

Regionsrådsformand Anders Kühnau havde på trods af fyringen også gode ord at sige om Ole Thomsen. Efter forretningsudvalgsmødet fortalte han om deres gode samarbejde i mange år, og gav den nu tidligere koncernchef en stor del af æren for, at de midtjyske hospitaler år efter år vinder tilfredshedsundersøgelser som de bedste hospitaler i landet.

Hanne Roed, medlem af regionsrådet i Region Midtjylland for Radikale Venstre, oplyser til Avisen Danmark, at den eksterne undersøgelse forventes at være færdig til november.

Annonce

Modtog advarsel i 2019

Ledelsen i regionen har de seneste uger været under kraftig beskydning, efter en analyse afslørede, at behandlingen på regionens to karkirurgiske afdelinger i henholdsvis Aarhus og Viborg i en årrække har været så mangelfuld, at op mod 92 patienter årligt er blevet amputeret, selvom det kunne være undgået.

Ole Thomsen

Ole Thomsen tiltrådte som koncerndirektør i Region Midtjylland i august 2010, men hans karriere i det midtjyske sundhedsvæsen strækker sig helt tilbage til 1989, da han startede sit arbejdsliv i det daværende Ringkøbing Amt som fuldmægtig inden for sundhedsplanlægning og senere blev kontorchef på handicapområdet.

I november 2006 blev han ansat på Randers Centralsygehus, der i dag er kendt som Regionshospitalet Randers. Dengang kom han fra en stilling som administrationschef på Aarhus Sygehus.

Efter knap fem og et halvt år i Randers vendte han tilbage til Aarhus og blev direktør for Aarhus Universitetshospital, en stilling, han nåede at bestride i fire år og syv måneder.

Ole Thomsen, der er uddannet cand.rer.soc. fra Syddansk Universitet, fik altså knap 12 år som koncerndirektør med ansvar for regionens somatiske hospitaler samt den overordnede hospitalsplanlægning, inden et enigt forretningsudvalg torsdag besluttede at udskrive en fyreseddel til ham.

Den nu forhenværende koncerndirektør betegnes af mange som dygtig og effektiv, men har også gennem årene skaffet sig en del fjender i organisationen. Ikke mindst i Hospitalsenhed Midt, der blandt andet omfatter sygehusene i Silkeborg og Viborg, hvor han havde hovedansvaret for blandt andet fyringen i 2018 af såvel hospitalsdirektøren som den sygeplejefaglige direktør i Viborg.

Også en meget omtalt afskedigelse af den særdeles populære ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, Ulrich Fredberg, har givet ham en del fjender, som har betegnet hans ledelsesstil som "management by fear".

Senere blev det tal rettet til 47, efter regionen opdagede, at man havde leveret forkerte tal til analysen. Samtidig er patienter formentlig også døde på grund af den mangelfulde behandling.

Det kunne Avisen Danmark fortælle 4. maj. Dengang udtalte koncerndirektør Ole Thomsen, at regionen først efter Avisen Danmarks henvendelse blev opmærksom på afsnittet om formodede dødsfald i analysen, og han er ærgerlig over, at det først skete, efter rapporten var offentliggjort.

Ole Thomsen har hidtil stået fast på, at han ikke er bekendt med, at nogen har slået alarm over, at man i Region Midtjylland har en meget højere amputationsrate. Dog erkender han, at Region Midtjylland modtog et dokument i 2019, hvor det nævnes, at der er et større antal amputationer i regionen.

Annonce

Mødte kraftig kritik fra minister

61-årige Ole Thomsen har været direktør i Region Midtjylland siden 2010. Mandag skal regionen aflevere en redegørelse om Amputationsskandalen til Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sagen har tidligere fået sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at kritisere regionen i kraftige vendinger for ikke tidligere at have opdaget problemerne på de karkirurgiske afdelinger. Han har derudover krævet en redegørelse i sagen.

- Hvis det er korrekt, at det har været et problem i mange år, og en region har haft helt andre tal for amputationer end de andre, så er der noget i systemet, som ikke fungerer. Der burde være alarmklokker, som ringede forskellige steder, sagde han til Avisen Danmark den 5. maj.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet holder fast i spinkelt håb: 57-årig mand er stadig indlagt med svære skader knap en måned efter mystisk episode

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil For abonnenter

Ungdomsoprøret sendte dem på barrikaderne, i kollektiv og i byretten. Siden har Viborg-veninderne Lene og Liz modsat sig borgerlige normer og kæmpet for lige vilkår

Viborg For abonnenter

Først den ene, så den anden: En af byens mest betagende bygninger pakkes væk i et år

Debat

Nogen forsøger at føre Viborgs befolkning bag lyset

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Viborg FF slår AaB og spiller sig i Europa

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Rundt om Viborg

Se billederne fra Kalkmineløbet: Randi og Lone sørgede for Strawberry Daiquiri til løbeturen

Alarm 112 For abonnenter

Der røg den sidste chance for 55-årig familiefar: Dømt og udvist for gentagne voldtægter og vold mod sin hustru

Navne

Det kan blive meget bedre: 25-års jubilar tror på det gode børneliv - også i børnehaverne

Viborg

Vild nyhed: Grøn omstilling, gratis fjernvarme og en fond på flere hundrede millioner: - Man skal godt nok have nej-hatten på, hvis man ikke jubler

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Sport

Tid til ny inspiration: Succesfuld serietræner siger stop efter tre år i Kvik/Aalestrup

Viborg For abonnenter

Syge- og plejepersonale skal køre i elbiler, som har dumpet sikkerhedstjek - 'men I skal ikke være utrygge'

Viborg

Nemt overblik over Viborgs guidede ture

Annonce