Annonce
Danmark

Nu forlader englænderne Churchills ide - unionen

Jørgen Kraglund

Det kaos, vi er vidne til i Storbritannien for tiden, er lidt af et paradoks, idet det rent faktisk var en brite, der oprindelig var idemand til dannelsen af det, der i dag er den europæiske union, EU. Vi skal tilbage til af Anden Verdenskrigs slutning i 1945. Sejrherren, den engelske toppolitiker, som hele to gange var premierminister, Winston Churchill, havde været involveret i både Første og Anden Verdenskrig. Så på baggrund af de altødelæggende og særdeles tragiske begivenheder foreslog han i en tale ved et møde 1946 i byen Fulton i den amerikanske delstat Missouri,at de vestlige demokratier burde danne et fælles værn mod Stalins Sovjetunionen. Det blev til, at han samme år i Zürich foreslog at danne Europas Forenede Stater.

Den ide var nok lidt for vidtløftig; men ved en kongres i Haag fra 7. maj 1948 med omkring 800 deltagere fra de vesteuropæiske lande og observatører fra USA og Canada fremlagde Churchill, som var ærespræsident, ideen om at danne et europaråd. Blandt mødedeltagerne var desuden en vigtig person, nemlig Konrad Adenauer, som året efter blev Vesttysklands forbundskansler. Et af mødets resultater var, at man 5. maj 1949 kunne oprette Europarådet, hvor Churchill selv deltog ved første møde. At han var ivrig europæer, kan man desuden se af, at han i 1955 under en konference i Messina på Sicilien fortsat arbejdede for et tættere europæisk samarbejde. Ved konferencen mødtes Churchill med udenrigsministrene fra lande, der var medlemmer af kul- og stålunionen, Nederlandene, Italien, Luxembourg, Frankrig, Tyskland og Belgien. Det møde førte til stiftelsen af Rom-traktaten to år senere.

Næste vigtige etape for europæisk samarbejde blev dannelsen af EF. (Europæiske Fællesskaber). Det var først de seks lande, som havde underskrevet Rom-traktaten; men i 1971 accepterede de samarbejdende medlemslande, at man godt kunne leve med en udvidelse, så både Storbritannien, Irland, Norge og Danmark kunne foretage folkeafstemninger om optagelse. Alle fire gennemførte en sådan; men kun i Norge var der ikke et flertal for at deltage i EF. Det var imidlertid med et meget snævert "nej". Danmark, Storbritannien og Irland blev derfor medlemmer i 1973. Endnu en traktat blev senere indgået. Denne gang i Maastricht (Nederlandene) og den trådte i kraft 1993. Nu fik sammenslutningen imidlertid nyt navn, nemlig EU (Den Europæiske Union) Det store skridt for europæisk samarbejde oplevede Winston Churchill desværre ikke. Han døde nemlig i 1965, 91 år gammel.

Mange danskere fik gennem hele Anden Verdenskrig særlig støtte til modstandskampen mod den tyske besættelsesmagt af den briterne, og danske u-censurerede nyheder kunne daglig høres i radioen, "BBC sender til Danmark". Så den engelske premiereminister, Winston Churchill, var naturligvis populær herhjemme. Det fik han også at mærke, da han fem år efter krigens afslutning, den 9. oktober 1950, besøgte København. Han blev kørt gennem byen i triumftog, hyldet på Rådhuspladsen og modtaget på Rådhuset af bl.a. mange medlemmer af Danmarks Frihedsråd. Churchill fik ligeledes tildelt Sonningprisen, der gives som belønning for en særlig indsats indenfor europæisk kultur. Senere fik han landets fornemste og ældste ridderorden, Elefantordnen, af kong Frederik 9. på et besøg på Fredensborg Slot. Churchill oplevede som bekendt ikke EU; men et af hans mange citater kunne godt benyttes i dag ved de hændelser, Storbritannien gennemlever for tiden: "Et politisk kompromis er kunsten, at dele en kage på en måde, at enhver tror, at han har fået det største stykke".

Annonce
Illustration: Gert Ejton
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce